Βαριέσαι Το Γυμναστήριο; 7 Λόγοι Για Να Ξεκινήσεις Κολύμπι


Γιατί να κάνεις την παραλία ή την πισίνα το νέο σου γυμναστήριο.

Αδύνατον να φανταστείς τον εαυτό σου κλεισμένο στην αίθουσα ενός γυμναστηρίου τώρα το καλοκαίρι. Αυτό δεν αποτελεί λόγο να εγκαταλείψεις τη γυμναστική σου. Μπορείς να ξεκινήσεις κάτι διαφορετικό που ταιριάζει γάντι με την εποχή. Η θάλασσα και η πισίνα είναι μια δελεαστική επιλογή για όποιον δε θέλει να κλειστεί πάλι μέσα στους 4 τοίχους, τρέχοντας στον διάδρομο και σηκώνοντας βαράκια, κοιτώντας τον τοίχο ή τον καθρέφτη του γυμναστηρίου. Μην ξεχνάς ότι ζεις σε μια χώρα όπου μια παραλία είναι σπάνια μακριά. Μπορείς, επομένως μια χαρά να συνεχίσεις την προπόνησή σου με την τακτική επίσκεψή σου στην παραλία ή στην πιο κοντινή σου πισίνα.

Το κολύμπι είναι ισάξιο με τη γυμναστική στο γυμναστήριο;

Πιθανόν δεν το φαντάζεσαι, όμως, κολυμπώντας, μπορείς να πετύχεις το ίδιο καλό αποτέλεσμα που θα είχες πηγαίνοντας στο γυμναστήριο. Πηγαίνοντας επομένως στην παραλία αντί να καθίσεις ξαπλωμένος και να ιδρώνεις στην ξαπλώστρα από τη ζέστη, θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς την στιγμή και να κολυμπήσεις όσο έχεις τη διάθεση και την όρεξη να το κάνεις. Χωρίς να μετράς αποστάσεις και χρόνους που να σε περιορίζουν και να σε αγχώνουν. Το νερό, όντας ως ένα από τα 4 βασικά στοιχεία της φύσης, μπορείς να το εκμεταλλευτείς τώρα που καλοκαίριασε και να εκτονωθείς σε αυτό μέσω της άσκησης. Και μόνο που θα βουτήξεις και θα περπατήσεις ξυπόλυτος στην άμμο, θα νιώσεις ότι το “βάρος” και το στρες της καθημερινότητας φεύγει από το κεφάλι σου και από τα πέλματά σου, καθώς αυτή η επαφή με την φύση και το νερό θα σε κάνει να νιώσεις πιο ελαφρύς.

Να λοιπόν μερικοί σημαντικοί λόγοι για να ξεκινήσεις κολύμπι:

  1. Είναι εύκολη γυμναστική για όλους, ανεξάρτητα με την ηλικία ή το βάρος τους

Το σώμα ενός ανθρώπου ζυγίζει περίπου 90% λιγότερο μέσα στο νερό από ό,τι στην ξηρά. Εκμεταλλεύσου το παιχνίδι της άνωσης και ασκήσου εύκολα βελτιώνοντας την φυσική σου κατάσταση κολυμπώντας ή κάνοντας ασκήσεις μέσα στο νερό. Η άσκηση στο νερό είναι ιδανική επιλογή, επίσης, για κάθε υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο, καθώς θα διαπιστώσει ότι δεν κουράζεται ενώ ασκείται στο νερό κι έχει πολύ καλύτερη διαχείριση του σώματός του κατά την άσκηση.

