Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής


Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Physiology, δείχνει πως η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής σε παχύσαρκα άτομα, προκαλώντας μεταβολές σε κυτταρικό επίπεδο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 10 παχύσαρκους και 17 φυσιολογικού βάρους εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα άσκησης, διάρκειας 6 εβδομάδων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μία ώρα ποδήλατο ή διάδρομο, τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως η άσκηση οδήγησε σε μείωση των βλαστοκυττάρων που σχηματίζουν αιμοσφαίρια τα οποία ευθύνονται για τη δημιουργία φλεγμονής. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, καθώς συμβάλλουν στην κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων η άσκηση βελτιώνει την υγεία των παχύσαρκων ατόμων.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως επόμενος στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι παρατηρούμενες μεταβολές βελτιώνουν τη λειτουργία του μυϊκού και λιπώδους ιστού καθώς και αν η άσκηση έχει εξίσου θετική επίδραση και σε άλλες χρόνιες καταστάσεις που συνδέονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr