Visual Rhythms artist-run space project Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 17:00 μέχρι τις 01:00 Πλατεία Ζουχούρι Λάρνακα

default

Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Λάρνακα 2030 σας προσκαλεί να γιορτάσετε τις τέχνες και να γνωρίσετε το έργο 25 τοπικών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια συλλογική καλλιτεχνική δράση στο δημόσιο χώρο της Πλατείας Ζουχούρι, συνδυάζοντας διαφορετικές μορφές δημιουργικής έκφρασης, όπως τις συμμετοχικές και εικαστικές τέχνες, διαδραστικά παιχνίδια, εργαστήρια ποίησης, μουσικής και ζωντανές μουσικές εμφανίσεις με τις μπάντες Kontovourkis & Co. και Ταφ Λακ.

Η είσοδος είναι δωρεάν και ανοιχτή προς το κοινό.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΕΚΘΕΣΗ

> ‘Visual Rhythms’ εικαστική έκθεση στο δημόσιο χώρο | 17:00 – 01:00 Καλλιτέχνες: Σταυρούλα Γρηγορίου, Χρίστος Δράκος, Ελπίδα Ματσεντίδου, Alexander Dadaev, Ρόνα Μικελλίδη Ειρήνη Κωνσταντίνου.

To EVOHK artist-run space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ‘Visual Rhythms’, η οποία συνδυάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σε διάφορα σημεία της πλατείας Ζουχουρί. Τα έργα των καλλιτεχνών διαπραγματεύονται το θέμα του οπτικού ρυθμού: την φόρμα ως ‘χρονομετρημένη κίνηση μέσω του χώρου’, η οποία δημιουργεί μια κοινή γλώσσα που ενώνει τη γεωμετρία με το ρυθμό. Στις εικαστικές τέχνες καθώς και άλλες τέχνες, συνδυάζουν την επανάληψη ως παύσεις για να δημιουργήσουν μια αίσθηση ρυθμού. Η εφαρμογή παρόμοιων είτε αντίθετων χρωμάτων, το ένα δίπλα στο άλλο σε μια ακολουθία ή μια διάταξη σχημάτων και γραμμών δημιουργούν μια κατευθυνόμενη ροή στην καλλιτεχνική σύνθεση και ως αποτέλεσμα, αυτή η ροή ή κίνηση δημιουργεί τον ρυθμό.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

> ‘Αποκάλυψη Μοτίβων’ συνεργατικό έργο/ συμμετοχικό εργαστήριο | 17:00-19:00 Καλλιτέχνες: Στέλιος Τζίβας, Σεμπάστιαν Κουκκίδης

Οι δύο εικαστικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν ένα σχέδιο, που θα είναι βασισμένο σε μοτίβα και σχήματα που παρατηρούνται στο αστικό τοπίο της Λάρνακας και την πλούσια αρχαιολογική της κληρονομιά. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα μοντέρνο σχέδιο που συνδυάζει αρμονικά στοιχεία της ιστορίας με μια γιορτινή παλέτα χρωμάτων. Στην συνέχεια το σχέδιο αυτό θα ζωντανέψει σε μεγάλη κλίμακα, διακοσμώντας ένα μεγάλο πανό 9 x 3 μέτρων που θα χρησιμεύσει ως το κεντρικό στοιχείο πίσω από την κύρια μουσική σκηνή του φεστιβάλ Visual Rhythms. Το δημιουργικό δίδυμο θα διεξάγει επίσης ένα συμμετοχικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, προσκαλώντας τους παρευρισκόμενους να εξερευνήσουν τεχνικές, που οι ίδιοι χρησιμοποίησαν για την δημιουργία του μεγαλύτερου πανό, συμπεριλαμβανομένης της πειραματικής δημιουργίας μοτίβων. Μέσα από την διαδικασία αυτή οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμπνευστούν από διαφορετικά μοτίβα και να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια πάνω σε πανό τα οποία θα μπορούν να πάρουν μαζί τους. Το εργαστήριο θα είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και προηγούμενης εμπειρίας στη δημιουργία εικόνας.

> Εργαστήριο Παραδοσιακού Παιχνιδιού | 19:00 – 20:00

Καλλιτέχνης: Θεοδώρα Ανδρέου

Στο εργαστήρι τα παιδιά θα γνωρίσουν και θα παίξουν τα παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας, που συνήθως αναβιώνουμε στις γιορτές και στα πανηγύρια (παραδοσιακά παιχνίδια). Κάποια από τα παραδοσιακά παιχνίδια που θα παίξουν τα παιδιά είναι η Λούρα/Σκάλα, Αυκά του κολόκα, το Κόκκαλο, η Καττόμουγια και διάφορα άλλα. Θα έχουν την ευκαιρία μέσα από το παιχνίδι να συνεργαστούν και να γνωριστούν με άλλα παιδιά. Επίσης θα μπορούν να αλλάξουν ή να εξελίξουν τα παιχνίδια βάζοντας νέους κανόνες ή παίζοντάς τα διαφορετικά. Το εργαστήρι θα λειτουργήσει βιωματικά/διαδραστικά. Σκοπός του εργαστηρίου είναι γνωρίσουν, να παίξουν τα παιδιά τα παραδοσιακά παιχνίδια αλλά και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να φτιάξουν νέα παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο θα βιώσουν την συνεργασία, την ομαδικότητα και την εφευρετικότητα, βασικές προϋποθέσεις των παραδοσιακών παιχνιδιών, σε ένα περιβάλλον διασκέδασης.

> Μουσικό Εργαστήρι για παιδιά | 20:00 – 21:00

Καλλιτέχνες: Ειρήνη και Μαρία Χατζησοφοκλέους

Το μουσικό εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, τα οποία θα εξερευνήσουν τη μαγεία διάφορων πολιτισμών μέσω του ρυθμού και της κίνησης.

> Εργαστήρι ποιητικής γραφής: | 20:00 – 21:00 Καλλιτέχνης: Μαρία Κούβαρου

Στο εργαστήρι ποιητικής γραφής οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ποιήματα σε έμμετρο και/ή ελεύθερο στίχο, με θέμα τη Λάρνακα. Θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα από ποιήματα με θέμα την πόλη, όπως και φωτογραφίες από διάφορες γωνιές της ως “εργαλεία έμπνευσης”. Τα ποιήματα θα διαβαστούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου σε μια διαδραστική ανατροφοδότηση και μετά το πέρας του θα “εκτεθούν” (με την έγκριση των συμμετεχόντων) ως μέρος του σκηνικού της κεντρικής δράσης.

Τι να φέρετε μαζί σας: στυλό/μολύβι, χαρτί, και την αγάπη σας για τη Λάρνακα.