Συνέντευξη: Κωνσταντίνα Ψυχάρη και Βασίλης Σπηλιόπουλος


Γνωρίσαμε την Κωνσταντίνα Ψυχάρη και τον Βασίλη Σπηλιόπουλο μέσα από τις πρόσφατες κυκλοφορίες τους, τα singles «Κανελλόριζα» και «Σε άλλο καιρό» από την Spider Music.

Τους καλωσορίσουμε στο music.net.cy και στις παρακάτω γραμμές θα επιχειρήσουμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την κοινή και όχι μόνο πορεία τους.

Αν θέλουμε να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία μαζί σας τι είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε;

Κ.Ψ. Είμαστε εκτός από καλοί συνεργάτες που βάζουν την ομαδικότητα πάνω απ’όλα και καλοί φίλοι! Επίσης, και οι τρεις (ο Βασίλης Σπηλιόπουλος, ο Ντένης Κωστόπουλος κι εγώ) δεν έχουμε μόνο μία ενασχόληση, δηλ τη μουσική. Έχουμε πλήθος καταβολών και ενασχολήσεων που αφορούν τον ήχο, αλλά και την εικόνα. Πχ. ο Βασίλης εκτός από μουσικός, είναι και γραφίστας και δημιουργός κοσμημάτων. Ο Ντένης, εκτός από μουσικός είναι και videographer και ηχολήπτης. Εγώ εκτός από την ενασχόληση με τη μουσική, είμαι και  Makeup Artist και καθηγήτρια γαλλικών/μεταφράστρια. Είμαστε – τολμώ να πω – πολυπράγμονες. Αν και είναι ωραίο  και δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα, καμιά φορά είναι και δύσκολο γιατί δεν ξέρεις που να πρωτοδώσεις την ενέργειά σου. Και μπορεί να χρειαστεί και διάλειμμα ανά φάσεις σε κάποια από τις ενασχολήσεις για να βγει κάτι σοβαρό, με καλό αποτέλεσμα.

Β.Σ. Θα έλεγα ότι είμαστε τρεις πολυπράγμονες και ιδιαίτεροι άνθρωποι που ταίριαξαν πολύ.

 

Έχετε κοινές μουσικές καταβολές;

Κ.Ψ. Έχουμε κοινές μουσικές επιρροές! Αγαπάμε Smiths, Johnny Marr, Cure, ηλεκτρονική μουσική, Post rock, 80s disco, metal… αλλά είμαστε και ανοιχτοί σε όλα τα μουσικά είδη γιατί η μουσική είναι μία. Ωστόσο, εγώ θα με κατέτασσα πιο πολύ στο φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής, ενώ ο Βασίλης έχει μια πιο ροκ τάση και ο Ντένης πιο metal. Αλλά συνήθως θα θεωρήσουμε ωραία τα ίδια τραγούδια!

Β.Σ. Ναι, έχουμε κοινά γούστα σε διάφορες μουσικές γιατί όλοι μας ακούμε πολλά διαφορετικά είδη οπότε είναι εύκολο να συναντηθούν κάπου οι προτιμήσεις μας.

 

Σε τι ποσοστό επηρεάζουν οι μουσικές επιρροές σας το τελικό αποτέλεσμα των τραγουδιών σας;

Κ.Ψ. Κατά τεράστιο ποσοστό! Ήταν ο ήχος του Βασίλη όταν έπαιζε κιθάρα που με τράβηξε να του προτείνω να κάνουμε την Κανελλόριζα (δεν ήθελα κάποιον άλλον στη θέση του γιατί ήξερα ότι θα μου έδινε το αποτέλεσμα που είχα στο μυαλό). Αλλά κι ο Βασίλης πιστεύω αντίστοιχα με το Σε Άλλο Καιρό. Είναι πολύ βασικό να θεωρείτε το ίδιο συστατικό ως ωραίο για να μπορέσετε να κάνετε ένα τραγούδι να βγει φυσικά, χωρίς πολλά μπρος πίσω.

Β.Σ. Οι μουσικές μας επιρροές υπάρχουν και έχουν παίξει το ρόλο τους από τη στιγμή που ρίζωσαν και δημιούργησαν τις προτιμήσεις μας αλλά και τις αποστροφές μας. Όμως λειτουργούμε πολύ αυθόρμητα, παρορμητικά και γρήγορα όταν έρθει η ιδέα ή η έμπνευση.

