Το Τρέξιμο Είναι Το Καλύτερο Φάρμακο Σύμφωνα Με Τους Επιστήμονες


Μάθε γιατί το τρέξιμο είναι η μορφή άσκησης με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία σου.

Δεν απαιτεί συνδρομή σε γυμναστήριο. Ούτε συγκεκριμένο ωράριο. Ούτε ακριβό εξοπλισμό. Αυτός είναι ο λόγος που το τρέξιμο είναι η ιδανική μορφή άσκησης για κάποιον που θέλει να γυμνάζεται με μια σχετική ελευθερία κινήσεων. Αυτοί είναι μόνο όμως μερικοί από τους λόγους που το τρέξιμο είναι από τις πιο δημοφιλείς μορφές άσκησης. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι τα σημαντικά οφέλη που εξασφαλίζει στην υγεία σου. Μάθε ποια είναι αυτά:

1.Προστατεύει την καρδιά σου

Είναι γνωστό ότι η άσκηση ωφελεί την καρδιά όποια κι αν είναι η ηλικία σου. Από έρευνες επιβεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά αντιμετωπίζουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 45% για θάνατο προερχόμενο από καρδιαγγειακή πάθηση σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι μόνο 5 λεπτά τρέξιμο καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σχεδόν κατά το ήμισυ. Ναι, ακόμα και τόσο λίγο αρκεί!

2.Κάνει το μυαλό σου ξυράφι

Μία ακόμα μελέτη, μεταξύ πολλών άλλων, που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience, επιβεβαιώνει ότι η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Πως εξηγείται αυτό; Η άσκηση αυξάνει την καρδιακή συχνότητα και την αύξηση της ροής του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου εξασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία του. Τόσο απλό!

3.Βελτιώνει τη διάθεσή σου

Όσοι τρέχουν τακτικά επιβεβαιώνουν αυτό το ευχάριστο συναίσθημα, που προκύπτει από την αύξηση των ενδορφινών –τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που συνδέονται με το αίσθημα της ευχαρίστησης. Το γνωστό αίσθημα ευφορίας των δρομέων είναι ένας από τους λόγους που όσοι επιλέγουν το τρέξιμο σαν μορφή άσκησης σπάνια το εγκαταλείπουν.

4.Σε αδυνατίζει

Είναι γνωστό ότι η άσκηση μας βοηθάει να κάψουμε θερμίδες. Το τρέξιμο είναι από τις μορφές αερόβιας άσκησης που ενθαρρύνουν τον οργανισμό να κάψει πιο εύκολα θερμίδες και να συνεχίσει να καίει και μετά το τέλος της άσκησης. 30 λεπτά τρέξιμο σε βοηθούν να κάψεις από 200-500 θερμίδες. Σε επίπεδο υγείας είναι γνωστό ότι το να διατηρούμαστε στο ιδανικό βάρος αποτελεί μέτρο πρόληψης πολλών προβλημάτων υγείας καθώς βοηθάει να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα δείκτες υγείας όπως η χοληστερίνη και το σάκχαρο.

5.Μειώνει το ρίσκο για καρκίνο

Όχι μία ούτε δύο! 170 επιδημιολογικές έρευνες δημοσιεύθηκαν στο επστημονικό έντυπο Journal of Nutrition επιβεβαιώνοντας ότι η τακτική άσκηση και ανάμεσά τους το τρέξιμο μειώνει το ρίσκο για την εκδήλωση συγκεκριμένων ειδών καρκίνου μεταξύ των οποίων του μαστού και του παχέως εντέρου.

6.Σου δίνει χρόνια ζωής

30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα αρκούν για ζήσεις περισσότερο. Πόσα χρόνια; Περίπου 3. Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Progress in Caridovascular Disease. Το ενδιαφέρον ωστόσο που επισημαίνουν οι έρευνες είναι ότι το τρέξιμο προσθέτει χρόνια στο προσδόκιμο ζωής και των καπνιστών στους οποίους χαρίζει 4,5 χρόνια ζωής. Φυσικά, αν είσαι καπνιστής ή καπνίστρια και ξεκινήσεις να τρέχεις το πιθανότερο είναι ότι θα το κόψεις προκειμένου να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου και να ξεφορτωθείς το ενοχλητικό λαχάνιασμα. Οπότε σε κάθε περίπτωση έχεις έναν λόγο παραπάνω να ξεκινήσεις να τρέχεις!

Πηγή : Thrive Global Greece