Στέλιος Τσουκιάς, Ένας μουσικός που κατάφερε να πολεμήσει την μοναξιά έχοντας ως όπλο τη μουσική.


 Ένας τραγουδοποιός που πιστεύει πως η τέχνη είναι ελεύθερη. Ένα ταλαντούχο παιδί που δεν νιώθει  άγχος για  την λογοκρισίας και ετοιμάζει πάντα ξεχωριστά και ποιοτικά κομμάτια. Η αγάπη του κόσμου προς την δουλειά του ήταν απροσδόκητη και αυτό είναι που του δίνει δύναμη να συνεχίσει.  Τώρα μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου προσπαθώντας να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρα του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ 

 1. Κύριε Τσουκιά , το τελευταίο διάστημα μοιράζετε τη ζωή σας σε Ελλάδα και Λονδίνο, σωστά;

Τον τελευταίο καιρό είμαι συνεχώς σε ένα αεροπλάνο. Οι μέρες μοιράζονται ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο λόγω των εμφανίσεων και της ηχογράφηση του δίσκου. Είναι ευχάριστο που αλλάζω παραστάσεις συχνά, με ανανεώνει και βλέπω τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, όμως είναι και αρκετά κουραστικό. Αν δεν τα κάνω τώρα που είμαι μικρός όμως πότε θα τα κάνω; Έτσι δε λένε;

 

 1. 2.Αυτή την περίοδο που σας πετυχαίνουμε;

Στο δωμάτιο μου στο Λονδίνο. Μετά από αρκετά live από την αρχή του χρόνου, ήρθε η ώρα να επικεντρωθώ στον δίσκο μου. Το φετινό καλοκαίρι προμηνύεται γεμάτο με μουσικές και ηχογραφήσεις.

 

3  Μετά τη διασκευή του τραγουδιού «αστα τα μαλάκια σου» και το “Μη μου μιλάτε για χορούς” τι καινούργιο περιμένουμε ;

Μόλις κυκλοφόρησε ένα ακόμη κομμάτι μου με τίτλο «Τι είναι Αγάπη». Θα υπάρχει και αυτό στον δίσκο, αλλά για προσωπικούς λόγους ήθελα να το κυκλοφορήσω Μάιο. Είναι ένα ιδιαίτερο τραγούδι για εμένα με έντονη ιστορία.

 

 1. Σκέφτηκες πως κάποιοι θα κατακρίνουν τη διασκευή του τραγουδιού «Άστα τα μαλλάκια σου;» ;

Η τέχνη είναι ελεύθερη και δεν πρέπει να υπάρχει το άγχος της λογοκρισίας. Σίγουρα πέρασε κάποια στιγμή απ’ το μυαλό μου, αλλά δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα. Έχει τη δική μου πινελιά και τον προσωπικό μου ήχο. Σε κάποιους άρεσε και σε κάποιους όχι. Έτσι είναι η τέχνη και αυτή είναι η ομορφιά της. Η ελευθερία που σου δίνει.

 

 1. ζωή στο Λονδίνο ήταν αυτή που σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με την μουσική επαγγελματικά;

Από μικρός αγαπούσα τη μουσική. Έμαθα κιθάρα και έπαιξα σε αρκετά μαγαζιά, ως φοιτητής στη Σάμο, αλλά και στην Αθήνα αργότερα. Η ανάγκη να ασχοληθώ επαγγελματικά και να δημιουργήσω την προσωπική μου δισκογραφία γεννήθηκε στο Λονδίνο. Λίγο η μοναξιά του εξωτερικού, ο μουντός καιρός, η σκληρότητα της πόλης, αλλά και η επαφή με διαφορετικούς λαούς με άλλαξαν σαν άνθρωπο και ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω την αλλαγή μου μέσω της μουσικής. Ουσιαστικά είναι μία εκτόνωση και πολλές φορές κάθαρση για μένα.

 1. Πιστεύετε πως κάθε ερμηνευτής έχει κάποιο χαρακτηριστικό στη φωνή του ή αυτό το χαρακτηριστικό το έχουν μόνο μερικοί ;

Βλέπω τη φωνή ως ένα επιπλέον όργανο μέσα στην παραγωγή ενός κομματιού. Αν με αγγίζει όλο το σύνολο ή όχι είναι τελείως υποκειμενικό. Ο κάθε ερμηνευτής είναι διαφορετικός, μοναδικός – είτε αρέσει είτε όχι. Σαφώς, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ένα γρέζι ή μία βραχνάδα που μπορεί να είναι χαρακτηριστική, αλλά ο καθένας είναι ξεχωριστός, εφόσον ερμηνεύει με την ψυχή του.

 

 1. 8.Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που όταν τον ακούτε ταξιδεύετε σε άλλες διαστάσεις σε άλλους ορίζοντες ;

Αρκετοί θα έλεγα. Ο Θ.Παπανωνστανίνου, ο Γ.Αγγελάκας, ο Bob Marley, οι Active Member. Μου αρέσει πολύ η φωνή της LP αλλά και της Ann Brun. Mου βγάζει κάτι απόκοσμο που με μαγνητίζει.

 

 1. 9.Έχω δει σε πολλές συνεντεύξεις να σας λεν τραγουδοποιό;

Ο δίσκος που ετοιμάζω θα εμπεριέχει δικά μου τραγούδια σε μουσική και στίχους με εξαίρεση το «Μη Μου Μιλάτε Για Χορούς» που είναι σε μουσική και στίχους του Κώστα Γεωργιάδη. Φαντάζομαι αυτός είναι ο λόγος που με αναφέρουν ως τραγουδοποιός.

 1. Νιώθεις ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα σου να γνωρίσουν ένα δικό σου στυλ και ύφος μουσικής ;

Μέχρι τώρα η ανταπόκριση του κόσμου είναι πέρα από κάθε φιλοδοξία μου. Χαίρομαι  που η δουλειά μου έχει αγγίξει μία μερίδα κόσμου. Είναι σημαντικό εφόδιο για τη συνέχεια. Εύχομαι να είναι μόνο η αρχή και να έρθουν και άλλες όμορφες στιγμές.

 

 1. Θα ήθελες να ήσουν υποψήφιος για κάποιο μουσικό βραβείο και αν ναι ποιο ;

Δεν το έχω σκεφτεί, αλλά ούτε είναι κάτι που με απασχολεί.

 

 1. Νιώθεις πως η επιστήμηδεδομένων (data science) δεν χωράει στη ζωή σου ;

Με έχει βοηθήσει αρκετά στο να σταθώ στα πόδια μου και φυσικά να χρηματοδοτώ τη μουσική μου. Με άλλα λόγια να είμαι αυτόνομος. Βέβαια, είναι κουραστική και εξοντωτική η συνύπαρξή επιστήμης – μουσικής. Εύχομαι να μπορέσω στο μέλλον να επιβιώνω μέσα απ’ την μουσική και μόνο.

 

 1. Τι άλλο να περιμένουμε από σένα ;

Έναν ολοκληρωμένο δίσκο πολύ σύντομα.

 

INFO :

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΣΤΟ  INSTAGRAM

TO NEO KOMMATI TΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ “Τι Είναι Αγάπη”.