Το ΡΙΚ συμμετείχε στο News Exchange Contacts Meeting της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU)


Στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας έλαβε χώρα φέτος το News Exchange Contacts Meeting της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU). Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο των δημοσιογράφων, από όλες τις χώρες, που στέλνουν θέματα στην υπηρεσία News Exchange της EBU. Tο συνέδριο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23- 25 Μαϊου.

Την Κύπρο και το ΡΙΚ εκπροσώπησαν οι δημοσιογράφοι Μελίνα Καραγεωργίου και Ρόνα Μιχαηλίδου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα όπως ο εντοπισμός ψευδών ειδήσεων και η επαλήθευση των πηγών ενημέρωσης, η τεχνητή νοημοσύνη, η διερευνητική δημοσιογραφία, η ισορροπημένη, σε φύλο, κάλυψη αθλητικών γεγονότων, η χρησιμότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που υπάρχουν και η κάλυψη ρεπορτάζ που αφορούν το κλίμα και την κλιματική αλλαγή.

Αρχισυντάκτες και συντάκτες της EBU παρουσίασαν τα πιο πάνω θέματα κι έγινε συζήτηση με τους δημοσιογράφους και ανταλλαγή απόψεων για τη βελτίωση της κάλυψης και την αναβάθμιση της εργασίας που γίνεται από όλες τις χώρες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο κάλυψης των μεγάλων γεγονότων της χρονιάς, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ και η στέψη του Βασιλιά Καρόλου.

Η σχέση του ΡΙΚ, και ιδιαίτερα του Τμήματος Ειδήσεων και Επικαίρων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων έχει αναβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ευρύτερη συμμετοχή σε δράσεις της EBU και την αυξανόμενη αποστολή θεμάτων από το ΡΙΚ. Την ομάδα που έχει αναλάβει την ετοιμασία και αποστολή θεμάτων απαρτίζουν οι Μελίνα Καραγεωργίου, Κωνσταντίνος Τσιντάς και Ρόνα Μιχαηλίδου.

Η αναβαθμισμένη συμμετοχή έχει ως αποτέλεσμα θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο, την προβολή του νησιού διεθνώς και την ενημέρωση για το Κυπριακό και τα άλλα ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν την Κύπρο (μεταναστευτικό, πολιτιστική κληρονομιά, οικονομία, τουρισμός κ.λπ).