Ο Χατζηγιάννης στα δικαστήρια: «Να πληρώσω μόνο αυτά που μου αναλογούν»


Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας συζητήθηκε η υπόθεση εμβασμάτων ύψους 5,3 εκατομμυρίων ευρώ που μετέφερε στην Κύπρο τη διετία 2010-2011 ο τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίος έχει κληθεί γι’ αυτά να πληρώσει πρόστιμο μεγαλύτερο των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συνήγορος του τραγουδιστή τόνισε ότι ο Μ. Χατζηγιάννης έχει υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καταβάλλοντας το εξοντωτικό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ποσό των 45.000 ευρώ μηνιαίως. Υποστήριξε επίσης ότι το ποσό των εν λόγω εμβασμάτων που μεταφέρθηκαν σε δύο λογαριασμούς του στην Κύπρο ήταν γνωστής προέλευσης και φορολογημένο, προσθέτοντας ότι κατά τη δεκαετία 2000 – 2010 ο τραγουδιστής έχει πληρώσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Στο δικαστήριο προσήλθε και ο λογιστής του τραγουδιστή ο οποίος προσκόμισε σειρά αποδεικτικών στοιχείων και παραστατικών προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία της υπεράσπισης. Ο ίδιος ο Μ. Χατζηγιάννης, απευθυνόμενος στη δικαστική έδρα, είπε ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ποικιλοτρόπως από τη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι στόχος του δεν είναι να μην πληρώσει αλλά να πληρώσει αυτά που πραγματικά του αναλογούν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η 7μελής σύνθεση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 884/2016 απόφασή της, έκρινε συνταγματική και σύμφωνη με την αρχή της ασφάλειας δικαίου τη φορολόγηση εισοδημάτων και εμβασμάτων εξωτερικού πριν την 30.9.2010 ημέρα εφαρμογής του νόμου 3888/2010 σημειώνοντας ότι και τα εισοδήματα αυτά, αλλά και τα εμβάσματα του εξωτερικού, φορολογούνται ως εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.

Στο ΣτΕ είχαν σταλεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προδικαστικά ερωτήματα με αφορμή την υπόθεση του τραγουδιστή, καθώς υπήρχαν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις. Άλλες δέχτηκαν ως συνταγματικό το νόμο και τους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους και άλλες όχι. Ακριβώς λόγω του ότι ήταν προδικαστικά τα ερωτήματα η υπόθεση παραπέμφθηκε εκ νέου στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο και θα εκδώσει τελεσίδικη απόφαση εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.