Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά


Coriunder και Moveo.ai είναι οι δύο fintech εταιρείες που ξεχώρισαν στη φετινή διοργάνωση της Αθήνας και θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Βερολίνο, όπου θα διεκδικήσουν μια θέση στο Start Path της Mastercard.

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του fintech στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Mastercard Fintech Forum. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου παρευρέθηκαν διακεκριμένα και ανερχόμενα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, επενδυτές και Venture Capitals και φυσικά οι 6 υποψήφιες fintechs.

Από τις πληρωμές και την ασφάλεια έως την ανάλυση δεδομένων, η Mastercard διαθέτει τα εργαλεία, τις συνεργασίες και την υποδομή για να υποστηρίξει τους στόχους κάθε επιχείρησης, που υποστηρίζονται από την εμπιστοσύνη που συνοδεύει την Mastercard. Μέσα από τη διοργάνωση του Fintech Forum, η Mastercard δίνει την ευκαιρία σε κορυφαίες fintechs από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και το Ισραήλ, να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής και να διεκδικήσουν μία θέση στο Start Path, το παγκόσμιο πρόγραμμα της Mastercard για νεοφυείς επιχειρήσεις. Το Start Path έχει υποστηρίξει περισσότερες από 370 fintechs από το 2014, βοηθώντας τες να έχουν πρόσβαση σε στρατηγικές συνεργασίες, ευκαιρίες συν-καινοτομίας και αλληλεπίδρασης με το παγκόσμιο δίκτυο της Mastercard.

Οι συμμετέχουσες εταιρείες παρουσίασαν μία σειρά από λύσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, περιλαμβάνοντας ασφαλείς ψηφιακές πληρωμές, blockchain, regtech και εφαρμογές με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από την ψηφοφορία των κριτών και των καλεσμένων, οι δύο fintechs που ξεχώρισαν, Coriunder και Moveo.ai, θα παρευρεθούν στην κύρια εκδήλωση του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024 στο Βερολίνο και θα συγκεντρώσει μέλη του οικοσυστήματος Mastercard από όλη την Ευρώπη, διεκδικώντας μία θέση στο Start Path.

Οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Αθήνας προέρχονται από τη Σερβία και το Ισραήλ και είναι οι Blink.ing, Fugu, Hoox και Kima.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, στο φετινό Mastercard Fintech Forum έλαβαν χώρα μία σειρά από παράλληλες δράσεις και συζητήσεις αφιερωμένες στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ιδρυτές Fintech, εκπρόσωποι από παραδοσιακές τράπεζες, επενδυτές, θεσμικοί εκπρόσωποι, venture capitals και ηγέτες στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης μοιράστηκαν πληροφορίες για το μέλλον των πληρωμών. Επιπλέον, fintech experts και οι απόφοιτοι του Start Path μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας, ενθαρρύνοντας και εμπνέοντας τους συμμετέχοντες.

Ο Brett King, αναγνωρισμένος συγγραφέας best seller και ειδικός στις τάσεις του μέλλοντος, με τη συμμετοχή του στη φετινή διοργάνωση, παρουσίασε στο κοινό πρωτοποριακές ιδέες για το αναδυόμενο τοπίο των τραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών και τον τρόπο με τον οποίο αυτές τοποθετούνται στον “έξυπνο” κόσμο που αναμένεται να σχηματίσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Τη σκυτάλη πήραν οι Leor Catalan, CEO των Corporate Ventures DavidShield και PassportCard, Ράνια Λάμπρου, Co-Founder και CEO στη Simpler και Hristian Drensky, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Συνεργασιών στην NOTO – 360 Fraud and Compliance, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Fintech Insiders, ενέπνευσανμέσα από το ταξίδι τους στο επιχειρείν.

Ο Ελευθέριος Κουσάκης, Περιφερειακός Αντιπρόεδρος Κεντικής και Ανατολικής Ευρώπης της Dynamic Yield από την Mastercard, μίλησε για τις δυνατότητες εξατομίκευσης σε πραγματικό χρόνο που προσφέρει η πρωτοποριακή αυτή πλατφόρμα, ενώ η Leda Glyptis, PhD, χρησιμοποιώντας της πολυετή εμπειρία της στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στις fintech, μοιράστηκε στρατηγικές προσεγγίσεις για τις τράπεζες προκειμένου να ευδοκιμήσουν στην ψηφιακή εποχή.

