Τάσος Παπαδοπουλος, ο «ένορκος» του θεάτρου Αλκμήνη

Γεννημένος και μεγαλωμένος μέσα στο θέατρο, ο «ένορκος» του θέατρου Αλκμήνη, Tάσος Παπαδόπουλος , μας μιλά για τον ρόλο του στην παράσταση «12 Ένορκοι», την συνύπαρξη του στο θέατρο με τον πατέρα του, την παγκόσμια περιοδεία που θα επιθυμούσε να πάει η παράσταση, την θέση του «δικαστή» που πήρε κάποτε αλλά και την αλλαγή που μπορεί να  φέρει ένας άνθρωπος.

Συνέντευξη Στέλλα Παπά 

  1. Κύριε Τάσο, είστε ένας από τους «12 ενόρκους» του θεάτρου Αλκμήνη ; Εσείς ποιος είστε σε σειρά ;

Είμαι ο έκτος ένορκος, στη μέση, ίσως και ο μέσος όρος, ένας πιο λαϊκός άνθρωπος καλόκαρδος, αλλά με έντονο αίσθημα δικαίου που αντιδρά στο άδικο.

  1. Πόσα χρόνια συμμετέχετε σε αυτή την παράσταση και για πόσα ακόμα θα μπορούσατε να συμμετέχετε ;

Για εμένα είναι η τρίτη χρονιά φέτος. Έχουμε δεθεί τόσο πολύ σαν θίασος που νομίζω ότι θα άντεχα αρκετά ακόμα. Ο καιρός θα δείξει.

  1. Το θέατρο, τί είναι για σας ;

Κυριολεκτικά Η ζωή μου όλη, γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε αυτό, καθώς ο πατέρας μου είναι και αυτός ηθοποιός, ήταν πάρα πολλά χρόνια στο θέατρο τέχνης του Κάρολου Κουν με μεγάλη πορεία και έχω την τύχη τα τρία τελευταία χρόνια να παίζουμε μαζί στους 12 Ενόρκους.  Ακόμα, λοιπόν, συνεχίζω να ζω μέσα στο θέατρο. Μου φαίνεται αδιανόητη μία ζωή χωρίς θέατρο.

  1. Υπάρχουν ρόλοι που δεν θέλετε να θυμάστε πως τους υποδυθήκατε ;

Σίγουρα δεν θα έφταιγε ο ρόλος, θα έφταιγε η προσέγγιση η ερμηνεία. Ευτυχώς, ακόμα, δεν έχω φτάσει σε μία τέτοια διαπίστωση. Και πίστεψέ με είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου.

  1. Αν χρειαζόταν να υποδυθείτε κάποιον άλλο ένορκο ποιος θα ήταν αυτός ;

Μέσα από τόσες παραστάσεις τον έχω αγαπήσει πολύ αυτόν τον ένορκο (ένορκος 6). Αν χρειάζονταν να τον “απατήσω” θα διάλεγα τον ένορκο 3 ή τον ένορκο 10. Πάντα οι κακοί έχουν μία πολύ γοητευτική και ενδιαφέρουσα υποκριτική προσέγγιση.

  1. Στη ζωή υπήρξατε ποτε «ένορκος» ;

Οι ένορκοι στη συγκεκριμένη περίπτωση υποκαθιστούν την έδρα και καλούνται να βγάλουν μία ομόφωνη απόφαση για την ενοχή ή την αθωότητα ενός ανθρώπου. Δυστυχώς κάποιες φορές, λίγο – πολύ, όλοι μας έχουμε πάρει τη θέση του δικαστή κρίνοντας ή και αποφασίζοντας για καταστάσεις. Προσπαθώ να είμαι προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις και να αναλύω διεξοδικά τα γεγονότα, κυρίως να βοηθώ και να υποστηρίζω. Ελπίζω να το καταφέρνω.

  1. Ως θεατής ποιό κομμάτι της παράστασης σας αρέσει ;

Είχα την τύχη να έχω δει την παράσταση πριν παίξω. Το έργο σαν κείμενο και φυσικά η σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, έχουν ένα φοβερό ρυθμό μία συνεχή εναλλαγή συναισθημάτων και πληροφοριών οπότε είναι δύσκολο να διαλέξω ένα κομμάτι της παράστασης. Θα διαλέξω ολόκληρη την παράσταση. Την αγαπώ πολύ. Είναι μία θεατρική νίκη.

  1. Είναι εύκολο να συνυπάρχουν στην σκηνή τόσοι ηθοποιοί ;

Και ναί και όχι. Εξαρτάται εάν όλοι έχουν κοινό στόχο και όραμα. Ευτυχώς στο δικό μας θίασο, όλοι συνεργαζόμαστε απόλυτα αρμονικά, ακολουθώντας το όραμα της σκηνοθεσίας της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και έχουμε έναν υπέρτατο στόχο μία πολλή καλή παράσταση. Όταν τα “εγώ” γίνονται “εμείς” όλα είναι εφικτά και υπέροχα. Το ανάποδο είναι ναρκοπέδιο! Μακριά από μας.

  1. Σε ποια χώρα θα θέλατε να πάει περιοδεία ;

Εάν έλεγα παγκόσμια θα ήμουν υπερβολικός ε: Ας έρθουμε λοιπόν στην Κύπρο πρώτα για να έχουμε μία καλή αρχή και ελπίζω μετά να υπάρξει και συνέχεια.

  1. Ποιά μηνύματα θέλει να περάσει αυτό το έργο στους θεατές του ;

Κατά την γνώμη μου το κυριότερο μήνυμα είναι ότι ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά, να φέρει την αλλαγή. Κατά δεύτερον, να μη μένουμε μόνο στην επιφάνεια, να εμβαθύνουμε στα γεγονότα και πάντα να έχουμε τη δική μας άποψη. Να μην παρασυρόμαστε από το ρεύμα. Να αμφιβάλλουμε! Να αμφιβάλλουμε και να αναρωτιόμαστε.

Πληροφορίες Παράστασης:

θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.30 & Κυριακή στις 18.00

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-, Γκάζι, 210 3428650

https://www.theatro.gr/