ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΩΝΗ


Θύματα Σεξουαλικής Κακοποίησης: ο Αγώνας Συνεχίζεται….

Η Κυβέρνηση «αναγνωρίζοντας την καθοριστική σημασία των υπηρεσιών του Σπιτιού του Παιδιού, το οποίο λειτουργεί στη Λευκωσία, προωθεί την λειτουργία δεύτερου Σπιτιού του Παιδιού στη Λεμεσό το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, ενώ στους σχεδιασμούς μας είναι η δημιουργία Σπιτιού του Παιδιού στη Λάρνακα, για να καλύπτει την επαρχία Λάρνακας και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «προωθούμε την διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για όλες τις μορφές κακοποίησης παιδιών που αφορούν σωματική, ψυχολογική και άλλη μορφή βίας μέσα από τέτοια Σπίτια».

Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Φωνή στις 17 Νοεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, καθώς και της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη  της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης “Ένα στα Πέντε” στην Κύπρο.

Η εκστρατεία του Συμβουλίου  της Ευρώπης, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Λεβέντη, και μέσω αυτής της συμφωνίας δημιουργήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή η οποία ανέλαβε που ανέλαβε την  προώθηση της εκστρατείας.  Στην Επιτροπή συμμετείχαν οργανισμοί και άτομα, που για χρόνια πάλευαν για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών. Η Επιτροπή αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο στο οικοδόμημα της συνεργασίας, της πολυθεματικότητας και της ομαδικής δουλειάς που είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού, την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής, τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου «Φωνή» και τη δημιουργία του Κέντρου «ΝΗΜΑ».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  παρουσιάστηκε και αναδείχθηκε η συλλογική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία 10 χρόνια με απώτερο στόχο την προστασία των παιδιών από  τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για τη δράση και το έργο τους για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού από το 2013 μέχρι και σήμερα,  η κ. Λήδα Κουρσουμπά (τέως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού) και η κ. Στέλλα Κυριακίδου ( νυν Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Τέλος, στην  εκδήλωση παρουσιάστηκε η  νέα εκστρατεία του Συμβουλίου Φωνή που στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο.  Το βίντεο είναι διασκευή της ταινία HomeTruths του InternetWatchFoundation για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης ΤALK.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, υπογράμμισε την αυξημένη ροή καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση, αποδεικνύοντας ότι «σε κάποιο βαθμό η σιωπή έχει σπάσει. Η ενημέρωση της κοινωνίας και των παιδιών, η αλλαγή στις επώδυνες διαδικασίες, η παροχή υποδομών όλα έχουν βοηθήσει για να αποκτήσει η κοινωνία και κυρίως τα θύματα, εμπιστοσύνη προς το σύστημα».

Το Συμβούλιο Φωνή ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές για τη συνεισφορά τους σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια.  Το μήνυμα σαφές, ο αγώνας συνεχίζεται. Η ανάγκη για συλλογικότητα, για ομαδική δράση , μια «ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ».