Η Amazon Web Services (ΑWS) επενδύει έως 4 δισ. δολάρια στην Startup τεχνητής νοημοσύνης, Anthropic


Η Amazon Web Services (AWS) ανακοίνωσε επένδυση έως 4 δισ. δολαρίων στην αμερικανική νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, η οποία αναπτύσσει έναν ανταγωνιστή του ChatGPT, σηματοδοτώντας ένα νέο σταθμό στην παγκόσμια κούρσα προς αυτές τις τεχνολογίες.

Με τη σύμπραξη αυτή, η γιγάντια εταιρεία του διαδικτυακού εμπορίου και του «cloud» (φιλοξενία δεδομένων προσβάσιμων εξ αποστάσεως) παίρνει μειοψηφική συμμετοχή στην Anthropic, η οποία έχει τελειοποιήσει το Claude, ένα chatbot (διαλογικό ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης) ανταγωνιστικό του ChatGPT, του δημοφιλούς εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης της καλιφορνέζικης νεοφυούς εταιρείας OpenAI.

Όπως αυτή η τελευταία, η Anthropic εντάσσεται στις εταιρείες αιχμής για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης τελευταίας γενιάς, δίπλα στους επίσης γίγαντες της τεχνολογίας Google και Microsoft.

Η λεγόμενη «γενετική» τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει τη δημιουργία πρωτότυπων περιεχομένων βασιζόμενη σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Προτείνει μια διεπαφή με το χρήστη, ο οποίος θέτει ερωτήσεις ή διατυπώνει αιτήματα για να λάβει κείμενο, μουσική, εικόνα ή κώδικα.

Με τη συμφωνία αυτή, η Amazon θέλει να εισέλθει σ’ αυτό τον τομέα που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και έχει ανοίξει την όρεξη των γιγάντων του Ίντερνετ, αλλά και των επενδυτών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Anthropic θα μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού της στα κέντρα δεδομένων της Amazon Web Services και θα χρησιμοποιεί τα τσιπ της εταιρείας cloud computing για την εκπαίδευση των μοντέλων που χρησιμοποιεί για την τροφοδοσία των chatbots και άλλων εφαρμογών. Εκτός από την πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ της Amazon, η Anthropic θα αποκτήσει μια οικονομική «ένεση» που θα τη βοηθήσει να πληρώσει το τεράστιο κόστος που απαιτείται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μαζικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.