Μας άλλαξαν τα φώτα… για το περιβάλλον

DCIM100MEDIADJI_0693.JPG

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του οδικού φωτισμού του Δήμου Στροβόλου, όπως ανακοινώσαμε πριν λίγες ημέρες, δηλαδή αντικαταστάθηκαν δέκα χιλιάδες ενεργοβόρα φωτιστικά παλιάς τεχνολογίας με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας LED, έπειτα από συμφωνία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Ο Δήμος προέβη σε αυτή την κίνηση, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι της Κύπρου, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος. Η εν λόγω αναβάθμιση θα φέρει στον Δήμο εξοικονόμηση ενέργειας κατά 66%. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται οι περιβαλλοντικοί ρύποι σε σημαντικό βαθμό αλλά και το κόστος του ηλεκτρισμού που χρειάζεται για τον οδικό φωτισμό της πόλης μειώνεται περίπου κατά μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Επιπρόσθετα, ο Δήμος πρόκειται να εξοικονομήσει περαιτέρω πόρους από την συντήρηση των λαμπτήρων για τα επόμενα 8 χρόνια, καθώς οι λαμπτήρες LED καλύπτονται από εγγύηση.

Πέρα από την περιβαλλοντική και οικονομική πτυχή του θέματος, μας ενδιαφέρει και η ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου. Οι νέοι λαμπτήρες LED προσφέρουν καλύτερο φωτισμό και μειώνουν τα λεγόμενα σκοτεινά σημεία, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη οδική ασφάλεια. H επιλογή αυτού του είδους λαμπτήρων LED για τον οδικό φωτισμό της πόλης έγινε με βάση το ότι έχουν το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα και είναι το πιο αξιόπιστο σύστημα που θα μπορούσαμε να έχουμε για ένα τόσο μεγάλης έκτασης δίκτυο.

Βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και έχουν ήδη διευθετηθεί κάποια μικρά ζητήματα που προέκυψαν στην αρχή της διαδικασίας αναβάθμισης του οδικού φωτισμού στον Δήμο μας. Στην παρούσα φάση με χαρά βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά θετικά σχόλια για το νέο σύστημα οδικού φωτισμού του Δήμου Στροβόλου και την ανανεωμένη εικόνα των δρόμων μας τα βράδια.

Αυτή η κίνηση είναι μόνο η αρχή για μια ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στον Δήμο μας. Στο μέλλον στοχεύουμε, κατόπιν της εκπόνησης σχετικής μελέτης, να αντικαταστήσουμε τα φωτιστικά στα δημοτικά πάρκα και άλλους  δημόσιους χώρους με αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ έχει ήδη τροχιοδρομηθεί η διαδικασία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στον χώρο του δημοτικού μεγάρου. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μειώσουμε όσο το δυνατόν το ενεργειακό μας αποτύπωμα και να κινηθούμε προς την αειφόρο ανάπτυξη, γιατί η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του πλανήτη μας είναι, δυστυχώς, πραγματικότητα. Έτσι, κάνουμε ένα μικρό βήμα κι αλλάζουμε τα φώτα μας για το περιβάλλον, με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.