Σαλίνα Γαβαλά, Μία «ψυχοθεραπεύτρια» ηθοποιός


Μια αλλιώτικη παράσταση και μια «αλλιώτικη» ηθοποιό θα γνωρίσουμε μέσα από αυτή την συνέντευξη, μια κουβέντα «ψυχοθεραπευτική» όπως ακριβώς και η παράσταση. Η νεαρή ηθοποιός Σαλίνα Γαβαλα, μας μιλά για τα «γλυκά» της όνειρα, τον ρόλο που έχει η τραγουδίστρια Ελπίδα σ’αυτά, αλλά και για το πώς ένα σύνολο τραγουδιών μετατρέπονται σε θεατρικό κείμενο και μαθαίνουν στον κόσμο το μυστικό της ευτυχίας. 

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

1.Σαλίνα μου, αυτές τις μέρες ετοιμάζεστε για να ανεβάσετε ξανά την παράσταση «όνειρα γλυκά». Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτήν ;

Τα ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ είναι μια πρωτότυπη  μουσικοθεατρική παράσταση αυτοβελτίωσης, που  είχε εξαιρετικά θερμή υποδοχή για δύο συνεχόμενες σεζόν στην Αθήνα αλλά και στην  Κύπρο. Έτσι αποφασίσαμε  να  επιστρέψουμε  και φέτος για Τρίτη χρονιά από 10 Οκτώβρη και  κάθε Πέμπτη για 8 παραστασεις στο θέατρο Χυτήριο.

 1. Είναι μια παράσταση στην οποία οι στίχοι αποτελούν μέρος του θεατρικού κειμένου .

Χρησιμοποιώ σαν αφορμή  γνωστά κι αγαπημένα  ελληνικά τραγούδια που εξελίσσονται σε θεατρικό κείμενο, για να παρουσιάσω  μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι η ιστορία του καθενός από εμάς. Μέσα από το  διάλογο των δύο ηρωίδων που άλλοτε εξιστορούν κι άλλοτε τραγουδούν, αποκαλύπτεται τελικά στον θεατή το μυστικό για να κατακτήσει την ευτυχία.

 1. Αυτή η ιδέα πως γεννήθηκε ;

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε ως μια προσωπική ανάγκη να βρω  τον εαυτό μου .

Κάπου μετά τα τριαντα προσπαθώντας να κάνω έναν απολογισμό, να  συμφιλιωθώ με τα λάθη μου, να αγαπήσω τον εαυτό μου πρώτα εγώ, χωρίς να περιμένω την αποδοχή και την αγάπη των άλλων για να νιώσω οτι αξίζω, άρχισα να γράφω αυτό το κείμενο ως μια άσκηση για να μάθω να βλέπω τα πράγματα με μια πιο θετική ματιά. Δημιούργησα τον φανταστικό μελλοντικό μου εαυτό που μου δείχνει τον τρόπο να βρω την ευτυχία στις στιγμές, στο τώρα και να μην την επιζητώ από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά να την κουβαλάω πάντα μέσα μου. Έτσι κατάφερα τελικά να φτιάξω μέσα από τα τραγούδια αλλά και τις λέξεις ένα εγχειρίδιο αισιοδοξίας που βοηθά  όχι μονο εμένα αλλά ολους !

 1. Είναι μια παράσταση «ψυχοθεραπεία» ;

Οπως μας έχουν πει πολλοί θεατές , είναι ο καλύτερος ψυχολόγος ! Η παράσταση πράγματι λειτουργεί ψυχοθεραπευτικα, αφού ο κάθε θεατής βλέπει  μέσα στην ιστορία κομμάτια του εαυτού του, ταυτίζεται σε πολλά σημεία, αφού όλοι τελικά είμαστε ίδιοι . Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους φόβους για το μέλλον. Έχουμε απογοητευτεί με όνειρα, έρωτες, έχουμε κάνει λάθη. Η παράσταση αυτή είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας και συγκίνησης που οδηγεί τον θεατή σε μια λυτρωτική συνειδητοποίηση ..

 1. Κάποιος που θα έρθει τι κομμάτια θα ακούσει ;

Στην παράσταση με τη συνοδεία τετραμελούς μπάντας ερμηνεύουμε ζωντανά πολλά αγαπημένα ελληνικά τραγούδια με τα οποία έχουμε ταυτιστεί! Τραγούδια με τα οποία έχουμε ερωτευτεί όπως το «δυο μέρες μόνο», με τα οποία έχουμε κλάψει μετά από ένα χωρισμό, όπως το «Αντίο» και το «με τα μάτια κλειστά» , Κομμάτια που μας συγκινούν πάντα καθώς συνειδητοποιούμε ότι μεγαλώνουμε όπως το «μαμά γερνάω». Αλλά και κάποια κομμάτια  πρόταση, που δεν είναι γνωστά όπως «το τραγούδι του Αντρέα» (το χριστουγεννιάτικο όπως το λέμε ) το «city of stars» από την ταινία La la land που διασκεύασε στα ελληνικά η στιχουργός Ρεβεκκα Ρουσση ειδικά για την παράσταση μας και έχει τίτλο «πόλη αστεριών» αλλά και δικά μου τραγούδια απο την πρόσφατη δισκογραφία μου όπως ο «άνθρωπος», το «καρδιά σα θάλασσα» αλλά και το πιο πρόσφατο «μόνο οι γενναίοι». Να πω ότι cd με απο τις live εκτελέσεις των τραγουδιών πωλείται μαζί με το πρόγραμμα και το κείμενο της παράστασης.

