Τα πλεονεκτήματα του τένις


Τα γήπεδα του τένις είναι σε θέση να μας υποδεχθούν με ασφάλεια ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Και, κυρίως, μπορούν να μας προσφέρουν τα αμέτρητα πλεονεκτήματα αυτού του… κομψού αθλήματος.

Εμβληματικά outfits, μερικοί από τους πιο όμορφους αθλητές και αθλήτριες που έχουμε δει και πολυτελή γήπεδα: Αυτή είναι η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για το τένις. Και μπορεί να παραμένει θετική, όμως είναι βέβαιο ότι το αδικεί, αφού ξεχνά τα αμέτρητα πλεονεκτήματα του αθλήματος για την υγεία, το σώμα, το μυαλό και τη διάθεσή μας. Φέτος, ίσως είναι η καλύτερη χρονιά για να επιλέξουμε την πρώτη μας ρακέτα, αφού το τένις τυχαίνει να είναι και εξαιρετικά κατάλληλο για… καιρούς πανδημίας. Αλλά τι έχουμε να κερδίσουμε, αν το βάλουμε στη ζωή μας;

Ενα σετ καλής υγείας

Εχουμε γράψει πολλές φορές ότι αν και δεν είναι κακό να επιθυμούμε να αδυνατίσουμε ή να τονώσουμε τους μυς μας, ο κυριότερος λόγος που πρέπει να στρεφόμαστε στη γυμναστική είναι η ενίσχυση της υγείας μας. Και το τένις πετυχαίνει πολύ υψηλό σκορ σε αυτόν τον αγώνα. Συγκεκριμένα…

Φέρνει κοντά τις αποστάσεις

Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που βαριέται τη μοναχική γυμναστική, αλλά ανησυχεί για τον κορωνοϊό; Να πιάσει μια ρακέτα και να συναντήσει έναν καλό φίλο στο γήπεδο του τένις. Η κοινωνικοποίηση ποτέ δεν τα πήγαινε τόσο καλά με την τήρηση αποστάσεων, όσο όταν αλληλεπιδρούμε με την κολλητή μας πάνω από το φιλέ. Και βέβαια, μέσα από την άσκηση – που όπως θα δούμε είναι εντονότερη από ό,τι ίσως φανταζόμασταν – εκτός από τους μυς μας ενδυναμώνεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ιδίως όταν γυμναζόμαστε σε ένα ανοιχτό γήπεδο που μας επιτρέπει να απορροφήσουμε και την τόσο σημαντική (και) για αυτό βιταμίνη D!

Γυμνάζει την καρδιά

Γρήγορο τεστ: Τι είναι το τένις, αερόβια ή αναερόβια άσκηση; Για να μη σας κρατάμε σε αγωνία, η σωστή απάντηση είναι «γ, όλα τα παραπάνω». Μια μέση προπόνηση τένις περιλαμβάνει αμέτρητες ξαφνικές «εκρήξεις», όταν σπεύδουμε να προλάβουμε το μπαλάκι που ο συμπαίκτης μας έχει στείλει στην άλλη άκρη του γηπέδου. Ετσι, καταλήγει να λειτουργεί κατ’ αντίστοιχο τρόπο με τη διαλειμματική προπόνηση – όπως το είχε θέσει ο μεγάλος τενίστας Bjorn Borg, «το τένις είναι χίλια μικρά σπριντ».

Ως αποτέλεσμα, οι προπονήσεις μας έχουν τεράστια πλεονεκτήματα για την καρδιακή και πνευμονική μας υγεία, με έρευνες να δείχνουν ότι τρεις ώρες τένις την εβδομάδα είναι ικανές να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας πάνω από 50%.

Μακραίνει τη ζωή μας

Δεν βλέπουμε συχνά ηλικιωμένους να παίζουν μπάσκετ ή να συνεχίζουν τις προπονήσεις κουνγκ φου, όμως το τένις μπορεί να μας συνοδεύσει μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Και καλό είναι να το κάνει όντως, αφού όχι μόνο μας βοηθά να παραμείνουμε σε φόρμα για περισσότερα χρόνια, αλλά από ό,τι φαίνεται παρατείνει τη ζωή μας – και μάλιστα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Δανοί ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη που εξέτασε την επίδραση διάφορων αθλημάτων στη μακροζωία των συμμετεχόντων. Κάθε είδος άσκησης αποδείχθηκε ότι βοηθούσε τους φαν της να ζήσουν περισσότερο σε σχέση με εκείνους που αγαπούσαν την καθιστική ζωή, όμως το τένις αναδείχθηκε αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής. Οχι μόνο παρέτεινε τον μέσο όρο ζωής των συμμετεχόντων κατά 10 χρόνια, αλλά άφησε το δεύτερο στη σειρά άθλημα, το μπάντμιντον, 3,5 ολόκληρα χρόνια πίσω του!