 

Τι ήταν αυτό που σας ένωσε και αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε ένα τραγούδι μαζί;

Κ.Ψ. Πέρα από την κοινή αισθητική όχι μόνο στη μουσική αλλά και στο οπτικό αποτέλεσμα (και με τον Βασίλη και με τον Ντένη), έχουμε κοινές αξίες, ενώ γίναμε και καλοί φίλοι στην πορεία! Φαινόταν απ’ την αρχή βέβαια, το ήξερα…

Β.Σ. Νομίζω κυρίως το ένστικτο. Δεν γνωριζόμασταν πολύ όταν αποφασίσαμε να διασκευάσουμε την Κανελλόριζα, αλλά είμασταν σίγουροι ότι θα βγάλουμε κάτι πολύ καλό από αυτή τη διαδικασία. Υπήρχε μια αμοιβαία εμπιστοσύνη που όμως δεν βασιζόταν πουθενά!

H κυκλοφορία με μια εταιρεία σαν την Spider Music πιστεύετε δίνει μια παραπάνω δυναμική στο αποτέλεσμα της δουλειάς σας;

Κ.Ψ. Η Spider Music βοήθησε πολύ στην προώθηση των τραγουδιών μας και νιώθουμε ευγνώμονες. Ήθελα να μου έλεγε κάποιος όταν ήμουνα μικρή ότι μία δισκογραφική θα κυκλοφορούσε τραγούδια μας. Αν και βαθιά μέσα μου, ένιωθα (και) τραγουδίστρια (μεταξύ άλλων), δεν θα το πίστευα!

Β.Σ. Η συνεργασία μας με τη Spider Music δημιούργησε το πλαίσιο για μια ευρύτερη επικοινωνία με το κοινό. Η προώθηση που μας έγινε, μας έβγαλε από τα στενά πλαίσια των φίλων και συγγενών και βοήθησε να κυκλοφορήσει η δουλειά μας ευρύτερα, ακόμα και στο εξωτερικό. Δεχόμαστε μηνύματα και συγχαρητήρια από ακροατές που δεν ανήκουν στον κύκλο των γνωστών μας και αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Spider Music διακινεί τη μουσική μας σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και έτσι μπορεί το κοινό μας να κατεβάσει τα τραγούδια μας.

 

Η ιστορία των δύο τραγουδιών ποια είναι;

Κ.Ψ. Η Κανελλόριζα ήταν ένα τραγούδι που άκουσα και σιγοτραγουδούσα κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης προσωπικής μου περιόδου, και, θέλοντας να κάνω ένα cover επικοινώνησα με τον Βασίλη για συνεργασία. Μόλις συμφώνησε, ήρθαμε σε επαφή με τον Ντένη κι έτσι! Στη μουσική δεν είναι πάντα εύκολες οι χημείες, αλλά ταιριάξαμε κι οι τρεις κατευθείαν! Οπότε, η συνέχεια ήρθε φυσικά! Το Σε Άλλο Καιρό ήταν αποτέλεσμα μίας συζήτησης που είχα με τον Βασίλη για τις μετεμψυχώσεις και μίας συζήτησης που είχε ο Βασίλης με τον Ντένη σχετικά με τον ήχο που έβγαζε ο οποίος παρέπεμπε σε αναγεννησιακή εποχή! Οι δύο διαπιστώσεις ενώθηκαν σαν παζλ και έφεραν στον κόσμο αυτό το τραγούδι.

Β.Σ. Η Κανελλόριζα ήταν ιδέα και επιθυμία της Κωνσταντίνας η οποία και μου ζήτησε να το φτιάξουμε μαζί. Προσάρμοσα τα μουσικά μέρη στην κιθάρα και το μαντολίνο και μπήκαμε στο στούντιο όπου εκεί γνώρισα τον Δημοσθένη Κωστόπουλο. Ο Δημοσθένης μας ηχογράφησε, σκηνοθέτησε και έκανε το video clip. To “Σε Άλλο Καιρό” ήταν μια έμπνευση που προήλθε και από τους δύο συνεργάτες μου, την Κωνσταντίνα και τον Δημοσθένη. Ο Δημοσθένης μου πρότεινε να γράψω μουσική με Αναγεννησιακά στοιχεία αφού υπάρχουν έντονα -όπως είπε- στον τρόπο που παίζω κιθάρα. Η Κωνσταντίνα μου έδωσε χωρίς να το ξέρει την ιδέα για τους στίχους μέσα από κάποιες συζητήσεις που είχαμε, υπαρξιακές και μη. Εγώ ήθελα πολύ να ξανακάνουμε μουσική όλοι μαζί γιατί είχαμε πολύ καλή χημεία οπότε προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα.

 

Τα δύο singles κυκλοφορήσατε είναι προάγγελος ίσως ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ;

Κ.Ψ. Προτιμούμε να κινούμαστε με singles γιατί ακόμη, αφενός δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε ένα είδος, αφετέρου, προτιμούμε να λειτουργούμε αυθόρμητα αναλόγως με το τι θα μας εμπνεύσει την εκάστοτε στιγμή!

Β.Σ. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας εξ’ αρχής, προτιμώ να υλοποιώ και να δημοσιοποιώ άμεσα τις ιδέες μου και να κυκλοφορούν ως singles.

