Περίεργα και ενδιαφέροντα θέματα για την Ευρώπη.

Από τα πολύ παλιά χρόνια, η Ευρώπη ήταν το κέντρο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν οι διάφοροι πολιτισμοί, ενώ επίσης σημαντικό στοιχείο της ιστορίας της, αποτέλεσε και η μεταβαλλόμενη γεωγραφία της. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα και περίεργα γεγονότα σχετικά με τη Γηραιά ήπειρο.

Κι όμως, υπάρχουν άτομα που δε γνωρίζουν αν η Ευρώπη είναι χώρα ή ήπειρος. Αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, η Ευρώπη είναι μία από τις επτά ηπείρους του κόσμου, η τέταρτη σε έκταση.

Από τα πολύ παλιά χρόνια, ήταν το κέντρο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν οι διάφοροι πολιτισμοί, ενώ επίσης σημαντικό στοιχείο της ιστορία της, αποτέλεσε και η μεταβαλλόμενη γεωγραφία της.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα και περίεργα γεγονότα σχετικά με την Ευρώπη, όπως αναφέρονται στο toptenz.net.

Κωνσταντινούπολη: η πόλη των δύο ηπείρων

Από τους αρχαίους χρόνους, η μαγευτική Κωνσταντινούπολη, ένωνε την Ευρώπη με την Ασία, με τα σημαντικά Στενά του Βοσπόρου. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η εκπληκτική πόλη, είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη πάνω στη γη. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη μητρόπολη στον κόσμο που ενώνει δύο ηπείρους. Έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, η πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα πολλών αυτοκρατοριών. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει κάποτε: «Εάν η γη ήταν ένα ενιαίο κράτος, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσά της».

Αν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε το πρωινό σας στην Ασία και το μεσημεριανό σας γεύμα στην Ευρώπη, η Κωνσταντινούπολη είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς!

Τα πιο διάσημα και ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης

Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχει μέγιστο υψόμετρο περίπου 3350 μ. και βρίσκεται στη Σικελία, στη νότια Ιταλία.

Το πιο ψηλό Ευρωπαϊκό ηφαίστειο, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Η Αίτνα εξερράγη αρκετές φορές, ακόμη και φέτος το καλοκαίρι. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το θέμα, στην ιστοσελίδα του Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia ( http://vulcani.ingv.it/en/etna.html ). Οι εκρήξεις του ηφαιστείου έχουν καταγραφεί από τους αρχαίους χρόνους και μάλιστα από το 1500 π.Χ.. Είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τεκμηριωμένων εκρήξεων στον κόσμο.

Το Στρόμπολι είναι επίσης ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη. Είναι ένα από τα οκτώ Αιολικά νησιά (Isole Eolie), ένα ηφαιστειακό αρχιπέλαγος που επίσης ανήκει διοικητικά στη Σικελία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Στρόμπολι είναι το μόνο ενεργό ηφαίστειο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο Βεζούβιος, είναι ένα ακόμη ηφαίστειο της Ιταλίας, που έγινε γνωστό για την έκρηξή του το 79 μ.Χ., κατά την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς τρεις μεγάλες πόλεις, η Πομπηία, το Ηράκλειο και οι Σταβίες. Η τελευταία του έκρηξη, σημειώθηκε το 1944.

Τέλος, το Vatnajökull ( www.vatnajokulsthjodgardur.is/english ) στην Ισλανδία, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός παγετώνας σε όγκο και κάτω από τον πάγο του βρίσκονται τουλάχιστον επτά ηφαίστεια.

Η μεγαλύτερη και η μικρότερη χώρα στον κόσμο

Στην Ευρώπη βρίσκεται, τόσο τη μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Κράτος του Βατικανού (Stato della Città del Vaticano), όσο και η μεγαλύτερη, η Ρωσία (όσον αφορά την έκταση). Η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες γειτονικές χώρες (15), ακολουθούμενη από τη Ρωσία (14) και τη Βραζιλία (10).

Σύμφωνα με το CIA World Factbook, η Ρωσία κατέχει 17.098.242 τετραγωνικά χιλιόμετρα (16.377.742 τετρ. χλμ. γης και 720.500 τετρ. χλμ. νερού), ενώ η περιοχή του Βατικανού, μόλις 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το κράτος του Βατικανού ( www.vatican.va/ )αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (http://whc.unesco.org/en/list/286 ), το μόνο μνημείο που είναι ταυτόχρονα και ολόκληρη χώρα.

ΠΗΓΗ: https://www.clickatlife.gr