Ζωγραφίζουμε για την ειρήνη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Walk the Global Walk


Μαθητές από το Γυμνασίο Κοκκινοχωρίων, το Λυκείο Κύκκου Β΄ και το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Στροβόλου ομόρφυναν τον χώρο στάθμευσης του Δήμου Στροβόλου με μηνύματα για την ειρήνη, την ελευθερία και την ισότητα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Walk the Global Walk, με την καθοδήγηση της έμπειρης ομάδας καλλιτεχνών street art Inner Space.

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, ο νότιος χώρος στάθμευσης του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου γέμισε νεανικές φωνές και χαμόγελα, με τους συμμετέχοντες του προγράμματος να δίνουν χρώμα στον τοίχο που γειτνιάζει με το Γραμμικό Πάρκο Στροβόλου, ο οποίος πολύ συχνά γίνεται στόχος βανδαλισμών. Στη δράση συμμετείχαν επίσης το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Γαλλοκυπριακό Σχολείο, με τους μαθητές τους, όπως επίσης και η Σχολή Τυφλών.

Όπως δήλωσε ο Θεοχάρης Μιχαήλ, υπεύθυνος του έργου εκ μέρους του οργανισμού CARDET, «H δράση «Ζωγραφίζουμε για την ειρήνη» έχει ως επίκεντρο τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, 16 – Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί και σκοπό έχει την ενδυνάμωση της  συμμετοχής της νεολαίας στα κοινά σε τοπικό επίπεδο».

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους τόνισε ότι «Το έργο που κοσμεί τώρα τον τοίχο είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς και δημιουργίας, με τα παιδιά να συνεργάζονται μεταξύ τους, να πειραματίζονται με διάφορες τεχνικές και να αντιλαμβάνονται ότι ο καθένας με τις ιδιαιτερότητες ή ακόμα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει κάτι σημαντικό να προσφέρει».

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 16 και ετοιμάστηκε από την ομάδα καλλιτεχνών Inner Space και τους συνεργάτες τους. Περιλαμβάνει στοιχεία στη νοηματική γλώσσα και στη γλώσσα μπράιγ, με σκοπό να δείξει ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέτ Καταλάνο και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομος Προδρόμου.

Όλα τα στάδια της δράσης έχουν καταγραφεί σε βίντεο, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.