 1. Πως είναι να συνεργάζεστε με την κυρία Ελπίδα ;

Είναι ένα ταξίδι που με γεμίζει εμπειρίες. Μέσα από την παράσταση έχουμε αγαπηθεί, έχουμε δεθεί και κάθε φορά η συγκίνηση  μας είναι σαν την πρώτη φορά! Η Ελπιδα είναι ως γνωστόν απίστευτη φωνή, έκπληξη ήταν υποκριτικά αφού έχει μια αμεσότητα που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά. Και χαίρομαι που έχει αγαπήσει τόσο αυτή την παράσταση. Είναι ωραία έκπληξη και το γεγονός ότι την βλέπουμε και σε τραγούδια διαφορετικά απ αυτά που την έχουμε συνηθίσει και τα οποία κάνει δικά της!

 1. Είναι μια παράσταση που αφήνει στον κάθε ένα μια άλλη «αίσθηση», του μεταδίδει άλλη γνώση ;

Είναι φτωχά τα λόγια για να μπορέσω να εξηγήσω τι ακριβώς είναι αυτή η παράσταση. Νομίζω ότι την αδικώ κάθε φορά που την περιγράφω. Είναι σαν να περιγράφεις ένα χάδι, δεν γίνεται! Πρεπει να είσαι εκεί να το νιώσεις.

 1. Ο κύριος Λουδάρος πόσο «επηρέασε» αυτή την παράσταση με την σκηνοθεσία του ;

Η σκηνοθεσία του Αντώνη ηταν ευρηματική. Όπως για παράδειγμα οι σκηνές από τη ζωή της ηρωίδας που προβάλλονται πίσω στον τοίχο με τις κούτες, σαν αναμνήσεις που ξυπνάνε, είναι ένα εύρημα που κάνει την παράσταση ακόμα πιο ιδιαίτερη. Ήταν μια ομαδική δουλειά όπου ολα λειτούργησαν με ένα μαγικό τρόπο και το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους!

 1. Στο δελτίο τύπου λέει είναι ένας οδηγός ευτυχίας,……

Ναι αποκαλύπτει το μυστικό της ευτυχίας το οποίο συνειδητοποιεί η ηρωίδα με την βοήθεια του φανταστικού μελλοντικού της εαυτού ο οποίος της επισκέπτεται .. Ποιό  ακριβώς είναι  αυτό ..; Θα το μάθετε καλύτερα στην παράσταση ..

 1. Είστε γενικά αισιόδοξο άτομο ;

Προσπαθώ να είμαι και να γίνομαι όλο και περισσότερο. Έχω κάνει αρκετή δουλειά με τον εαυτό μου γιατί αυτές τις γκρίζες εποχές που ζούμε χρειάζεται προσπάθεια από μέρους μας για να τα βλέπουμε ρόδινα. Και αυτό το έργο είναι κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Είναι η πιο σημαντική άσκηση θετικής ενέργειας που έχω κάνει! Κάθε παράσταση με γεμίζει αισιοδοξία και με βοηθάει να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Η χαρά μου είναι ότι δεν είναι απλά μια καλλιτεχνική δουλειά, αλλά και ένα έργο σε ανθρώπινο επίπεδο. Όταν κάθε βράδυ μετά την παράσταση οι θεατες συγκινημένοι μας ευχαριστούν γιατί τους βοηθήσαμε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι τότε πραγματικά νιώθω ότι υπηρετώ ένα σκοπό … Και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο να μπορεις βάζεις ένα λιθαράκι για να γίνεται καλύτερος ο κόσμος αλλάζοντας πρώτα από ολα εσύ!

 1. Την κυρία Ελπίδα σε τι ρόλο θα την δούμε ;

Υποδύεται τον φανταστικό μελλοντικό μου εαυτό που έρχεται με την ωριμότητα , τη σοφία και την ήρεμη της δύναμη ,να με βοηθήσει να δω τα πράγματα αλλιώς και να γίνω ο από μηχανής θεός που περιμένω.

 1. Θα μας αποκαλύψεις τι κάνει τα όνειρα σας γλυκά ;

Η καλοσύνη, κάθε φορά που την συναντάω με κάνει να συνεχίζω  να ονειρεύομαι έναν πιο γλυκό κόσμο. Κι  η αγάπη που εισπράττω, όταν καταφέρνω να αγγίξω  την ψυχή του κόσμου  ,αυτό είναι το πιο γλυκό όνειρο ! Γιατί νιώθω ότι έχω πετύχει διπλά: σαν καλλιτέχνης αλλά κυρίως σαν άνθρωπος !

Πληροφορίες Παραστάσεων

ΧΥΤΗΡΙΟ Σημείο Πολιτισμού

Ιερά Οδός 44 (στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός), Τηλ.: 2103412313

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη (για οκτώ παραστάσεις)

Ώρα έναρξης : 21:15