Η Amazon εγκαινιάζει το νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Falcon και τη συνεργασία της με την Persistent Systems


Η Amazon εγκαινιάζει το νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Falcon και τη συνεργασία της με την Persistent Systems

Η Amazon Web Services Inc. (ΑWS) ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Καινοτομίας (ΙΤΚ) του Άμπου Ντάμπι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση του μεγάλου γλωσσικού της μοντέλου Falcon 40B στην υποδομή του παρόχου cloud.

Το εν λόγω επίτευγμα αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ της AWS και του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Καινοτομίας, καθώς τόσο η AWS όσο και το IΤΚ επιχειρούν να διευρύνουν τα όρια της έρευνας και ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Το μοντέλο Falcon 40B, με την εντυπωσιακή χωρητικότητα των 40 δισεκατομμυρίων παραμέτρων, έχει επιδείξει υψηλή απόδοση και ακρίβεια, σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση του πίνακα των κορυφαίων Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων Ανοικτού Κώδικα (LLMs) της Hugging Face.

Το Falcon 40B είναι τώρα διαθέσιμο μέσω της Amazon SageMaker JumpStart και υπόσχεται να διανοίξει έναν ολόκληρο κόσμο δυνατοτήτων για επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν γλωσσικά μοντέλα αιχμής με στόχο την αποφυγή της κατασκευής των μοντέλων τους από το μηδέν. Οι πελάτες έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο Falcon 40B μέσω της Amazon SageMaker ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του μοντέλου για εφαρμογές όπως η μετάφραση, η απάντηση ερωτήσεων, η σύνοψη και η αναγνώριση εικόνας.

Σήμερα είναι πλέον αυτονόητη η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ο Nasdaq παρουσιάζει ανοδική πορεία καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν χρήματα σε οποιαδήποτε εταιρεία έχει την τεχνητή νοημοσύνη στο domain name της ή ισχυρίζεται ότι την χρησιμοποιεί.

Το γεγονός ότι η AWS δεν είναι startup στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δεν σημαίνει ότι δεν δίνει την απαιτούμενη προσοχή. Αντίθετα, το Falcon 40B αποδεικνύει ότι η Amazon ασχολείται σοβαρά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, ενώ φιλοδοξεί να αποκτήσει ηγετική θέση στον εν λόγω τομέα. Με την επιτυχημένη εκπαίδευση του μοντέλου Falcon 40B στην AWS, η Amazon αποδεικνύει τη δέσμευσή της να καταστεί πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.

Εκτός από την ανακοίνωση του Falcon 40B, η AWS ανακοίνωσε επίσης τη διευρυμένη συνεργασία της με την Persistent Systems Ltd., μια ινδική εταιρεία ψηφιακών υπηρεσιών που εξυπηρετεί τον τομέα των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεργασίας, η Persistent Systems πρόκειται να χρησιμοποιήσει το Amazon CodeWhisperer ώστε να επιτρέψει στους προγραμματιστές της να δημιουργούν κώδικα με σχόλια, βοηθώντας τους να παρακάμπτουν χρονοβόρες διαδικασίες ανάπτυξης και να επιταχύνουν τη δημιουργία νέων λύσεων.

Η Amazon κυκλοφόρησε το CodeWhisperer τον Ιούνιο του 2022, μια υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί με στόχο την παροχή βοήθειας στη διαδικασία κωδικοποίησης. Συγκεκριμένα, η AWS ανέφερε ότι είχε εκπαιδεύσει το CodeWhisperer σε δισεκατομμύρια γραμμές κωδίκων από λογισμικά ανοιχτού κώδικα, αποθετήρια εσωτερικών κωδίκων και άλλες πηγές. Η υπηρεσία είναι σε θέση να παράγει περισσότερες από 10 γραμμές κώδικα κάθε φορά.