Το στίγμα του τραπεζικού τομέα ανέδειξαν ο Δημήτρης Πλέσσας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Καρτών και Ψηφιακών Υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και η Shani Federman, Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην Discount Bank, από το Ισραήλ εστιάζοντας στη σχέση των τραπεζών με τις εταιρείες Fintech και στα εναλλακτικά μοντέλα συνεργασίας που προκύπτουν από αυτήν.

Ο Nitendra Rajput, Ανώτερος Αντιπρόεδρος AI Products και επικεφαλής του AI Garage στη Mastercard, παρείχε μια εσωτερική οπτική στις πρωτοβουλίες της Mastercard για την τεχνητή νοημοσύνη, αναδεικνύοντας τον πρωτοποριακό της ρόλο στον τομέα, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα στην προώθηση της καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στον οργανισμό.

Στην πολυαναμενόμενη συζήτηση με επενδυτές διαφόρων σταδίων, η Diana Aladzhova, Εταίρος στη Silverline Capital και Ιδρυτής της CFO Insights, ο Lars Rasmussen, Tech Angel και συν-δημιουργός των Google Maps και Weav Music, μαζί με τον Δημήτρη Καλαβρό-Γούσιου, Serial Venture Capitalist, ανέλυσαν το τοπίο της χρηματοδότησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέροντας πολύτιμες προοπτικές για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις τάσεις στην περιοχή καθώς και συμβουλές για νέους επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια, η Natasha Zurnamer, Founder και CEO της Optty, και ο Nathan Joel, Υπεύθυνος Πωλήσεων της Kipp, μοιράστηκαν την δική τους επιτυχημένη ιστορία μέσα από το Start Path ενώ η Payal Dalal, Ανώτερη Αντιπρόεδρος του Center for Inclusive Growth στη Mastercard, συζήτησε στρατηγικές και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση της ψηφιακής συμμετοχικότητας στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση έκλεισαν ο Andreas Spengel, Senior Vice President, Business Development της Mastercard και ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, απονέμοντας τα βραβεία στις νικήτριες εταιρείες.

O Παναγιώτης Πολύδωρος δήλωσε σχετικά: «Ο κλάδος του Fintech στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ακμάζει! Στο πλαίσιο του Mastercard Fintech Forum στην Αθήνα, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε καινοτόμες ιδέες που φέρνουν επανάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στη Mastercard, υποστηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μοιράζονται το όραμά μας για μία ψηφιακή, βιώσιμη και συμπεριληπτική οικονομία. Συγχαίρουμε την Coriunder και τη Moveo.ai που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού στο Βερολίνο, καθώς και τις υπόλοιπες συμμετέχουσες εταιρείες που παρουσίασαν καινοτόμες και υψηλής ποιότητας προτάσεις. Ευχόμαστε σε όλους καλή τύχη και ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε τα μελλοντικά τους επιτεύγματα».

Το Mastercard Fintech Forum αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Mastercard για την υποστήριξη της καινοτομίας και την ανάπτυξη του fintech οικοσυστήματος. Η επιτυχής διοργάνωση της εκδήλωσης στην Αθήνα επιβεβαιώνει τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στον χάρτη του fintech, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για νέες συνεργασίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο και μελλοντικές επιτυχίες.

 

Λίγα λόγια για τις νικήτριες startups

Coriunder, Κύπρος

Η Coriunder προσφέρει στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών μια σειρά από εργαλεία διαχείρισης και βελτιστοποίησης των εσοδών, πληρωμών και υπηρεσιών τους, ενσωματωμένα μέσα σε ενιαία πλατφόρμα. Τα εργαλεία αυτά ποικίλλουν από επεξεργασία πληρωμών, παρακολούθηση απατών και κάρτες pre-paid μεταξύ άλλων. Η Coriunder εξυπηρετεί 60 πελάτες παγκοσμίως και κατ’ επέκταση πάνω από 4500 εμπόρους.

Moveo.ai , Ελλάδα

Η Moveo αναγνωρίζοντας την δύναμη της Generative AI, προσφέρει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να αυτοματοποιήσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική τους διαδικασία όπως οι διαδικτυακές πωλήσεις, οι δραστηριότες μάρκετινγκ και η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ άλλων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος εγκατάστασης. Η Moveo λειτουργεί σε 85 χώρες, υποστηρίζοντας πάνω από 2 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.