ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ «StartUp 2023» Η «E-mbracelet» ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη!


O Junior Achievement Κύπρου ανακοινώνει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Προγράμματος StartUp 2023. Στο τελικό διαγωνισμό απολαύσαμε την καινοτομία, το ταλέντο και το επιχειρηματικό πνεύμα των νέων από όλη τη Κύπρο. Ο οργανισμός παρείχε όλα τα εφόδια στους συμμετέχοντες έτσι ώστε να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε πραγματικότητα, αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Η εκδήλωση στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι οι νέοι έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν το μέλλον της επιχειρηματικότητας. Ο Τελικός και η Τελετή Βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 στο ASBIS TECH CLUSTER στη Λεμεσό.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε την κορύφωση των προσπαθειών πέραν των 200 φοιτητών/τριών, ηλικίας 18-30 ετών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, 10 φιναλίστ από τις 42 φοιτητικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν,  είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες και αξιολογήθηκαν μέσω συνεντεύξεων από την Κριτική Επιτροπή.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της JA Cyprus), κ. Κώστα Τζιαμαλή (Asbis, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος), κα Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη (Theramir, Συνιδρύτρια), κ. Θεόδωρο Λουκαΐδη (Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, Γενικός Διευθυντής), κ. Μιχάλη Τυρίμο (Capacitor Partners, Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής), και τη κα Νίκη Ιωάννου (Υπεύθυνη Επιχειρηματικών Λύσεων, Cyta Business).

Φέτος το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 8 Πανεπιστήμια της Κύπρου, με τη στήριξη 17 ακαδημαϊκών και 30 μεντόρων.

Επιχειρηματική ιδέα της Χρονιάς 2023 αναδείχθηκε η ιδέα της ομάδας Embracelet, η οποία έχει ως αποστολή να βοηθήσει τα άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος να ζήσουν πιο ευτυχισμένες ζωές. Το προϊόν τους είναι ένα έξυπνο βραχιόλι με παρακολούθηση της καρδιάς και μια μοναδική λειτουργία ανάλυσης ήχου που παρέχει εξατομικευμένα στατιστικά στοιχεία στον χρήστη μέσω της εφαρμογής. Η αποστολή τους είναι να καλλιεργήσουν την κατανόηση και την ενσυναίσθηση για τα άτομα με αυτισμό.  Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια τους Δρ. Ντάινα Νικολάου και τον μέντορά τους κ. Μαρίνο Μίτσιου.

Η Embracelet θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe, GENE που θα διεξαχθεί στις 12 – 15 Ιουλίου και θα φιλοξενείται από το JA Τουρκίας, στη Κωνσταντινούπολη. Την κυπριακή ομάδα θα εκπροσωπήσουν οι Μάρω Μανώλη, Άννα Χαραλάμπους, Αμαλία Γιασουμή, Χριστόφορος Μαλέκος

Και Χριστόδουλος Νικηφόρου.

Βραβείο 2ης Θέσης κατέκτησε η ομάδα LEC από το ΤΕΠΑΚ. Ο σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον διακοσμητικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένες πρώτες ύλες από τον κατασκευαστικό τομέα. Το όραμα της εταιρείας είναι η επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων του κατασκευαστικού τομέα και κατάκτηση σημαντικού ποσοστού της αγοράς. Τα μέλη της ομάδας ήταν: Χρήστος Ρούσης, Χρήστος Πρινιωτάκης και Ανδρέας Χατζημάρκου. Η ομάδα υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια κα Θωμαΐδα Πολυδώρου και από τον μέντορα κ. Χρίστο Παπάξανθο

Στη 3η θέση αναδείχθηκε η ομάδα Olympgram από το ΤΕΠΑΚ. Η εταιρία κατασκευάζει μια πλατφόρμα η οποία θα παρουσιάσει την ιστορία διάφορων λαών με μη τυπικό τρόπο μάθησης, φτιάχνοντας μια προσομοίωση του social media σαν να το είχαν οι αρχαίοι , οπού ο χρήστης από πρώτο πρόσωπο θα μάθει για την καθημερινότητα τους. Τα μέλη της ομάδας ήταν οι: Γεώργιος Αθανασιάδης, Κωνσταντίνα Σοφοκλέους, και Δάβιδ Μπαλιάν. Μέντορας της ομάδας ήταν ο κ. Κυριάκος Στούππας.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την εταιρεία ASBIS και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. 

Ο JA Cyprus (www.jacyprus.org) είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide, του μεγαλύτερου παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ειδικευμένου στην εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα των νέων που στοχεύει στην ενδυνάμωση τους με δεξιότητες επιχειρηματικότητας, οικονομικής παιδείας και απασχολησιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα μας www.jacyprus.org