«ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ» (Τελευταίο επ. 32) Προβολή Δευτέρα 13/7 στις 22.00 στο OMEGAΟι αποκλεισμένοι στη σπηλιά, όντας σε αδιέξοδο αποφασίζουν να δεχτούν την πρόταση της Ευγενίας και να αυτοκτονήσουν παρά να παραδοθούν ή να σφαγιαστούν από τους εχθρούς. Μέσα σε αυτό το κλίμα απόγνωσης αλλά και αξιοπρέπειας ο Παναγιώτης ζητάει από τον παπά να τους παντρέψει με την Χαρά.

Η Ευγενία ζητάει να κοινωνήσει και δίνει το όπλο στον Θέμη για να την σκοτώσει. Το ίδιο ζητάνε και οι υπόλοιποι. Όλοι κοινωνούν και μετά μπαίνουν σε γραμμή και τους σκοτώνει έναν έναν ο Θέμης. Προτελευταία σκοτώνει την Βασιλική και όταν μπαίνουν πια οι τούρκοι στη σπηλιά αυτοκτονεί και ο ίδιος. Στο μεταξύ ο Μίλτος και η Ιφιγένεια φτάνουν στο μοναστήρι και βρίσκουν τον μικρό Μιλτιάδη αλλά και την Λουσίν. Αυτή μαθαίνει όσα έγιναν και παρ’ όλο που την καλούν να φύγει μαζί τους, αποφασίζει να μείνει στο μοναστήρι. Παράλληλα η Ειρήνη συνειδητοποιημένη πια δηλώνει στον Χότζα ότι οριστικά θα παραμείνει στο πλευρό του. Στην τουρκική πλευρά, ο Κεμάλ προτείνει στον Κερέμ να τον ακολουθήσει για την δημιουργία μιας νέας Τουρκίας κι αυτός το αποδέχεται.

Ο Κεμάλ αποφασίζει να κάνει τον δικό του στρατό για να εξοντώσει τους Ελληνες και τους Αρμένιους και παίρνει και τον Οσμάν ως συνεργάτη του. Στο μοναστήρι, ο Γρηγόριος παντρεύει τον Μίλτο με την Ιφιγένεια, με παράνυμφο τον μικρό Μιλτιάδη και κουμπάρα την Λουσίν. Έχουν την πίστη ότι θα δούν ξανά την οικογένεια του Μίλτου και μετά θα φύγουν για το Παρίσι. Φτάνουν στην Αμισό, σε ξενοδοχείο και ο Μίλτος πηγαίνει στο σπίτι του να βρεί τους δικούς του, όμως το έχουν καταλάβει οι Τούρκοι και τον βλέπει ο Οσμάν. Τον ακινητοποιεί με το όπλο και του λέει για τον θάνατο των δικών του. Αλλά ο Μίλτος ξεφεύγει, γίνεται άγριο κυνηγητό, τον πυροβολούν με μανία αλλά καταφέρνει και φτάνει στο ξενοδοχείο για να πάρει την Ιφιγένεια και τον μικρό.

Εκεί ένας Γάλλος αξιωματικός αποφασίζει να τους βοηθήσει να διαφύγουν, αφού έχουν γαλλικά διαβατήρια ενώ ο Κεμάλ μπαίνει στην πόλη και ξεσηκώνει τον κόσμο ενάντια στους Πόντιους και στους Αρμένιους. Το ζευγάρι με τον μικρό πηγαίνει προς το λιμάνι και περνώντας από το πλήθος που ακούει τον Κεμάλ, βλέπουν έκπληκτοι ότι ο Κερέμ είναι μαζί του. Φτάνουν στο τελωνείο για να περάσουν στο καράβι όμως εκεί ένας Τούρκος αναγνωρίζει τον Μίλτο και τρέχει και ειδοποιεί τον Οσμάν.

Έρχονται μετά από λίγο ο Οσμάν , ο μουτασερίφης και ο Οντούρ και λέγοντας ότι ο Μίλτος, η Ιφιγένεια και ο μικρός είναι Έλληνες, απαιτούν να τους παραδώσουν. Γίνεται ένταση και ο Μίλτος βλέποντας το αδιέξοδο ομολογεί ότι δεν είναι Γάλλος, ζητώντας από τον αξιωματικό να σώσει την Ιφιγένεια και το παιδί. Πράγμα που γίνεται μέσα στον σούσουρο, βάζοντάς τους στο πλοίο, ενώ ο Μίλτος συλλαμβάνεται. Αργότερα, με άλλους μελλοθάνατους οδηγείται σε πορεία εκτέλεσης . Περνούν από ένα ποτάμι που έχει γίνει κόκκινο από ανθρώπινο αίμα και κάποια στιγμή, ο ήρωας βρίσκει τη δύναμη και αρχίζει να χορεύει τον πυρρίχιο, παρασύροντας και τους άλλους. Λίγη ώρα μετά ο Μίλτος πέφτει κάτω εξουθενωμένος, ο Κερέμ τον πλησιάζει κι ενώ όλοι περιμένουν να τον σκοτώσει, αυτός του κόβει τα δεσμά και του ψιθυρίζει να φύγει. Ο Μίλτος τρέχει να σωθεί αλλά μια σφαίρα τον πετυχαίνει. Την ίδια στιγμή η Ιφιγένεια με τον μικρό Μιλτιάδη, ταξιδεύει με το πλοίο προς την ελευθερία, έχοντας συνείδηση ότι τίποτα από αυτά που έζησε δεν πρέπει να ξεχαστεί.