Άσκηση στο Νερό – Ο Καλύτερος Διάδρομος Γυμναστικής!


Έχετε σκεφτεί ποτέ να περιλάβετε την κολύμβηση στην τακτική σας σωματική άσκηση; Μια τέτοια συνήθεια μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο να αυξήσετε τη δύναμή σας, την ευλυγισία σας και να θωρακίσετε την καρδιαγγειακή σας λειτουργία. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να δροσιστείτε;

Το νερό είναι ένα πραγματικά υπέροχο στοιχείο με εξαίρετες ιδιότητες. Μία από τις καλύτερες είναι η αντίστασή του στο ανθρώπινο σώμα. Όταν γυμνάζεστε στο νερό, μπορείτε να γυμνάσετε ταυτόχρονα πολλούς διαφορετικούς μύες, καθώς σε κάθε κίνηση του κορμού και των άκρων σας το νερό προβάλλει μια ήπια αλλά σημαντική αντίσταση, δίχως ωστόσο να είναι τόσο ισχυρή ώστε να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό.

Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό του νερού είναι η άνωσή του – δηλαδή η τάση του να ωθεί το σώμα μας προς την επιφάνεια. Η άνωση του νερού βασικά μειώνει το βάρος σας, μειώνοντας αντίστοιχα σε σημαντικό βαθμό την πίεση στις αρθρώσεις σας, στα κόκκαλα και στους μύες σας. Σε σύγκριση με άλλες μορφές γυμναστικής, όπως το τρέξιμο, η αντίστοιχη βλάβη ή επιβάρυνση στις αρθρώσεις σας είναι μηδαμινή. Υπολογίζεται πως το σωματικό σας βάρος αυξάνεται ως και 5 φορές κάθε φορά που η φτέρνα σας αγγίζει το έδαφος όταν τρέχετε ή κάνετε τζόκινγκ. Αυτού του είδους την καταπόνηση την αποφεύγουμε πλήρως στο νερό, προστατεύοντας τις αρθρώσεις και τα κόκαλά μας. Κάτι εξίσου ωφέλιμο είναι πως η γυμναστική στο νερό απαιτεί τη χρήση του κορμού σας: της πλάτης, των κοιλιακών καθώς και των ραχιαίων σας – δηλαδή, ομάδες μυών που συχνά παραβλέπονται σε άλλες μορφές σωματικής άσκησης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση στο νερό. Προφανώς, οι πιο συνηθισμένοι είναι το κοινό κολύμπι καθώς και το βάδισμα μέσα στο νερό. Μπορείτε, όμως, και να τρέξετε ήπια μέσα στο νερό. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων στη διάθεσή σας που μπορεί να αυξήσει την αντίσταση του νερού κατά την άσκησή σας, περιλαμβανομένων ειδικών ζωνών με βάρη και γάντια. Μπορείτε, μάλιστα, ακόμη να κάνετε ήπιες ασκήσεις άρσης βαρών (με ειδικά βάρη φυσικά) μέσα στο νερό.

Ενώ η άσκηση στο νερό διαφέρει πάρα πολύ από την άσκηση στο έδαφος, η προσέγγισή σας σε αυτό το είδος γυμναστικής δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει. Συνεχίστε, δηλαδή, να κάνετε ζέσταμα και διατάσεις προτού ξεκινήσετε να γυμνάζεστε πιο σκληρά. Διατηρήστε τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων για τις ασκήσεις που θα κάνετε στο νερό με αυτόν που θα κάνατε στο έδαφος. Επίσης, συνεχίστε να συνδυάζετε διαφορετικούς τύπους ασκήσεων. Το σώμα σας χρειάζεται μια ποικιλία ασκήσεων, ανεξάρτητα από το αν γίνονται στο νερό ή στο έδαφος.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα που σας εξασφαλίζει η άσκηση στο νερό είναι η χρηστικότητά του σε ειδικές περιστάσεις. Ρωτήστε οποιοδήποτε επαγγελματία αθλητή και θα σας πει ότι η σωματική άσκηση στο νερό είναι ζωτική όταν πρέπει να ξεπεράσετε έναν τραυματισμό. Σας επιτρέπει να συνεχίσετε να ασκείστε δίχως να επιβαρύνετε επιπλέον τον τραυματισμό σας, χάρη στην ιδιότητα της άνωσης στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως. Επίσης, επειδή το σώμα σας υποστηρίζεται από το νερό ο καρδιακός σας παλμός μειώνεται λίγο, γεγονός που σημαίνει πως η θεραπευτική άσκηση στο νερό είναι σχετικά ασφαλής για παχύσαρκα άτομα, για εγκύους και για άτομα που πάσχουν από υπέρταση και καρδιακές ενοχλήσεις.

Η άσκηση στο νερό είναι εύκολη, αλλά για προφανείς λόγους ασφαλείας είναι καλό να έχετε πάντοτε παρέα. Είναι εύκολο να βρείτε κάποιον να γυμναστεί μαζί σας. Αναζητήστε αντίστοιχα τμήματα στο τοπικό κολυμβητήριο ή στο γυμναστήριό σας. Ακόμη κι όταν το καλοκαίρι τελειώσει, θα μπορείτε να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας σε κάποιο κλειστό δημοτικό ή ιδιωτικό κολυμβητήριο. Να είστε σίγουροι πως το νερό είναι ο καλύτερος διάδρομος γυμναστικής που μπορείτε να βρείτε!

Πηγή : strauss-water