WINTER’S VERGE “Η απουσία της ζωντανής μουσικής είναι σαν τραύμα για όλους και όλες μας”

Συνέντευξη στη  Μάριαν Νικολάου

1)      Winters Verge. Αγαπημένη μπάντα από την Κύπρο και από τις κορυφαίες Power metal μπάντες της Νότιας Ευρώπης! Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ από τη σημαντική γερμανική εταιρεία Pride & Joy.  Οι κριτικές που διαβάζω μέχρι τώρα είναι πολύ καλές, πως βλέπετε εσείς την ανταπόκριση του κόσμου πέρα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο;

Πρώτα απ΄ όλα wow, ευχαριστούμε για τα πολύ καλά σας λόγια! Πέραν των καλών κριτικών και τις ανταπόκρισης, αυτό που βλέπουμε είναι ότι το πείραμα με τον καινούργιο δίσκο δούλεψε. Θελήσαμε να παράγουμε κάτι εντελώς διαφορετικό και αυτό αγκαλιάστηκε από το κοινό. Ουσιαστικά «είδαν» την δουλειά αυτή ακριβώς όπως την είδαμε και εμείς κατά την διάρκεια της δημιουργίας της, και αυτό είναι υψίστης σημασίας.

2)      Πώς ήταν η ηχογράφηση του «The Ballad Of James Tig»;

Τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν εν μέρει στα Mic R. Studios, τα drums στο Panayides Studios ενώ οι υπόλοιπες ηχογραφήσεις και το μιξάρισμα πραγματοποιήθηκαν στα Winter’s Verge Studios. Το Mastering ολοκληρώθηκε στα Oneirism Studios.

3)      Υπάρχει ομοιογένεια στις μουσικές προτιμήσεις των μελών της μπάντας; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για να γράφετε τόσο καλές συνθέσεις;

Κοινά ακούσματα μεταξύ των μελών σίγουρα υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα ο κάθε ένας/μία από εμάς έχει και την δική του μουσική γωνία (και όχι μόνο, ερεθίσματα υπάρχουν παντού). Τώρα, για το «καλές συνθέσεις» το κρίνετε εσείς, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το κάθε μέλος της μπάντας έχει τον δικό του χαρακτήρα και φέρνει κάτι ξεχωριστό στο τραπέζι όταν έρθει ώρα να ξεκινήσει το γράψιμο. Ο χαρακτήρας του κάθε μέλους φαίνεται διαυγέστατα μέσα από τα κομμάτια.

4)      Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι διαφορές της πρόσφατης δουλειάς σχετικά με το πλούσιο παρελθόν σας;

Από την αρχή της δισκογραφίας μας πάντα είχαμε ένα κομμάτι σε κάθε δίσκο που να ακολουθεί την ίδια ιστορία, ένα concept όπως λέμε. Με το Wolves of Tiberon πειραματιστήκαμε με πέντε κομμάτια μέσα από μια ιστορία (συν πέντε κομμάτια διήγησης), και το γλυκό έδεσε με το Ballad of James Tig όπου γράψαμε ένα ολόκληρο δίσκο βασισμένο σε μία ιστορία, μέσα στον κόσμο των Winter’s Verge.

5)      Πώς πάει μέχρι στιγμής η συνεργασία σας με την Pride & Joy;

Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την συνεργασία μας με την Pride and Joy, καθώς σαν μουσική οικογένεια οι Winter’s Verge νοιώθουμε ότι ανήκουν εκεί, αν λάβουμε υπόψη και τα υπόλοιπα ονόματα της εταιρείας! Διατηρούμε μια υγιέστατη και καρποφόρα επαγγελματική σχέση.

6)      Μέσα στον βομβαρδισμό κυκλοφοριών, φαίνεται να έχετε μια ξεχωριστή θέση σαν μπάντα. Πιστεύετε ότι παίζει ρόλο τελικά ο προσωπικός σας ήχος;

Η ταυτότητα των Winter’s Verge (και του κάθε συγκροτήματος, θεωρούμε!) πρέπει να βρίσκεται σφυρηλατημένη μέσα στον ίδιο τον ήχο. Φυσικά και παίζει ρόλο γιατί παρόλο που μπορούν να σε ακούν χιλιάδες, ο κάθε ένας και κάθε μια από αυτούς έχει τους δικούς τους λόγος που λατρεύουν αυτό που φτάνει στα αυτιά τους. Ο καθένας παίρνει κάτι ξεχωριστό από το κάθε τραγούδι, ρεφρέν, δίσκο κλπ. Η κάθε μπάντα πρέπει να έχει την ταυτότητα της για να μπορεί να ο κόσμος να ακούσει καθαρά αυτό που θέλουν να πουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.

