Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ


Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα αυτοκτονικής συμπεριφοράς

Στα πλαίσια ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής της ψυχικής υγείας, η Διεύθυνση Υπηρεσιών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Αυτοκαταστροφικές Συμπεριφορές, Πρόληψη και Αντιμετώπιση: Κυπριακή Πραγματικότητα και Προοπτικές».

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, στο Σιακόλειο Αμφιθέατρο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου «JAImpleMENTAL» – Κοινή δράση για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Οι ομιλητές παρέθεσαν παραδείγματα βέλτιστων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης στον Ευρωπαϊκό χώρο, στα πλαίσια της ενημέρωσης και συμμετοχής στο διακρατικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης JA Implemental, εξηγώντας τους λόγους που ευάλωτα άτομα οδηγούνται στην αυτοκτονία, προβάλλοντας πρόσφατα στατιστικά δεδομένα της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, στην Ημερίδα ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συγγραφής της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Στην Επιστημονική Έκθεση, την οποία ετοίμασε επιτροπή εμπειρογνωμόνων περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, από τους εμπλεκόμενους εκπρόσωπους Υπουργείων και επιστημονικών φορέων, εκπρόσωπους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ακαδημαϊκούς και άλλους ειδικούς επί του θέματος ενώ αναγράφονται αναλυτικά σε 5 διακριτούς πυλώνες οι δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν βάση προτεραιότητας. Η σχετική Έκθεση στην παρούσα φάση τυγχάνει τεχνικής επεξεργασίας από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας – Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ) ώστε να κατανεμηθούν οι σχετικές αρμοδιότητες σε κάθε τμήμα / φορέα / Υπουργείο και να γίνει η σχετική κοστολόγηση.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση της Στρογγυλής Τραπέζης με συμμετοχή του κοινού, έχοντας ως συντονιστή τον Ανώτερο Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Φελλά, και εισηγητές μεταξύ άλλων τον κ. Γιώργο Φράγκο, Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, τον κ. Χαράλαμπο Πάζαρο, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Υγεία, και την Δρ. Ραφαηλία Ζαβρού, Νοσηλευτικό Λειτουργό του Νοσοκομείου Αθαλάσσας. Με την συζήτηση αναδείχθηκαν σημαντικά συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω δράση για ενδυνάμωση της κοινότητας στο θέμα της πρόληψης των αυτοκτονιών.

Η Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα, με 38 διαφορετικές δομές για ενήλικες, έφηβους και παιδιά, οι οποίες σχετίζονται με απεξάρτηση, εργασιακή αποκατάσταση, διατροφικές διαταραχές κ.α., Παράλληλα διαθέτει την μεγαλύτερη μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας Παγκύπρια

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα θα βρείτε στο αναλυτικό πρόγραμμα  και για τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://shso.org.cy/hospital/iperisies-psixikis-igeias/.