Ολοκληρώθηκε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία και Ασφάλεια Χώρων Λατρείας στην Κύπρο


Διεθνές Συνέδριο «Προστασία και Ασφάλεια Χώρων Λατρείας – Προστατεύοντας και Διασφαλίζοντας τους Χώρους Λατρείας μας μέσω Πολυτομεακής Συνεργασίας»

Οι χώροι λατρείας, βάση ερευνών καθώς και γεγονότων που βιώνουμε παγκοσμίως, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο τα τελευταία χρόνια, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων και αύξησης εγκλημάτων μίσους. Οι χώροι εξυπηρετούν άτομα, οικογένειες και σύνολα ανθρώπων σε ευάλωτη θέση. Επομένως, είναι σημαντικό να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στους χώρους λατρείας τους, και αυτό θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των ενδιαφερομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ένας από τους διάφορους τρόπους βελτίωσης της προστασίας και της ασφάλειας των χώρων λατρείας είναι η συνεργασία και η συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων στις προσπάθειες αυτές.

Με βάση αυτές τις ανάγκες, και μετά από δύο χρόνια εποικοδομητικών εργασιών πεδίου και έρευνας σε όλη την Ευρώπη, από εφτά Ευρωπαϊκά προγράμματα, υπό τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Αστυνομίας (Internal Security Fund Police – ISFP), με κοινό στόχο την προστασία και ασφάλεια των χώρων λατρείας και τον διαθρησκευτικό σεβασμό, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Προστασία και Ασφάλεια Χώρων Λατρείας.

Οι οργανισμοί και το έργο PROSECUW αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλα τα προγράμματα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη παρουσία συμμετεχόντων  διαφόρων τομέων και ειδικοτήτων.

Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας από Κύπρο, συντονιστής οργανισμός του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROSECUW – Protection and Security for Places of Worship, το RESET, Συντονιστής Προώθησης του προγράμματος PROSECUW, και το SAHER Europe από Εσθονία, συντονιστής οργανισμός του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROTECTOR – Protecting Places of Worship from Hate Crime and Terrorism. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν το ΚΕΜΕΣ, Πανεπιστήμιο Lusofona, Ακαδημία Klausenhof, Αστυνομιία Ιρλανδίας, Δήμος Τρέντο, European Institute, Ίδρυμα Μπρούνο Κέσλερ, Αστυνομία Αμβέρσας, Αστυνομία Σουηδίας, και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών για Δημόσια Υπηρεσία Βαυαρίας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συμμετοχή των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων PROSPERES, SOAR, SHIELD, SHRINEs και SAFE STADIUM.

Το συνέδριο συγκέντρωσε πάνω από 150 συμμετέχοντες, και 30 ειδικούς, από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 15 οργανισμούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και άλλους διεθνείς ομιλητές, από μερικούς από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους φορείς και οργανισμούς, με εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα, εκπροσώπων της Αστυνομίας, των δημοσίων αρχών, θρησκευτικών κοινοτήτων, και της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως Union Actions and DG Home Affairs της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Radicalisation Awareness Network (EE), Future for Religious Heritage (EE), Institute of Social Safety (EE), Europe Islamic Association (EE), Πανεπιστήμιο Lusofona (Πορτογαλία), Πανεπιστήμιο Lodz (Πολωνία), Πανεπιστήμιο Munster (Γερμανία), Transcrime – Università Cattolica del Sacro Cuore (Ιταλία), Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών ‘Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου’ (Ελλάδα), Αστυνομικές Δυνάμεις και Τμήματα Αντιτρομοκρατίας Σουηδίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Κύπρου, και Religious Track of the Cyprus Peace Process (υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας).

Το συνέδριο κατάφερε επιτυχώς:

  • να παρουσιάσει τις έρευνες, τα αποτελέσματα και τις υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί από τα προγράμματα αυτά και προσφέρονται δωρεάν στις κοινότητές μας, μέσω των τριών διαδραστικών πρακτικών εργαστηρίων του,
  • να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των ιθυνόντων και του ακροατηρίου, ανταλλαγή πολύτιμων γνώσεων και πρακτικών, μέσα από τις ανοιχτές συζητήσεις των πάνελς και των εργαστηρίων του,
  • να δημιουργήσει ευκαιρίες δικτύωσης συνεργειών σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για μελλοντικές πρωτοβουλίες και προγράμματα με στόχο την προστασία των τόπων λατρείας μας στην Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη,
  • να ενθαρρύνει τη γνώση με απώτερο στόχο την ενίσχυση της προστασίας σε χώρους λατρείας στις ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας συνεργασία μεταξύ αρχών επιβολής του νόμου, θρησκευτικών ηγετών, φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών κοινοτήτων, αναπτύσσοντας την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τη ρητορική μίσους.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 25 Απριλίου 2023, από τις 10:00 μέχρι τις 15:30, στη Λευκωσία. Το συνέδριο ήταν σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία στο Chateau Status, οδός Μάρκου Δράκου 12, και σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση μέσω livestreaming στο επίσημο κανάλι YouTube του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας.

Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, με επίσημους υποστηρικτές την Αστυνομία Κύπρου και το Συμβούλιο Νεολαίας Λευκωσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου:

https://prosecuwproject.eu/international-conference/ .