7)      Πόσο δύσκολο θεωρείτε να έχουμε σύντομα πάλι ζωντανές εμφανίσεις;

Ουφ… τι να λέμε τώρα. Αν με το καλό μέχρι το τέλος της Άνοιξης ξεκινήσουν για τα καλά οι εμβολιασμοί, ΙΣΩΣ μέχρι το Φθινόπωρο να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Ελπίζουμε τουλάχιστον να γίνει φέτος η μεγάλη επιστροφή της μουσικής στην σκηνή!

8)      Τι προτιμάτε; Αρένες και μεγάλα φεστιβάλ ή μικρά γεμάτα κλάμπ;

Η κάθε σκηνή έχει την δική της χάρη. Από την περιοδεία με τους Stratovarius σε αρένες που απολαύσαμε μέχρι μικρές σκηνές στην Κύπρο μας με τον κόσμο να είναι σχεδόν πάνω στην σκηνή μαζί μας, τα απολαμβάνουμε όλα. Στην αρένα συνήθως επικρατεί ένας αέρας φεστιβάλ, που είμαστε σίγουροι πως ξέρετε πόσο ξεχωριστό είναι αυτό το συναίσθημα. Στην μικρή σκηνή μπορείς να αγγίξεις τον κόσμο, είναι εκεί μαζί σου έχοντας μια πιο άμεση επαφή… ίσως να τρέφουμε λιγουλάκι περισσότερη αγάπη για τις μικρές σκηνές!

9)      Αλήθεια, έχετε ξεχωρίσει κάποια κομμάτια σαν αγαπημένα σας από το νέο άλμπουμ;

Λόγω του ότι το κάθε κομμάτι είναι πραγματικά ξεχωριστό, επειδή ισοδυναμεί με ένα κεφάλαιο από την νουβέλα του Φρίξου Μασούρα (ο οποίος έγραψε και τους στοίχους του δίσκου αυτού) είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει ένα. Ωστόσο δεν κρύβεται το ότι ήδη ξεκίνησε ο κόσμος να ξεχωρίζει κομμάτια, τα οποία γνωρίζαμε ότι θα έκαναν σάλο από την πρώτη στιγμή που είχαμε ξεκινήσει το γράψιμο, οπόταν αν πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά τότε αυτή πρέπει να γίνει για τα Timeless, I Accept και Blood on the Foam (για το οποίο ετοιμάσαμε και video clip).

10)   Σκέφτεστε από τώρα την επόμενη δουλειά σας; Την έχετε τοποθετήσει κάπου στο χρόνο;

Χρονοδιάγραμμα είναι σχεδόν αδύνατο να ετοιμαστεί τώρα αλλά σίγουρα έχουμε βάλει κάτω τις βάσεις για την επόμενη δουλειά. Ωστόσο πρέπει πρώτα να βγούμε έξω και να μοιραστούμε με τον κόσμο το Ballad of James Tig και ανυπομονούμε να τραγουδήσουμε μαζί την τραγική του ιστορία!

11)   Και για να κλείσουμε, κάντε μια ευχή για το νέο έτος! Ευχαριστούμε πολύ και καλή χρονιά με ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες!

Η ευχή μας είναι απλά να επιστρέψει ο κόσμος στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Η απουσία της ζωντανής μουσικής είναι σαν τραύμα για όλους και όλες μας και το βλέπουμε παντού, οπόταν όσο πιο γρήγορα γίνεται ο κόσμος (όσο γίνεται…) να επιστρέψει στην καθημερινότητα που γνωρίζαμε για να μπορούμε και πάλι να έχουμε επαφή με τα άτομα που αγαπάμε και μας αγαπάνε, επειδή υγεία και αγάπη είναι το παν.

See you all in the open seas!