Συνεργασία Διεύθυνσης Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ και ΕΚΑΒ Ελλάδος για την πρώτη ομάδα Μηχανών Ταχείας Επέμβασης στην Κύπρο


Συνεργασία Διεύθυνσης Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ και ΕΚΑΒ Ελλάδος για την πρώτη ομάδα Μηχανών Ταχείας Επέμβασης στην Κύπρο

Η Διεύθυνση Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) αναγνωρίζοντας τον κομβικό της ρόλο στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, προχώρησε σε σύναψη συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Ελλάδας, για την ανάπτυξη Τομέα Μηχανών Ταχείας Επέμβασης.

Η χρήση των εν λόγω διαγνωστικών μηχανών ελαχιστοποιεί το χρόνο ανταπόκρισης στις επείγουσες και απειλητικές καταστάσεις διασφαλίζοντας τη γρήγορη πρόσβαση στους ασθενείς, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου η πρόσβαση ασθενοφόρου είναι δύσκολη.

Η μεταφορά εμπειριών, η ανταλλαγή γνώσεων και η παρακολούθηση των διαδικασιών του ΕΚΑΒ θα προσφέρει πολύτιμη εμπειρία και γνώση στα πληρώματα των Ασθενοφόρων της Κύπρου και θα συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία της πρώτης Ομάδας Μηχανών Ταχείας Επέμβασης στη χώρα μας. Στον Ελληνικό χώρο οι μηχανές του ΕΚΑΒ έχουν διασώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές και γι’ αυτό η συμβολή τους θεωρείται εξέχουσας σημασίας.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του Τομέα θα στηριχθεί στους ακόλουθους τομείς:

  • εξασφάλιση των κατάλληλων μηχανών και εξοπλισμών,
  • εκπαίδευση των πληρωμάτων στην οδήγηση μηχανών κάτω από δύσκολες συνθήκες,
  • έκδοση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και διαδικασιών σε σχέση με τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας βασισμένων σε διεθνή κριτήρια.

 

Τα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής, κάθε λεπτό που περνά μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 5,5-10% και ως εκ τούτου, η άμεση δράση της Ομάδας θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, θα μειώσει τον χρόνο νοσηλείας και παραμονής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα μειώσει τα κόστη στην υγεία όπως τα νοσήλια και τα έξοδα διαμονής σε κέντρα αποκατάστασης, ενώ το πιο σημαντικό είναι η ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών.

Με γνώμονα πάντοτε την παροχή βέλτιστης φροντίδας υγείας στους πολίτες της χώρας, ο ΟΚΥπΥ, συνεχίζει να υλοποιεί ουσιαστικές δράσεις, αναβαθμίζοντας και διευρύνοντας τις υπηρεσίες που παρέχει.

Περισσότερες πληροφορίες για την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://shso.org.cy/diefthynsi-asthenoforon/