Έρευνα: Ποια Σπορ Σου Χαρίζουν Μακροζωία!


Τρέξιμο, τένις, κολύμπι ή αεροβική; Η απάντηση θα σε εκπλήξει.

Ότι η άσκηση ωφελεί σημαντικά την υγεία είναι γνωστό. Σύμφωνα, όμως, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο πολύ έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine όλα τα σπορ δεν είναι ίδια. Κάποια φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία και κάποια αυξάνουν ακόμα και τη μακροζωία. Σωστά διαβάσατε. Αυτοί που τα ασκούν ζουν περισσότερο από εμάς τους υπόλοιπους αποδεδειγμένα. Ποια είναι αυτά; Το τένις, το κολύμπι και η αεροβική άσκηση, όπως το τρέξιμο, με το πρώτο να υπερτερεί.

Το αθλήματα με ρακέτα έχουν πλεονεκτήματα

Οι επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, τεράστιας σε κλίμακα, στην οποία συμμετείχαν 80.306 άτομα μέσης ηλικίας 50 ετών επί εννέα συνεχόμενα έτη, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 47% μικρότερος για όσους έπαιζαν τακτικά τένις ή άλλα σπορ με ρακέτα, όπως σκουός ή μπάντμιντον. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θνησιμότητας για όσους είχαν επιλέξει το κολύμπι ως μορφή άσκησης ήταν 28% μικρότερος και για όσους την αεροβική άσκηση 27%. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, παρόλο που και οι τρεις μορφές άσκησης -κολύμπι, αεροβική άσκηση και τένις- θεωρούνται ευεργετικές και σχετίζονται με τη μακροζωία, το τένις – και γενικά τα αθλήματα με ρακέτα – υπερέχουν στα σημεία. Το ίδιο έδειξαν και τα ευρύματα που αφορούσαν την επίδραση των συγκεκριμένων μορφών άσκησης στην υγεία της καρδιάς. Ειδικότερα το τένις φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση κατά 56%, το κολύμπι 41% και η αεροβική άσκηση 36%.

Τι κάνει το τένις να ξεχωρίζει

Με τη δημοφιλία του να αυξάνεται συνεχώς, καθώς πια είναι προσιτό με γήπεδα παντού, ρωτήσαμε τον Νίκο Σερκεδάκη, προπονητή τένις, πρώην διεθνή αθλητή αντισφαίρισης και επικεφαλής της Serkedakis Tennis Academy, γιατί τα σπορ με ρακέτα ξεχωρίζουν. Μας εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή γυμνάζουν και εμπλέκουν όλο το σώμα. Επίσης, περιλαμβάνουν σύντομα ξεσπάσματα άσκησης μεγάλης έντασης, που ακολουθούνται από χαμηλή ένταση, πράγμα που ενισχύει σημαντικά τη φυσική κατάσταση. Ένα, όμως, ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το τένις είναι ένα από τα ελάχιστα σπορ το οποίο μπορεί κάποιος να εξασκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής φυσικής του κατάστασης άσκηση. Επίσης, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος τένις, ακόμα κι αν είναι στη μέση ή τρίτη ηλικία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και προσαρμοσμένη στις αντοχές του προπόνηση και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας που αποτρέπουν την συγκεκριμένη μορφή άσκησης. Αυτός είναι ο λόγος που στα γήπεδα του αντισφαίρισης μπορεί να δεις περισσότερα άτομα άνω των σαράντα και πενήντα απ’ όσα μπορεί να δεις σε χώρους εξάσκησης άλλων σπορ.

Αν, λοιπόν, θέλεις να επιλέξεις ένα σπορ με το οποίο θα κολλήσεις μια ζωή, εξασφαλίζοντας εκτός από καλή φυσική κατάσταση, ευεξία και περισσότερα χρόνια ζωής, θυμήσου ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις τένις.

Πηγή : Thrive Global Greece