Το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο PASCAL Λεμεσού διοργάνωσε Εκδήλωση με θέμα την Ενσυναίσθηση υπό την αιγίδα της πρώτης κυρίας της Κύπρου, Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, το Δημοτικό Σχολείο PASCAL Λεμεσού, διοργάνωσε στις 2 Απριλίου 2024 εκδήλωση με θέμα την «Ενσυναίσθηση». Η εκδήλωση είχε ως πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σχετικά με τις δυσκολίες, αλλά  και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ιδιαιτερότητες, αλλά και την προώθηση της συμπερίληψης και της συμπόνοιας στη σχολική μας κοινότητα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας, κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Ως εκ τούτου, το Δημοτικό Σχολείο PASCAL Λεμεσού, μετέφρασε στα Αγγλικά το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για την ενσυναίσθηση σε κυπριακό στίχο με τίτλο «Είμαι σαν τζαι εσένα». Το τραγούδι αυτό ερμήνευσε αρχικά η συνθέτης του τραγουδιού, κυρία Ζωζώ Χριστοδούλου. Η ηχογραφημένη απόδοση του τραγουδιού στην αγγλική γλώσσα δόθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, για περεταίρω αξιοποίησή του με στόχο την προώθηση εκστρατειών ενσυναίσθησης σε αγγλόφωνα σχολεία σε όλο το νησί. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ζωζώ Χριστοδούλου, η οποία μας παραχώρησε το δικαίωμα να προχωρήσουμε στη μετάφραση του τραγουδιού.

Επίσης, είχαμε την  ιδιαίτερη τιμή να έχουμε στην εκδήλωσή μας ως επίτιμη προσκεκλημένη, την Πρώτη Κυρία της Κύπρου, κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη,  η οποία είχε προσκληθεί να παρίσταται στην εν λόγω εκδήλωση ως η βασική ομιλήτρια για το υψίστης σημασίας ζήτημα της Ενσυναίσθησης.  Επιπλέον, ο κύριος Παυλίδης, ο οποίος είναι καλαθοσφαιριστής σε αμαξίδιο, απευθύνθηκε  στους μαθητές μας, παρέχοντας μια εικόνα για τη σημασία της συμπερίληψης. Παράλληλα, ο κύριος Παυλίδης συντόνισε δραστηριότητες καλαθόσφαιρας με αναπηρικό αμαξίδιο, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια πρακτική/βιωματική εμπειρία μάθησης που προάγει την κατανόηση και τη συμπερίληψη.

Επιπρόσθετα, η κυρία Ζωζώ Χριστοδούλου, η οποία είναι εκπαιδευτικός και απασχολείται στο υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και συγκεκριμένα στις δράσεις ενσυναίσθησης, πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήρι με στόχο την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της κατανόησης μεταξύ των μαθητών μας, παρέχοντάς τους πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία για την προώθηση ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς. Παράλληλα, η κυρία Τασούλλα Γεωργιάδου, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτισμού και μητέρα ενός παιδιού με αυτισμό, μοιράστηκε με τους μαθητές μας την εμπειρία της αναφορικά με την ανατροφή του αυτιστικού παιδιού της παρέχοντας  παραδείγματα τα οποία αφορούσαν στον  τρόπο με τον οποίο μπορούν οι μαθητές να  κατανοήσουν  τη συμπεριφορά ενός παιδιού με αυτισμό, και κατ’ επέκταση να το αποδεχτούν και να του συμπαραστέκονται.

Την ημέρα της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι προσήλθαν με μπλε ενδυμασία, καθώς τo μπλε χρώμα υποδηλώνει ηρεμία και αποδοχή, και συνδέεται με τη συμπαράσταση στα άτομα με αυτισμό.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους στην Εκδήλωση για την Ενσυναίσθηση. Ολοι μαζί ενώσαμε σαν μία γροθιά τις δυνάμεις μας με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας κοινωνίας, η οποία θα αποδέχεται την ετερογένεια και το διαφορετικό.