2. Μπορεί να σε βοηθήσει στο αδυνάτισμα και στην ενδυνάμωση

Αν αυτός είναι ο στόχος σου, θα πρέπει να αναζητήσεις κάτι πιο ενισχυμένο από το απλό κολύμπι. Σίγουρα έχεις ακούσει για το Aqua Aerobic. Αν δεν έχεις ενταχθεί σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα, μπορείς ακόμα και μόνος σου να κάνεις ασκήσεις μέσα στο νερό, εκμεταλλευόμενος την αντίσταση του νερού με τα χέρια και τα πόδια σου. Υπάρχουν πολλά accessories για τα χέρια και τα πόδια, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να δυσκολέψεις τις ασκήσεις, για πιο γρήγορο αποτέλεσμα για αδυνάτισμα και ενδυνάμωση.

3. Είναι ιδανικό για αποκατάσταση τραυματισμών

Μέσα στο νερό οι κραδασμοί είναι μηδενικοί. Δεν είναι τυχαίο πως στα κέντρα αποκατάστασης μετά από χειρουργεία ή μετά από σοβαρούς τραυματισμούς, εφαρμόζουν ειδικές ασκήσεις μέσα στο νερό, οι οποίες είναι ιδανικές για να αναρρώσει και να δυναμώσει γρηγορότερα ο ασθενής. Οπότε εκμεταλλεύσου το νερό για το πρόβλημα με τη μέση σου, τα πονεμένα σου γόνατα ή ακόμη και για οποιοδήποτε άλλο μυοσκελετικό πρόβλημα, με την συμβουλή πάντα του ορθοπεδικού που θα σε έχει εξετάσει και κατόπιν καθοδήγησης του ειδικού θεραπευτή που έχει αναλάβει την αποκατάστασή σου.

4. Γυμνάζει ταυτόχρονα όλους τους μυς στο σώμα σου

Η άσκηση μέσα στο νερό είναι από τις ελάχιστες μορφές άσκησης η οποία γυμνάζει όλους τους μυς ταυτόχρονα με ασφάλεια λόγω της άνωσης. Κολυμπώντας ή κάνοντας ασκήσεις μέσα στο νερό γυμνάζεις κυριολεκτικά το 90% των μυών σου.

5. Αυξάνεις τις καύσεις σου και ενεργοποιείς τον μεταβολισμό σου

Με 30 λεπτά μέτριας κολύμβησης, μπορείς να κάψεις 250-300 θερμίδες. Επίσης μια τέτοια μορφή έντονης άσκησης, μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό για 1 έως και 2 ημέρες, οπότε στα όρια του φυσιολογικού θα λέγαμε ότι όσο κολυμπήσεις, τόσο περισσότερες θα είναι και οι καύσεις.

6. Η άσκηση στο νερό βοηθάει στην ενδυνάμωση τους πνεύμονες

Η κολύμβηση είναι η απόλυτη αερόβια δραστηριότητα και κατά τη διάρκειά της υπάρχει περισσότερος έλεγχος της αναπνοής σε σύγκριση με τα αθλήματα στην ξηρά. Οι πνεύμονες απαιτούν μεγαλύτερο όγκο οξυγόνου για να εργαστούν οι μύες. Αυτός είναι και ο λόγος που το κολύμπι βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή. Ο μεγαλύτερος όγκος οξυγόνου που δέχονται οι πνεύμονες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όσο περισσότερο οξυγόνο εισπνέεις, τόσο καλύτερη είναι και η οξυγόνωση στο αίμα, ενώ υπάρχει καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση στους μυς σου.

7. Θεωρείται ολιστική άσκηση

Το νερό, σε συνδυασμό με την άσκηση μέσα σε αυτό, μπορεί να σε γυμνάσει σωματικά, να σου προσφέρει υγεία και ευεξία καθώς ταυτόχρονα είναι και ένα φυσικό αγχολυτικό. Αυτό γίνεται επειδή ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας που ανακουφίζουν από την αγωνία του καθημερινού στρες. Ο συνδυασμός άσκησης και επαφής με τη φύση είναι ένας τρόπος να χαλαρώσεις σωματικά αλλά και πνευματικά, ξεχνώντας τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Πηγή : Thrive Global Greece