 

Πιστεύετε ότι με την παρούσα υπερπληθώρα νέων κυκλοφοριών είναι καλύτερη η κυκλοφορία ολοκληρωμένου άλμπουμ ή ξεχωριστών singles;

Κ.Ψ. Αναλόγως το υλικό! Πχ αν κάποιος μουσικός ή μπάντα έχουν άρτιο υλικό που αξίζει να ακουστεί, φέρνει ηχητικά κάτι καινούριο, σαφώς και είμαι υπερ των άλμπουμ! Αν τώρα μουσικοί βγάζουν τραγούδια που είναι υποδεέστερα ή μονότονα απλά και μόνο για να γεμίσει ένα άλμπουμ ή παράγουν μουσικά είδη ετερόκλητα μεταξύ τους, τότε σε αυτήν την περίπτωση, καλύτερα να εκδίδουν singles.

Β.Σ. Προσωπικά προτιμώ τα singles, αλλά όταν υπάρχει λόγος και υλικό για να κυκλοφορήσει, τότε το άλμπουμ έρχεται σαν μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση της δουλειάς ενός μουσικού. Υπάρχει όμως μια μικρή παγίδα: συχνά γράφονται κάποια «πρόχειρα» τραγούδια για να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός tracks ως προϋπόθεση για να κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο άλμπουμ, πρακτική με την οποία δεν συμφωνώ καθόλου.

 

Στις συναυλίες σας ποιο είναι το ρεπερτόριο σας;

Κ.Ψ. Κυρίως covers, από 80s, 90s! Αν και κάθε φωνή δεν είναι για όλα τα είδη, καθένας έχει τον οπλισμό του και καλό είναι να ξέρει που ανήκει! Πχ. αν και ακούω και ροκ (πρακτικά μεγάλωσα με ροκ) –πολύ λίγα κομμάτια του είδους μου πάνε φωνητικά.

Β.Σ. Διάφορα τραγούδια από διαφορετικά είδη μουσικής, ανάλογα με την περίσταση και με τους μουσικούς που βρίσκονται στη σκηνή μαζί μου.

 

Η μουσική είναι η μόνη σας ασχολία;

Κ.Ψ. Όχι, έχω αυτό που λέμε a typical morning job, αλλά παράλληλα είμαι και Makeup Artist!

Β.Σ. Όχι αλλά όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνω θα ήθελα να είναι η μόνη ασχολία μου.

 

Έχετε επισκεφτεί την Κύπρο για κάποια συναυλία ή για κάποιον άλλον σκοπό;

Κ.Ψ. Όχι, αλλά πολύ θα το ήθελα! Έχω μια αγάπη προς τους Κύπριους! Θυμάμαι στο μεταπτυχιακό – είχαμε κυλιόμενα προγράμματα. Κάποιες εβδομάδες είχαμε κενό και κάποιες είχαμε 12ωρα μαθημάτων σερί 9 το πρωί με 9 το βραδύ. Σε ένα από αυτά τα 12ωρα, είχα και τα γενέθλιά μου. Δύο Κύπριες συμφοιτήτριες που εκτιμούσα πολύ, μου έφεραν την ώρα του μαθήματος ένα Muffin – και επειδή λόγω έλλειψης χρόνου δεν είχαν βρει χρόνο να αγοράσουν κεράκι να σβήσω, έφεραν τον αναπτήρα. Ήταν πολύ συγκινητικό. Αυτή είναι μία από τις στιγμές που σκέφτομαι όταν έρχεται στο μυαλό μου η λέξη Κύπρος.

Β.Σ. Κάποτε είχα κανονίσει ένα ταξίδι στην Κύπρο που δυστυχώς τελευταία στιγμή αναβλήθηκε. Θέλω πάρα πολύ να έρθω και να μείνω όσο περισσότερο μπορώ. Έχω και φίλους εκεί!

 

 

Τι περιμένετε και τι εύχεστε για την νέα χρονιά που έρχεται σε μουσικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

Κ.Ψ. Υγεία, εργασία (με υγιείς εργασιακές συνθήκες και απολαβές), αγάπη και τύχη για όλους!

Β.Σ. Σε μουσικό επίπεδο θέλω να ολοκληρώσω και να ηχογραφήσω κάποιες ιδέες πάνω στις οποίες ξεκίνησα να δουλεύω πρόσφατα και να τις παρουσιάσω με την ίδια ομάδα, Κωνσταντίνα Ψυχάρη – Δημοσθένη Κωστόπουλο και Spider Music. Σε προσωπικό επίπεδο εύχομαι να μπορώ πάντα να διατηρώ τις ισορροπίες μου σε όλους τους τομείς, πράγμα καθόλου εύκολο.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την συζήτησή μας και ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή χρονιά και στου δύο.