Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ. Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ


Κεντρική Σκηνή Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΟΚ

Από την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο (20:30) και Κυριακή (18:00)

ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

«Η τρικυμία που δέρνεται μέσα μου έχει σκληρύνει

τη σάρκα μου, μόνο έναν πόνο μπορεί να νιώσει:

την αχαριστία των παιδιών μου!»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εντάσσει για πρώτη φορά στο ρεπερτόριό του ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα του ελισαβετιανού θεάτρου, τον Βασιλιά Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Η παράσταση ανεβαίνει σε μία εβδομάδα από σήμερα, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 (20:30), στην Κεντρική Σκηνή Εύης Γαβριηλίδης, σε σκηνοθεσία του σημαντικού Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Βασιλιάς Ληρ εκθέτει το εύρος και το βάθος της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα απλό οικογενειακό σχήμα. Ένας πατέρας αποφασίζει να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, θέτοντας ως μοναδικό προαπαιτούμενο την αγάπη και την αφοσίωσή τους. Προδομένος και τυφλωμένος από την ίδια του τη μεγαλομανία, παραδέρνει ταπεινωμένος, στα όρια της παραφροσύνης, και πασχίζει να λυτρωθεί. Μια τραγωδία για την ερημιά της ανθρώπινης ψυχής, τη φύση της εξουσίας, τις έννοιες της ηθικής και του δικαίου, καθώς και για τον κραταιό ρόλο της αγάπης.

 

Με όχημα τη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις συνδιαλέγεται με τη ζοφερή ιστορία του Ληρ, αναπλάθοντας σκηνικά τον σαιξπηρικό ποιητικό λόγο και προκρίνοντας μια σύγχρονη ατμοσφαιρική διάστασή του. Μαζί του μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών και ηθοποιών, με τον Βαρνάβα Κυριαζή στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

*

 

«Συνηθίζω να συνδιαλέγομαι με κλασικά κείμενα. Είναι για μένα πιο ενδιαφέροντα, πιο προκλητικά. […] Οι μεγάλοι ποιητές του παρελθόντος απευθύνουν μέσα από τα έργα τους ερωτήματα τα οποία προκαλούν τους ανθρώπους του θεάτρου και τους θεατές να χρησιμοποιήσουν την κρίση τους. Δεν με ενδιαφέρει το καινούργιο, το επίκαιρο, το σύγχρονο, αλλά το αιώνιο, το διαχρονικό. Ερευνώντας συγκρούσεις που συγκλονίζουν την ιστορία της ανθρωπότητας διαχρονικά, μόνο τότε, πιστεύω, μπορείς να είσαι και σύγχρονος και επίκαιρος και ζωντανός».

 

— ΤΣΕΖΑΡΙΣ ΓΚΡΑΟΥΖΙΝΙΣ

Απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο σκηνοθέτης

στο περιοδικό Μάσκα (τχ. 6 [υπό έκδ.], Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021)

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας                            

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις            

Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν                        

Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου                           

Μουσική: Martynas Bialobžeskis

Κίνηση-Χορογραφία: Έλενα Αντωνίου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου                     

 

Παίζουν: Ηλίας Ανδρέου, Μαρίνα Αργυρίδου, Χάρης Αττώνης, Ανδρέας Βασιλείου, Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Αναστασία Ζαντή, Μιχάλης Καζάκας, Φώτης Καράλης, Βασιλική Κυπραίου, Βαρνάβας Κυριαζής,

Γιάννης Μίνως, Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ

 

Παραστάσεις

 

Λευκωσία: Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Από 19 Νοεμβρίου 2021

και κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00

 

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, 20:30

 

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, 20:30

 

Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, 20:30

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022, 20:30

 

Παραστάσεις με υπέρτιτλους

Λευκωσία: ● Ελληνικοί, Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022 ● Αγγλικοί και τουρκικοί, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Λεμεσός: ● Αγγλικοί και τουρκικοί, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

 

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

 

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ | ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ | COVID-19

 

Εφαρμόζοντας στην πράξη τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ΘΟΚ ενημερώνει το κοινό ότι η πολιτική εισιτηρίων που θα ακολουθήσει, μέχρι νεοτέρας, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 

  • Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις θα επιτρέπεται σε όσους/όσες διαθέτουν είτε πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID- 19, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 –με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης–, είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate) –μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19–, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR test) για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

 

  • Η είσοδος ατόμων από 12 έως 17 ετών σε όλες τις παραστάσεις, θα επιτρέπεται και με την προσκόμιση και επίδειξη αρνητικού RAPID test 72 ωρών.

 

  • Κάθε Παρασκευή η είσοδος θα επιτρέπεται και σε όσους διαθέτουν αρνητικό PCR ή rapid test 72 ωρών.

 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ | ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ | COVID-19

 

Εφαρμόζοντας στην πράξη τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ΘΟΚ ενημερώνει το κοινό ότι η πολιτική εισιτηρίων που θα ακολουθήσει, μέχρι νεοτέρας, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 

  • Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις θα επιτρέπεται σε όσους/όσες διαθέτουν είτε πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID- 19, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 –με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης–, είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate) –μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19–, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR test) για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε αρνητικό RAPID test 72 ωρών (με εξαίρεση την παράσταση στις 29 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ριάλτο).

 

 

Χορηγοί Επικοινωνίας