Νεόφυτος Νεοφύτου «Θα γίνει χαμός» κάνοντας μας «Παράδοση κατ’ Οίκον» όμορφες μελωδίες


Μια «Παράδοση κατ’ Οίκον» και ένα νέο κομμάτι με το οποίο «θα γίνει χαμός» στάθηκαν αφορμή, να μιλήσουμε με έναν αξιόλογο μουσικό της Κύπρου, με τον Νεόφυτο Νεοφύτου. Έναν εξαίρετο καλλιτέχνη που υπογράφει την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκπομπής του Άλφα Κύπρου «Παράδοση κατ’ Οίκον» αλλά και την σύνθεση πολλών μουσικών κομματιών, καλλιτεχνών που διαπρέπουν σε Κύπρο και Ελλάδα. Ένας μουσικός που μοιράζεται μαζί μας το πώς άρχισε το ταξίδι του στην μουσική, όλα όσα ζει σε αυτό αλλά και όσα ονειρεύεται να ζήσει ακόμα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

1. Ένας μουσικός που την μουσική του την «σύστησε» ο πατέρας του σωστά ;

Σωστά. Πάντα τον έβλεπα με δέος όταν έπαιζε ακορντεόν. Παρατηρούσα την “δύναμη” που είχε μέσω της μουσικής, να αλλάζει τη διάθεση στην παρέα. Να έχει την ικανότητα ακούγοντας κάτι στο ραδιόφωνο, να μπορεί να το αναπαράγει. Να εκφράζεται μέσα από την μουσική. Αυτά μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.

2. Στην πορεία που είχες μέχρι σήμερα συνεργάστηκες με πολλούς καλλιτέχνες σε Ελλάδα και Κύπρο. Υπήρχαν κάποιοι που να σε δυσκόλεψαν και που να σε έκαναν να σκεφτείς πως είναι η τελευταία φορά που συνεργάζεσαι μαζί τους ;

Κάποιες φορές ένιωσα αμήχανα μπροστά σε καλλιτέχνες οι οποίοι δεν είχαν την απαραίτητη, για τα δικά μου δεδομένα, επικοινωνιακή ικανότητα. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν υπήρχε ο αλληλοσεβασμός. Εννοείται πως με κάποιους δεν θα ήθελα ιδιαίτερα να συνεργαστώ, λόγω διαφοράς στο θέμα αντίληψης και προσέγγισης προς την μουσική γενικότερα.

3. Προσωπικά τι νομίζεις είναι αυτό που κάνει την «Παράδοση κατ’ Οίκον» να ξεχωρίζει ;

Η δική μου η παρέα σ αυτή την εκπομπή, λειτουργεί ανθρωποκεντρικά. Νοιαζόμαστε ο ένας  τον άλλον τόσο την ώρα των γυρισμάτων αλλά και γενικότερα. Αυτό ισχύει για όσους βρίσκονται μπροστά και πίσω απ’ τις κάμερες. Πιστεύω ότι υπάρχει μια όμορφη και αληθινή φιλία. Κι αυτό βγαίνει στο γυαλί.!!! Χιλιοειπωμένο μεν, αληθινό δε. Θαρρώ πως εύκολα ο τηλεθεατής μπορεί να ξεχωρίσει το αυθεντικό, χωρίς τις υπερβολές και τους δηθενισμούς.

4. Κάθε φορά με ποιό κριτήριο επιλέγεις τα τραγούδια που θα ακουστούν σε κάθε εκπομπή;

Πάντα προσαρμοζόμαστε βάση του ποιος είναι ο κεντρικός καλεσμένος της εκπομπής. Από εκεί θα προκύψει ποιος θα είναι και ο καλεσμένος τραγουδιστής και κατ’ επέκταση το ρεπερτόριο.

Βέβαια λόγω της κατάστασης που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, άλλαξε η δομή της εκπομπής και δεδομένου ότι πρέπει και θέλουμε να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, έχουμε αφαιρέσει το κομμάτι των καλεσμένων και κρατήσαμε μόνο το μουσικό μέρος.

5. Δεδομένου των δυσκολιών αυτής της περιόδου, πως γίνονται οι πρόβες με τους συνεργάτες της εκπομπής;

Το ενδιαφέρον σ’ αυτή την ιστορία, είναι ότι έπρεπε όλοι να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα. Δηλαδή, έπρεπε να περιορίσουμε τις φυσικές επαφές στο ελάχιστο. Οπόταν αυτό που κάνουμε, είναι, όταν εγώ ολοκληρώσω το μουσικό πρόγραμμα στο χαρτί με όλες τις λεπτομέρειες, τότε κάνουμε μια ομαδική τηλεφωνική επικοινωνία και ο καθένας σημειώνει τις πληροφορίες που χρειάζεται.

