Η Ιδανική Διάρκεια Άσκησης Για Να Φτάσεις Τα 90


Πόσα λεπτά άσκησης χρειάζονται οι γυναίκες και πόσα οι άντρες;

Πόσες φορές τον μήνα; Πόσες ώρες τη βδομάδα; Πόσα λεπτά τη φορά; Όταν η άσκηση μπαίνει στο μικροσκόπιο, αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος. Άνδρας ή γυναίκα. Φανατικός αθλητής ή αρχάριος.

Όσον αφορά στη διάρκεια της άσκησης, όμως, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συστάσεις – που συνήθως διαφέρουν ανάλογα με το είδος άσκησης. Έτσι, άλλοι συστήνουν 45 έως 60 λεπτά, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι ακόμα και πρέπει να ιδρώνεις καθημερινά για να αποκομίσεις οφέλη.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η διάρκεια που σου αποφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη. Όπως περισσότερα χρόνια ζωής για παράδειγμα.

Σε αυτό το ερώτημα έδωσαν πρόσφατα απάντηση οι ερευνητές από το University Medical Center στην Ολλανδία και κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που μετριούνται σε λεπτά και χρόνια. Με λίγα λόγια κατάφεραν να λύσουν την εξίσωση “πόσα χρόνια ζωής χαρίζουν πόσα λεπτά άσκησης”

Τι άλλο διαπίστωσαν; Ότι η ιδανική διάρκεια άσκησης διαφέρει από άνδρα σε γυναίκα. Να, λοιπόν, που οι αιώνιες διαφορές των φύλων επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση της άσκησης.

30, 60 ή 90 λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος άσκησης;

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health, συγκέντρωσε πληροφορίες και στοιχεία για πάνω από 120 άνδρες και γυναίκες.

Η φυσική δραστηριότητα που εξετάστηκε δεν αφορούσε μόνο στο κλασικό πρόγραμμα άσκησης. Ως φυσική δραστηριότητα καταμετρήθηκε και η ενασχόληση με τον κήπο και κατασκευές DIY, η βόλτα με τον σκύλο, το περπάτημα και η ποδηλασία – στις περιπτώσεις όπου το ποδήλατο είχε χρήση ως μεταφορικό μέσο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ήταν εκείνη στην οποία συμμετείχαν όσοι γυμνάζονταν για λιγότερο από 30 λεπτά. Στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν εκείνοι που ασκούνταν για 30 έως 60 λεπτά, στην τρίτη για 60 έως 90 και στην τέταρτη για πάνω από 90 λεπτά.

Ποια ομάδα, όμως, αποκόμισε τα μεγαλύτερα οφέλη της άσκησης; Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θέλεις να μάθεις.

Η ιδανική διάρκεια άσκησης για τις γυναίκες

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η ομάδα με μέσο όρο διάρκειας της άσκησης από 30 έως 60 λεπτά ήταν εκείνη που ξεχώριζε όσον αφορά τα οφέλη. Κατέληξαν μάλιστα σε ένα πιο ειδικό συμπέρασμα όσον αφορά τις γυναίκες. Εκείνες που γυμνάζονταν από 30 έως 60 λεπτά είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα ενενήντα από εκείνες που γυμνάζονταν για λιγότερο από 30 λεπτά.

Η ιδανική διάρκεια άσκησης για τους άνδρες

Ποιο ήταν όμως το αντίστοιχο νούμερο για τους άνδρες; Τα 90 λεπτά. Πιο συγκεκριμένα, οι άντρες που γυμνάζονταν πάνω από 90 λεπτά είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 90. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό σε συγκριτικό επίπεδο; Σημαίνει ότι οι άντρες χρειάζονται περίπου μισή ώρα παραπάνω γυμναστική από τις γυναίκες για να απολαύσουν παρόμοια οφέλη όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι για κάθε μισάωρο εξάσκησης που προσέθεταν στο καθημερινό τους πρόγραμμα αυξανόταν επιπλέον το προσδόκιμο ζωής.

Είτε λοιπόν είσαι άνδρας είτε γυναίκα, λάβε υπόψη τα νέα δεδομένα και ρύθμισε το πρόγραμμά σου έτσι, ώστε να επωφεληθείς από την ιδανική διάρκεια άσκησης. Ιδιαίτερα αν έχεις στόχο να φτάσεις τα ενενήντα. Τώρα, εξάλλου, ξέρεις!

Και κάτι ακόμα! Αν δεν σου αρέσει η γυμναστική, βρες εναλλακτικούς τρόπους άσκησης.

Πηγή : Thrive Global Greece