Χαρίζει ατσάλινα οστά

Αν και τα πλεονεκτήματα του τένις για τα οστά είναι πολύ σημαντικότερα σε εκείνους που ξεκινούν να παίζουν από μικρή ηλικία, όλοι μπορούμε να ωφεληθούμε από τα δώρα του. Ενας όγκος ερευνών έχουν αναλύσει την πυκνότητα των οστών στους τενίστες, βρίσκοντας σημαντικά οφέλη, ιδίως για τη σπονδυλική στήλη, τους γοφούς και το χέρι που κρατά τη ρακέτα. Ειδικά για εμάς τις γυναίκες, που έχουμε την οστεοπόρωση να… καραδοκεί, η σημασία της καλής οστικής υγείας είναι τεράστια.

Γκραντ Σλαμ στους μυς

Ενας αγώνας τένις εμπλέκει το σώμα μας με αμέτρητους τρόπους: Αναγκαζόμαστε να κάνουμε προβολές, άλματα, να ριχτούμε ολόκληροι μπροστά και, φυσικά, να τρέξουμε πολύ. Επιπλέον, το γεγονός ότι όλες αυτές οι κινήσεις συνοδεύονται από εκρήξεις και παύσεις, μας βοηθά να αποκτήσουμε μυϊκή δύναμη και αντοχή στα πόδια και στον κορμό μας, αλλά και να κουραζόμαστε δυσκολότερα. Συνδυαστικά, όλα αυτά τα οφέλη δεν μας χαρίζουν μόνο τη σιλουέτα των ονείρων μας, αλλά και την ευκαιρία να διατηρήσουμε την ευκινησία μας μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Συντονιστείτε στο τερέν

Αν τυχαίνει να είστε ελαφρώς… επιρρεπής στα ατυχήματα, έχετε έναν λόγο παραπάνω να προμηθευτείτε μια ρακέτα. Προκειμένου να κερδίσουμε έναν αγώνα τένις, πρέπει να αντιδρούμε σωστά στις συχνές και ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης της μπάλας. Αυτό μας αναγκάζει να βελτιώσουμε όχι μόνο τα αντανακλαστικά, αλλά και τον συντονισμό των κινήσεων με το βλέμμα μας, την ισορροπία μας, αλλά και να αποκτήσουμε πλήρη συνείδηση του σώματός μας (ιδιοδεκτικότητα). Ετσι, το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα παρατηρήσουμε πως οι κινήσεις μας έχουν γίνει πιο σίγουρες και υπολογισμένες, ακόμη και όταν βρισκόμαστε εκτός γηπέδου.

Σκάκι… στα όρθια

Αναγνώριση των κινήσεων του αντιπάλου, συγκέντρωση, υπολογισμός της ταχύτητας της μπάλας, επεξεργασία και συγχρονισμός. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους μέσω των οποίων το τένις γυμνάζει το μυαλό μας, εκτός από το σώμα μας. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι αισθήσεις μας, αφού εκτός από την όρασή μας που εργάζεται ακούραστα, στο παιχνίδι συμμετέχουν και η ακοή αλλά και η απτική αντίληψη. Αλλωστε έχει αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο άθλημα ωθεί τον εγκέφαλό μας στην οικοδόμηση νέων νευρικών συνάψεων προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Το αποτέλεσμα; Μαζί με την εγρήγορσή μας, οξύνεται και η κριτική μας σκέψη και η ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε γρήγορα τα προβλήματα και να βρίσκουμε δημιουργικές λύσεις. Για αυτό και έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν ως χόμπι το τένις έχουν πιο ανεπτυγμένες κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες από τους συνομηλίκους τους – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ενήλικοι δεν απολαμβάνουν αντίστοιχα οφέλη.

Σερβίς καλής διάθεσης

Φαίνεται ότι το τένις είναι ικανό να βελτιώσει σημαντικά και την ψυχολογία μας. Ερευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το τένις αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όρεξη για ζωή και αισιοδοξία, ενώ αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα σύγχυσης, έντασης, άγχους και κατάθλιψης. Εκτός από την κοινωνικοποίηση στο τερέν, που είναι βέβαιο ότι συμβάλλει στα ψυχικά του οφέλη, το πιθανότερο είναι πως κάποιο ρόλο παίζει και η ίδια η έντονη φύση του: Από τη μία πλευρά, είναι σχεδόν αδύνατον να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, γεγονός που επιτρέπει στο πνεύμα να ξεκουραστεί για λίγο από τα άγχη της καθημερινότητας.

Από την άλλη, οι συνεχείς προκλήσεις και εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει κανείς για να κερδίσει ένα ματς βοηθούν τους παίκτες να αναπτύξουν δύναμη και ψυχική αντοχή.

Τι πρέπει να προσέξετε

Για να είστε σίγουροι ότι απολαμβάνετε όλα τα οφέλη του αθλήματος χωρίς… παρενέργειες, βεβαιωθείτε ότι προετοιμάζετε σωστά το σώμα σας. Φροντίστε να κάνετε διατάσεις πριν και μετά από κάθε ματς, αλλά και να μην υπερβάλλετε στην προσπάθειά σας να ανταγωνιστείτε πιο έμπειρους παίκτες. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η κακή τεχνική είναι συνταγή για τραυματισμούς.

Πηγή : vita.gr