Η Huawei Ευρώπης ανακοίνωσε τις αλλαγές στο εμβληματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων ταλέντων «Seeds for the Future» που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2024


Η τελετή λήξης του Seeds for the Future 2023 πραγματοποιήθηκε στην Κίνα

και σε αυτήν συμμετείχε και Κύπριος φοιτητής.

Η τελετή λήξης «Seeds for the Future European Grand Finale» στο οποίο συμμετείχαν εκλεκτοί απόφοιτοι του εκπαιδευτικού προγράμματος «Seeds for the Future» προερχόμενοι από είκοσι-δύο (22) Ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πεκίνο στις 23 Ιανουαρίου 2024.  Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Huawei Ευρώπης παρουσιάστηκαν τα συλλογικά επιτεύγματα των ταλαντούχων μελλοντικών ηγετών του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι οποίοι είχαν νωρίτερα παρακολουθήσει το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις χώρες τους. Στην αποστολή συμμετείχε και ο Χρήστος Κασουλίδης φοιτητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Κύπρο, λόγω των άριστων επιδόσεών του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι συμμετέχοντες/τέχουσες παρευρέθηκαν σε ημερίδες που αφορούσαν θέματα τεχνολογικής φύσεως καθώς και σε συζητήσεις που αφορούσαν καίρια ζητήματα όπως η διαφορετικότητα, οι πράσινες δεξιότητες και η βιωσιμότητα.

Από το 2016, η Huawei υλοποιεί στην Κύπρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Seeds for the Future” προκειμένου να παρέχει σε φοιτητές/τριες ευκαιρίες εκπαίδευσης στον τομέα των ΤΠΕ. Μέχρι στιγμής, 100 φοιτητές από 6 τοπικά πανεπιστήμια έχουν συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η Huawei Κύπρου συμμετέχει και φέτος στο πρόγραμμα υποτροφιών “Seeds for the Future 2.0” με αποδέκτες άριστους φοιτητές/τριες του τομέα ΤΠΕ. Μέχρι στιγμής, 93 φοιτητές/τριες έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες του εν λόγω προγράμματος αποδεικνύοντας τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη εξαιρετικών ταλέντων.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία τέτοιων ευκαιριών για τους φοιτητές/τριες, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρθα Μαυρομμάτη, μιλώντας εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου, συνεχάρη τη Huawei για την επιτυχημένη εκδήλωση καθώς και τους φοιτητές/τριες για όλες τις προσπάθειές τους προς μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη. Τόνισε σχετικά: «Εταιρείες όπως η Huawei κάνουν επενδύσεις οι ίδιες, παράλληλα με θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών. Το πρόγραμμα της Huawei «Seeds for the Future», όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ασχολείται σε βάθος με τον εντοπισμό τοπικών ταλέντων και την ενίσχυση της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των επαγγελματιών και της νεολαίας».

Ο καθηγητής Shahbaz Khan, Διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της UNESCO Ανατολικής Ασίας, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε το όραμα της UNESCO και της Huawei να ευθυγραμμίζονται για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού στους νέους. Τον Φεβρουάριο του 2023, η Huawei έγινε μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Παιδεία για τον Αλφαβητισμό (GAL) της UNESCO. Ως η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που γίνεται μέλος της GAL, η Huawei δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω τη χρήση της τεχνολογίας από τους εκπαιδευτικούς σε αναπτυσσόμενες χώρες».

Ο Αντιπρόεδρος της Huawei Europe, Radoslaw Kedzia, ανακοίνωσε τα σχέδια της Huawei να επιταχύνει τις προσπάθειες για την προώθηση της καλλιέργειας ταλέντων. «Η Huawei είναι υπερήφανη που ανακοινώνει την διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Seeds for the Future» για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με φυσική παρουσία, τον Ιούλιο του 2024 που  θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη της Ιταλίας. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία καθοδηγείται από το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας και του διαλόγου, θα ενώσει φοιτητές/τριες από διάφορες χώρες της Ευρώπης ενισχύοντας ένα οικοσύστημα μάθησης και συνεργατικής ανάπτυξης start-up ιδεών με την χρήση της τεχνολογίας για το κοινό καλό. Σήμερα, προσκαλούμε επίσημα τους φοιτητές/τριες που παρακολουθούν σπουδές στο STEM να συμμετάσχουν σε αυτήν τη εμπειρία και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της τεχνολογίας προς το καλύτερο.»

Ο Κύπριος φοιτητής, Χρήστος Κασουλίδης ανέφερε σχετικά: «Η συμμετοχή μου στην εκδήλωση της Huawei “European Seeds for the Future Grand Finale” ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή μου και μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις του ψηφιακού και πολιτιστικού τοπίου της Κίνας. Εμπνευσμένος από τους ομιλητές, τα αλληλεπιδραστικά εργαστήρια και τις καθηλωτικές επισκέψεις σε διάφορους χώρους μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω  τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και να αποκτήσω πολύτιμες γνώσεις που θα με βοηθήσουν στην μελλοντική μου σταδιοδρομία».