Η Emirates Flight Catering ανοίγει στο Ντουμπάι τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα στον κόσμο


  • Η Bustanica παρουσίασε την περιβαλλοντικά ελεγχόμενη αγροτική της εγκατάσταση, έκτασης 330.000 τετραγωνικών μέτρων, μια επένδυση $40 εκατ.

 

  • Θα εξοικονομεί ετησίως πάνω από 250 εκατομμύρια λίτρα νερού και θα παράγει πάνω από 1 εκατομμύριο κιλά προϊόντων που δεν περιέχουν φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και χημικές ουσίες.

Η μεγαλύτερη κάθετη υδροπονική φάρμα στον κόσμο, η Bustanica, άνοιξε τις πόρτες της με την υποστήριξη μιας επένδυσης 40 εκατ. δολαρίων. Η εγκατάσταση αποτελεί την πρώτη κάθετη φάρμα για την Emirates Crop One, την κοινοπραξία μεταξύ της Emirates Flight Catering (EKFC), μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφοδοσίας στον κόσμο που εξυπηρετεί περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες και της Crop One, ηγέτη στον κλάδο της κάθετης γεωργίας εσωτερικού χώρου με γνώμονα την τεχνολογία.

Η εγκατάσταση των 330.000 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Al Maktoum στο Dubai World Central, είναι σχεδιασμένη να παράγει περισσότερα από 1.000.000 κιλά υψηλής ποιότητας φυλλωδών χόρτων ετησίως, ενώ απαιτεί 95% λιγότερο νερό από τη συμβατική γεωργία. Οποιαδήποτε χρονική στιγμή, στην εγκατάσταση αναπτύσσονται πάνω από 1 εκατομμύριο ποικιλίες (φυτών), οι οποίες θα παρέχουν απόδοση 3.000 κιλών την ημέρα.

Η Bustanica λειτουργεί μέσα από ισχυρή τεχνολογία, όπως η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη και καθοδηγείται από μια εξαιρετικά εξειδικευμένη εσωτερική ομάδας που περιλαμβάνει ειδικούς γεωπόνους, μηχανικούς, φυτοκόμους και επιστήμονες φυτών. Ένας συνεχής κύκλος παραγωγής διασφαλίζει ότι τα προϊόντα είναι ολόφρεσκα και καθαρά και καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα ή χημικά.

Οι επιβάτες της Emirates και άλλων αεροπορικών εταιρειών μπορούν να απολαύσουν αυτά τα νόστιμα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλια, ρόκα, ανάμεικτα χόρτα σαλάτας και σπανάκι, στις πτήσεις τους. Η Bustanica δεν φέρνει απλώς την επανάσταση στις σαλάτες που σερβίρονται στις πτήσεις καθώς οι καταναλωτές των ΗΑΕ θα μπορούν σύντομα να προσθέτουν αυτά τα χόρτα στα καλάθια αγορών τους στα πλησιέστερα σούπερ μάρκετ. Η Bustanica σχεδιάζει επίσης να επεκταθεί στην παραγωγή και πώληση φρούτων και λαχανικών.

Ο Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Emirates Airline & Group δήλωσε: «Η μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και αυτάρκεια είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη οποιασδήποτε χώρας και τα ΗΑΕ δεν αποτελούν εξαίρεση. Έχουμε συγκεκριμένες προκλήσεις στην περιοχή μας, δεδομένων των περιορισμών γύρω από την καλλιεργήσιμη γη και το κλίμα. Η Bustanica εγκαινιάζει μια νέα εποχή καινοτομίας και επενδύσεων, που αποτελούν σημαντικά βήματα για βιώσιμη ανάπτυξη και ευθυγραμμίζονται με τις ορθά καθορισμένες στρατηγικές ασφάλειας τροφίμων και νερού της χώρας μας».

«Η Emirates Flight Catering επενδύει συνεχώς στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για να ευχαριστήσει τους πελάτες, να βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες και να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Η Bustanica συμβάλλει στην εξασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού μας και διασφαλίζει ότι οι πελάτες μας μπορούν να απολαμβάνουν τοπικά, θρεπτικά προϊόντα. Φέρνοντας την παραγωγή πιο κοντά στην κατανάλωση, μειώνουμε τη διαδρομή της τροφής από τη φάρμα στο πιάτο. Συγχαρητήρια στην ομάδα της Bustanica για τα μέχρι στιγμής αξιοσημείωτα επιτεύγματά της και για τον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων και σημείων αναφοράς στη γεωπονία».

Ο Craig Ratajczyk, Διευθύνων Σύμβουλος της Crop One, δήλωσε: «Μετά από εκτενή σχεδιασμό και κατασκευή και διερευνώντας τις απρόβλεπτες προκλήσεις της πανδημίας, είμαστε περήφανοι που γιορτάζουμε αυτό το τεράστιο ορόσημο μαζί με τον συνεργάτη μας στην κοινή επιχείρηση, την Emirates Flight Catering. Αποστολή μας είναι να καλλιεργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για να καλύψουμε την παγκόσμια ζήτηση για φρέσκα, τοπικά τρόφιμα και αυτή η πρώτη μεγάλη φάρμα είναι η εκδήλωση αυτής της δέσμευσης. Αυτή η νέα εγκατάσταση χρησιμεύει ως πρότυπο για ό,τι είναι δυνατό σε όλο τον κόσμο».

Το σύστημα κλειστού βρόχου του αγροκτήματος έχει σχεδιαστεί για να κυκλοφορεί το νερό μέσα από τα φυτά για να μεγιστοποιήσει τη χρήση και την αποδοτικότητα του νερού. Όταν το νερό εξατμίζεται, ανακτάται και ανακυκλώνεται στο σύστημα, εξοικονομώντας 250 εκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο, σε σύγκριση με την παραδοσιακή υπαίθρια καλλιέργεια με την ίδια απόδοση.

Η Bustanica θα έχει μηδενικό αντίκτυπο στους απειλούμενους εδαφικούς πόρους του κόσμου, μια σημαντικά μειωμένη εξάρτηση από το νερό και τη συγκομιδή όλο το χρόνο, χωρίς να παρεμποδίζεται από τις καιρικές συνθήκες και τα παράσιτα. Οι καταναλωτές που αγοράζουν τα χόρτα της Bustanica από τα σούπερ μάρκετ μπορούν να τα καταναλώσουν απευθείας από τη σακούλα – καθώς ακόμη και το πλύσιμο τους μπορεί να βλάψει τα φύλλα και να εισαγάγει ρύπους.