6. Είσαι από τα άτομα που παίζουν πιάνο όταν είναι με παρέα ή θες να το κάνεις μόνο όταν το θες εσύ;

Πότε δεν ήμουν από τους μουσικούς που πρέπει να τους “παρακαλέσεις” για να παίξουν. Όπως επίσης δεν θα ήθελα να με καλούν σε τραπέζι, δεδομένου ότι θα παίξω μουσική. Συμβαίνει πολύ συχνά σε μένα και στους συναδέλφους μου αυτό.

7. Έχεις συνθέσει αρκετά κομμάτια. Τί είναι πιο εύκολο για σένα, να έχεις τους στίχους και να τους «ντύνεις» με μουσική ή να ετοιμάζεις την μουσική και να προσθέτουν στίχους ;

Για μένα είναι ιδανικότερο να «ντύνω» το στίχο με την μουσική μου. Γιατί έτσι έχω την ευχέρεια να διαβάσω και να κατανοήσω το νόημα, τις εικόνες, το συναίσθημα πριν αποφασίσω προς ποια κατεύθυνση θα κινηθώ. Αν και κάποιες φορές, γίνεται και το αντίθετο.

8. Πόσο εύκολο είναι να εξηγείς στους καλλιτέχνες τον τρόπο που θα ερμηνεύσουν ένα κομμάτι ;

Για μένα το πιο σημαντικό δεν είναι να εξηγήσω εγώ στον τραγουδιστή πως θα το ερμηνεύσει. Σίγουρα θα δώσω κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά το σημαντικότερο είναι να κατανοήσει ο ερμηνευτής το τραγούδι και μετά να προσθέσει τα δικά του στοιχεία και τον δικό του χαρακτήρα. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με τους μουσικούς όπου θα παίξουν σε κάθε τραγούδι.

9. Τα παιδάκια σου άρχισες να τα μαθαίνεις μουσική ;

Ο Αλέξανδρος μου, που είναι 11 χρονών, έχει δείξει την αγάπη του για την μουσική. Ο Ιάσωνας μου, που είναι 8 μηνών, έχει ακόμα καιρό μπροστά του.

10. Η πραγματικότητα σου σήμερα πόσο απέχει από την ζωή και την καριέρα που ονειρευόσουν μικρός;

Όλοι έχουμε όνειρα μικροί. Μεγαλώνοντας γίνονται στόχοι. Και πλέον αντιλαμβάνεται κανείς πως για να πετύχεις πρέπει να δουλέψεις πολύ. Και να στερηθείς πολλές φορές κάποια πράγματα. Αυτό που μετράει όμως για μένα, είναι πως είμαι ευχαριστημένος από την όλη πορεία της ζωής μου. 

11. Μέσα από την καραντίνα εσύ με τον κύριο Κ. Οδυσσέως και κάποια από τα παιδιά της σειράς «εσύ στον κόσμο» σου δημιουργήσατε ένα πολύ όμορφο μουσικό κομμάτι.

Είχα δεχτεί τηλεφώνημα από ένα φίλο όπου με ρώτησε αν ενδιαφερόμουν να γράψω μουσική σε στίχους του Ντίνου Οδυσσέως και δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά  Μιλώντας με τον Ντίνο, μου εξήγησε ακριβώς τι θέλει να κάνουμε και τότε ξεκινήσαμε δουλειά. Όλα έγιναν πολύ “ανορθόδοξα” μιας και γίνονταν όλα από το τηλέφωνο και το διαδίκτυο. Ακόμα και οι φωνές, είχαν σταλεί σε μένα σε μορφή βίντεο και από εκεί εγώ έπρεπε να απομονώσω τον ήχο και να τον επεξεργαστώ στο στούντιο. Ήταν μια πολύ όμορφη διαδικασία και οφείλω να ομολογήσω πως ακόμα κι έτσι, γεννήθηκαν φιλίες μεταξύ εμένα και κάποιων εκ των ηθοποιών.

12. Τέλος θέλω να μου πεις αν σε φοβίζουν όλες αυτές οι αλλαγές που έφερε στη ζωή μας ο covid 19 ;

Πολλές φορές είχα ευχηθεί να γινόταν κάτι και να σταματήσει αυτό το “τρένο” της ζωής με την ταχύτητα που τρέχει για να μπορέσω να ανασάνω λίγο, να ασχοληθώ λίγο με την οικογένεια μου αλλά και με τον εαυτό μου και να μπορέσω να αναθεωρήσω ανθρώπους και καταστάσεις. Αυτό το είδα σαν ευκαιρία.

Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέχεια μετά από αυτή την ιστορία. Δεν είμαι σίγουρος ούτε ποιες θα είναι οι συνέπειες. Αυτό όμως για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως δεν θα πάψω να ελπίζω για ένα καλύτερο μέλλον και πως δεν θα πάψω να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος γιατί το αξίζουν αυτοί που βρίσκονται δίπλα μου.

«Παράδοση κατ’ Οίκον» ,

Άλφα Κύπρου , Κυριακή στις 21:15 ,

παρουσιάστρια : Βασιλική Χατζηαδάμου.