Τρολ και Τρολάρισμα – Από που βγαίνουν οι λέξεις αυτές;


Το ίντερνετ έχει δημιουργήσει πολλές καινούργιες λέξεις. Γενικότερα η τεχνολογία. Η ελληνική γλώσσα, με την μεγάλη της ιστορία και τις μεγάλες της δυνατότητες, έχει καταφέρει πολλές από αυτές τις ξένες λέξεις, να την μεταφέρει ως «ελληνικές». Μία από αυτές είναι η λέξη «τρολάρω». Που σημαίνει κάνω πλάκα, κοροϊδεύω, προκαλώ τον εκνευρισμό κάποιου. Και αντίστοιχα ο χρήστης του ίντερνετ που χαρακτηρίζεται ως «τρολ» είναι αυτός που με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες.

troll1

 

Πώς όμως ξεκινά αυτή η ιστορία και τι είναι το «τρολ»;

Τρολ ονομάζονται τρομακτικά όντα της Νορβηγικής μυθολογίας που πολλές φορες χαρακτηρίζονται και ως ανθρωποφάγα. Λένε πως ο ήλιος έχει την ιδιότητα να τα πετρώνει και γι’αυτό λένε πως είναι νυχτόβια. Τα τρολ είναι άσχημα, γιγάντια όντα είτε αρσενικά ή θηλυκά. Σε ένα ποίημα, ο ποιητής Μπράγκι Μπόντασον συναντά μια γυναίκα-τρολ που τον χαιρετά και λέει σε παλαιότερη νορβηγική γλώσσα:

Με φωνάζουν Τρολ
Που δαγκώνω το φεγγάρι,
Γίγαντα των ανέμων,
Κατάρα των καταιγίδω,
Σύντροφο της Σιβύλας,
Γριά που τριγυρνά τη νύχτα,
Καταπιώνα της φρατζόλας του ουρανού.
Τι είναι ένα τρολ, εκτός από αυτά;

troll2

Στη Σκανδιναβία υπάρχουν πολλά μέρη που έχουν ονομασίες που συνδέονται με τα τρολ, όπως η Σουηδική πόλη Trollhättan (προφέρεται Τρόλχεταν) (το καπέλο του τρολ) και το βουνό Τρόλσυρκα (Trollkyrka), η εκκλησία του τρολ. Στη Νορβηγία από τα γνωστότερα είναι τα Trollfjorden (φιόρδ του τρολ), Trollheimen, Trollhetta.
Σήμερα αποτελούν το βασικό θέμα των σουβενίρ στις σκανδιναβικές χώρες.

 

Πηγή: mentality10.com