Ποιον Πρόεδρο έχει ανάγκη η Κύπρος;- Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας


Ποιον Πρόεδρο έχει ανάγκη η Κύπρος;
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, μαζί με τις ευχές του για το 2022, εκφράζει προς τους πολίτες και την πεποίθηση ότι αυτή η χρονιά θα είναι πολύ καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου και των επόμενων γενιών. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας σε έναν προβληματισμό και ένα διάλογο για το ποια Κύπρο θέλουμε, και για το ποιον ηγέτη προκρίνουμε για να την οδηγήσει στον στόχο.
Οι πολίτες παρακολουθούν με απορία τον ηγέτη της παράταξης που κυβερνά να εμφανίζεται ως ο υποψήφιος που θα σώσει το νησί. Αν η κυβέρνησή του τα πράττει όλα καλά, από τι θα μας σώσει; Με την ίδια απορία παρακολουθούν τον υπουργό Εξωτερικών με τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία της Κύπρου να εξαγγέλλει επίσης υποψηφιότητα για να σώσει την πατρίδα. Και μάλιστα, οι δύο υποψηφιότητες κονταροκτυπιούνται σε μια περίοδο όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγράφει σαφέστατα την αποτυχία στην έκθεσή του, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ουσιαστικά απομονωμένη και απαξιωμένη διεθνώς όσο ποτέ άλλοτε, η ψευδαίσθηση του EastMed καταποντίζεται στα μεσογειακά νερά, οι τριμερείς και οι κυρώσεις στην Τουρκία μετατρέπονται σε φιάσκο. Τα στελέχη του ΔΗΣΥ είναι συνυπεύθυνα για την εξουθένωση της προοπτικής επίλυσης, τον εθνικολαϊκισμό, και την διαφθορά, που η διακυβέρνηση του κόμματος εξέθρεψε.
Όμως, τα πιο πάνω κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ο αντίλογος σε αυτές τις υποψηφιότητες να είναι σοβαρός και ουσιαστικός, και όχι συμβατικός. Η αναζήτηση ενός ή μιας υποψηφίου/ υποψήφιας που απλώς θα δηλώνει ότι θέλει λύση στο Κυπριακό μόνο για να πάρει το χρίσμα, η αναζήτηση ενός υποψηφίου που δεν θα δηλώνει καθαρά ότι στηρίζει το Πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση για να συνεχίσουν οι συνομιλίες, η αναζήτηση ενός υποψηφίου που δηλώνει «κατά της διαφθοράς» χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση ή την απαραίτητη βούληση, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.
Ο υποψήφιος που θα αναλάβει να είναι ο ελπιδοφόρος αντίλογος στη σήψη, το ψέμα, και τον καταποντισμό της Κύπρου θα πρέπει να Θέλει, να Μπορεί, και να πείθει και για τα δύο, με την εντιμότητα και την αποφασιστικότητα του.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ ανοίγει αυτόν τον προβληματισμό και τον διάλογο οργανωμένα και δημόσια, προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους. Η πρώτη συνεδρία του ΔΣ του ΟΠΕΚ για το 2022 θα είναι διαδικτυακή και ανοιχτή – όπως πάντα τα τελευταία πολλά χρόνια – προκειμένου να συζητηθεί αυτό το θέμα: «Ποιον Πρόεδρο έχει ανάγκη η Κύπρος;».
Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου
Στις 7.00 μ.μ. μέσω ZOOM, στον σύνδεσμο:
Webinar ID: 985 1529 1204
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Περισσότερα δείτε στην σελίδα του youThink στο Facebook