Νέα πνοή στην επιστημονική ιατρική έρευνα φέρνει το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου


Νέα πνοή στην επιστημονική ιατρική έρευνα φέρνει το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου

Mε λαμπρότητα και προσωπικότητες από την Κύπρο και το εξωτερικό έγιναν τα εγκαίνια του Ινστιτούτου

Τον δρόμο για την αναβάθμιση της επιστημονικής ιατρικής έρευνας για τον καρκίνο στη χώρα μας δείχνει το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (CCRI). Τα εγκαίνια του κτηρίου του Ινστιτούτου με την ονομασία “Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο”, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 22 Μαΐου σε μια ιστορική στιγμή για την επιστημονική και ιατρική έρευνα στην Κύπρο. Το Ινστιτούτο ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου.

Η ανέγερση του κτηρίου έγινε πραγματικότητα χάρη στη δωρεά της οικογένειας κ. Γιώργου και κ. Καίτης Δαυίδ. Εκτός από την έρευνα το κτήριο θα εξυπηρετεί ασθενείς και τις οικογένειές τους, φοιτητές και φοιτήτριες και την κοινωνία συνολικά. Τα εγκαίνια του Ινστιτούτου, πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής  Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλας Κυριακίδου καθώς και άλλων αξιωματούχων, που ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτής της σπουδαίας ερευνητικής αποστολής.

Το νέο σύγχρονο κτίριο, ανοίγει επίσημα τις πύλες του με τους επιστήμονες του Κέντρου να ξεκινούν τα βήματά τους με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που μάχονται την ασθένεια. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό που θα υποστηρίξουν τις προηγμένες ερευνητικές δραστηριότητες. Οι ερευνητές και οι επιστήμονες του Ινστιτούτου θα επιδιώξουν να αναπτύξουν καινοτόμες μεθόδους διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης του καρκίνου, ενώ θα επιδιώξουν επίσης τη συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο.

Εγκαινιάζοντας το κτήριο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε: «Το Ινστιτούτο θα αποτελέσει ορόσημο για την πατρίδα μας, αλλά και ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου Ερευνητικής Αριστείας, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και θεραπείας των ασθενών, καθώς επίσης σε εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων με άλλα κέντρα στο εξωτερικό, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες κατάρτισης». Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε: «η καταπολέμηση του καρκίνου είναι ένας αγώνας που απαιτεί συνεργασία και συντονισμό από πολλούς φορείς και τομείς της κοινωνίας. Οι επιστήμονες και οι ιατροί προωθούν την έρευνα και αναζητούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι νοσηλευτές παρέχουν απαράμιλλη φροντίδα και στήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινότητες συμβάλλουν με τη χρηματοδότηση, την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη προγραμμάτων». Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία θα βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειες του CCRI με θεσμοθετημένη χρηματοδότηση.

 

O Πρόεδρος του ΔΣ Iνστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε: «Σήμερα είναι η αρχή μίας μεγάλης προσπάθειας που έπρεπε να είχε αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια». Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το CCRI θα μπορέσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια την αυτοχρηματοδότηση του μέσα από τις πολλαπλές ευκαιρίες που ορίζονται στην Ευρώπη και άλλων διεθνών οργανισμών, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και τις μεγάλες δωρεές που είμαι βέβαιος ότι θα προσελκύσει. Μέχρι όμως να φτάσει σε αυτό το σημείο, η στήριξη της πολιτείας είναι χρήσιμη, συνέχισε, για να μπορέσει να στελεχωθεί το Ινστιτούτο και να εξοπλιστεί με ερευνητικό εξοπλισμό αιχμής. Η στήριξη της πολιτείας θα έχει τεράστια οφέλη για τη χώρα, όχι μόνο με κοινωνικούς και ιατρικούς όρους, αλλά επίσης με καθαρά οικονομικούς στόχους», υπογράμμισε.

 

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, με τη σειρά της επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι υπόθεση όλων μας. Πρόσθεσε ότι: «η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι κορυφαία προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και μας αγγίζει όλους χωρίς διακρίσεις, γι’ αυτό βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας των πολιτικών μου προτεραιοτήτων. Το Ινστιτούτο είναι ένα κέντρο αριστείας το οποίο θα μετατρέπει την επιστήμη σε χειροπιαστά οφέλη για τους πολίτες, αλλά και για το σύστημα υγείας της χώρας. Στόχος είναι το Ινστιτούτο να γίνει μια μεγάλη γέφυρα της Ευρώπης με την Κύπρο, με τη δυναμική του να μπορεί να  αλλάξει ζωές».