Μίλτος Πασχαλίδης, «Ρωμιοσύνη» – Φωτεινή Βελεσιώτου, «Επιτάφιος»


Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη. Χωρίς τη φυσική του παρουσία, καθώς το έργο του είναι πάντα εδώ, παρόν, να μας συντροφεύει, να μας φωτίζει τον δρόμο, να μας θυμίζει, να μας συγκινεί, να μας διδάσκει.

Με αφορμή την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού και ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη και τη συνεισφορά του, κυκλοφορεί ψηφιακά η επανεκτέλεση δύο εμβληματικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, του Επιτάφιου και της Ρωμιοσύνης. Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», σε συνεργασία με το Ogdoo Music Group, παρουσιάζουν τα σπουδαία αυτά έργα με ερμηνευτές τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Μίλτο Πασχαλίδη. Η μουσική εκτέλεση των δύο έργων έχει την υπογραφή της εξαιρετικής Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

Ο Μίλτος Πασχαλίδης, ένας σπάνιος δημιουργός και ερμηνευτής, αποδίδει μοναδικά την εμβληματική Ρωμιοσύνη, ένα από τα πιο επιδραστικά έργα της πλούσιας πορείας των δύο δημιουργών στον μεταπολεμικό ελληνικό πολιτισμό. Ο Μίλτος Πασχαλίδης σέβεται το μεγαλείο της Ρωμιοσύνης και την ερμηνεύει εξαιρετικά χαρίζοντάς μας μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγχρονη εκδοχή του. Στην αρχική εκτέλεση του έργου ερμηνευτής ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Η καταξιωμένη Φωτεινή Βελεσιώτου ερμηνεύει τον συγκλονιστικό Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου από την ομώνυμη ποιητική συλλογή την οποία ο σπουδαίος ποιητής είχε εμπνευστεί από μία φωτογραφία που απεικόνιζε μια μάνα να θρηνεί τον δολοφονημένο της γιο κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαΐου 1936. Η ερμηνεία της Φωτεινής Βελεσιώτου αναδεικνύει τη δραματική διάσταση και τη συγκίνηση που αποπνέει αυτό το σπαραξικάρδιο αυτό έργο. Το έργο στην πρώτη εκδοχή του κυκλοφόρησε σε ενορχήστρωση του Μάνου Χατζιδάκι και ερμηνεία της Νανάς Μούσχουρη και σε δεύτερη εκδοχή σε ενορχήστρωση Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Τα έργα Ρωμιοσύνη και Επιτάφιος κυκλοφορούν ψηφιακά από τις εκδόσεις «Ελληνικά γράμματα» σε συνεργασία με το Ogdoo Music Group και και είναι διαθέσιμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.