Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά», από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου


Ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος Άγγελος Συρίγος, είναι ο ομιλητής στο νέο επεισόδιο-διάλεξη, με τίτλο «Τα 200 χρόνια από το 1821 και η αυτοσυνειδησία μας».

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου εμπλουτίζει τη σειρά των διαδικτυακών του διαλέξεων, με το νέο επεισόδιο – διάλεξη του Υφυπουργού Παιδείας της Ελλάδος Άγγελου Συρίγου, προσκαλώντας σας να συντονιστείτε διαδικτυακά για την παρακολούθησή του. Η διάλεξη, που είναι διαθέσιμη από σήμερα Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, έχει τίτλο «Τα 200 χρόνια από το 1821 και η αυτοσυνειδησία μας».

Θεματική Διάλεξης:

Στην εισήγησή του ο κ. Συρίγος αναφέρεται στη σημασία της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία συνδέει με βασικά σημεία αυτοσυνειδησίας όπως λ.χ. ότι, επρόκειτο για τη δική μας επανάσταση ή γιατί “ποτέ ξένος δεν βοηθεί ξένον, χωρίς μεγαλώτατα κέρδη” . οι Έλληνες πολεμήσαμε για τη συγκρότηση ενός κράτους που θα ήταν ο πολιτειακός φορέας ενός συγκεκριμένου πολιτισμού, του ελληνικού, υπό συνθήκες ελευθερίας. επετεύχθη μερική πραγμάτωση ενός ονείρου ελευθερίας, που ήταν να περιλάβει το νέο κράτος στα όριά του και σε καθεστώς ελευθερίας, όλους τους Έλληνες.

Σημειώνει ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι μέσα σε διάστημα 200 ετών, η Ελλάδα κατάφερε να γίνει με μεγάλη διαφορά το πιο πλούσιο από τα κράτη που δημιουργήθηκαν στα εδάφη που κατείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και ότι το νόημα του 1821 εντοπίζεται σε μια λέξη, την ελευθερία.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:

Ο Άγγελος Συρίγος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος.

H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν  σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας. 

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος https://www.boccf.org/el-GR/2/-2020/–4/ στο Facebook @boccf και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: “Μίλα μου ιστορικά”).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22128157

www.boccf.org

Facebook & Instagram:  boccf