Greco Latino..”Πηγή έμπνευσης μου είναι καθημερινά προβλήματα που ή με εκνευρίζουν, ή με κάνουν να γελάω, οπότε παίρνω θέση με το στίχο μου”


Ένας «διαφορετικός» καλλιτέχνης, που δεν αποτέλεσε ποτέ πηγή έμπνευσης του ο έρωτας αλλά τα καθημερινά προβλήματα. Ένας standup comedian που έχει «κωδικοποιημένο» στυλ ντυσίματος και ένα δικό του μοναδικό στυλ στη σκηνή….Αυτή την περίοδο κυκλοφόρησε το κομμάτι του «Ελληνίδα μάνά» …και εμείς βρήκαμε αφορμή να μιλήσουμε μαζί του γι’αυτή τη μάνα και πολλά άλλα.

Συνέντευξη τη Στέλλα Παπά

Greco Latino..μας , αυτή τη φορά αποφασίζεις να κάνεις τη διαφορά και παρουσιάζεις ένα κομμάτι που δεν μιλά για την αγάπη ενός ζευγαριού αλλά την σχέση της Ελληνίδας μάνα με τον γιο, σωστά ;

Η αγάπη ενός ζευγαριού, σπάνια θα με εμπνεύσει, εξάλλου έχει ειπωθεί αναρίθμητες φορές σε όλα τα είδη μουσικής. Πηγή έμπνευσης μου είναι καθημερινά προβλήματα που ή με εκνευρίζουν, ή με κάνουν να γελάω, οπότε παίρνω θέση με το στίχο μου (είτε σατυρικά, είτε πιο σοβαρά).

Το κομμάτι αυτό, είναι εμφανές ότι επηρεάστηκε από μία μάστιγα της σημερινής κοινωνίας, των ευνουχισμό των αντρών από τη μητέρα τους που όσο αστείο κι αν ακούγεται, οι προεκτάσεις του στον κομπλεξισμό δεν έχουν όριο…

Πηγή έμπνευσης σου να υποθέσω ήταν η σχέση που έχεις εσύ με την Ελληνίδα μάνα σου ;

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα στην περίπτωσή μου. Τη γυναίκα που με έφερε στον κόσμο δεν την ξέρω και τη μητέρα μου δεν πρόλαβα να τη ζήσω πολύ. Την έχασα σε ηλικία 8 ετών και κάτι. Η ανιδιοτελής αγάπη όμως που έλαβα και λαμβάνω στη ζωή μου από την οικογένειά μου και κυρίως από τον πατέρα μου, αποτελεί την πιο όμορφη παρακαταθήκη. Οπότε η έμπνευση εν προκειμένω, αντλείται από φιλικές ιστορίες και από το σύνδρομο του ηθοποιού….την παρατηρητικότητα!

Επαγγέλλεσαι  performance artist ; θέλετε να μας το εξηγήσετε ;

Να σας το εξηγήσω αν και για να είμαι ειλικρινής, πρώτη φορά το ακούω! Μου αρέσει όμως ο όρος και θα τον υιοθετήσω… Δεν κάνω κάτι συγκεκριμένο. Δεν είμαι αμιγώς τραγουδιστής ή ηθοποιός. Στα show μου δημιουργώ μια παράσταση που σκοπό έχει να ψυχαγωγήσει ποικιλοτρόπως το κοινό. Θέλω οι θεατές-ακροατές μας να γελάνε αλλά και να σκέπτονται ταυτόχρονα και να φεύγουν πάντα με μια μικρή δόση ευχάριστης “ενόχλησης”. Όπως μου έμαθε ο πατέρας μου: η ύβρης θίγει κι’εξαγριώνει, η σάτιρα θίγει κι εξημερώνει!

Συμμετείχες και σε τηλεοπτικές σειρές. Θες να μας πεις σε ποιες και ποιους ρόλους έκανες εκεί ;

Κατ’αρχάς μετά από χρόνια στο θέατρο, γνώρισα σχετικά μεγάλος τον κόσμο της τηλεόρασης. Έχω συμμετάσχει σε κάποια σήριαλ συνήθως ως guest ηθοποιός με μικρούς ρόλους και λιγότερο με μεγάλους. Π.χ. στο ¨έλα στη θέση μου” έκανα για μια σειρά επεισοδίων το γιατρό του Καφετζόπουλου και στη συνέχεια του Κόνσολου ,στο “μην ψαρώνεις” τον ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ ,στη ¨φαμίλια¨τον εργάτη (παίζοντας και με έναν από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς, τον Πυγμαλίων Δαδακαρίδη),στο ¨καφέ της χαράς¨ έναν θαμώνα, στα ¨καλύτερά μας χρόνια¨ τον κλέφτη, και στον ¨ήλιο¨ τον αστυνόμο.

Ένας performance artist κάνει και stand up comedy ;

Βασικά,ένας stand up comedian κάνει κατά βάση performance. Κάτι που στα δικά μου show αποτελεί βασικό πυλώνα. Αν κι έχω ασχοληθεί λίγο με το είδος, μαθητευόμενος σ’έναν από τους -κατά γενική ομολογία- καλύτερους στο χώρο αυτό,τον Χατζηπαύλου, δεν ήθελα να ασχοληθώ και με αυτό το κομμάτι. Γι’αυτό και καλώ κάποιον φίλο να παρουσιάσει ένα κείμενό του, την ώρα που κανονικά θα είχα διάλειμμα, για να κρατάει το κοινό ζεστό, αλλά και να έχει ένα βήμα να εκφραστεί και να ακουστεί. Απλά πάντα θα παίξω με το κοινό (κάτι που δεν αποτελεί μέρος stand up) και θα έχω έτοιμα σκετσάκια και ατάκες αυτοσχέδιες για να ενώνω κομμάτια ή να καλύπτω κενά και τυχόν προβλήματα.

Ποια η πηγή έμπνευσης του στυλ σου ; Το καπελάκι που φοράς το παπιγιον κλπ. Έχεις ΣΤΥΛΊΣΤΑ ;

Στυλίστα δεν έχω, έχω όμως “στη λίστα”, πολύ κόσμο που με εμπνέει να γράφω κομμάτια. Συνήθως στηλιτεύω δικές μου αδυναμίες ή κομπλεξισμούς που ζηλεύω, όπως έναν που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, χωρίς να έχει  προσφέρει απολύτως τίποτα, ή στηλιτεύω το πολιτικό γίγνεσθαι (που τώρα που το ξανά σκέφτομαι, δε διαφέρει ιδιαίτερα από το προαναφερθέν παράδειγμα..). Όσο για το στυλιστικό κομμάτι, όχι προς θεού, κανείς δε με βοήθησε. Οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι έχουν γούστο! Απλά έχω δημιουργήσει ένα χαρακτήρα (τον Greco Latino), πίσω από τον οποίο κρύβεται ένα κομμάτι του εαυτού μου πιο απελευθερωμένο και χαλαρό, χωρίς έγνοιες και δεύτερες σκέψεις και το έχω ντύσει με συμβολισμούς που τον χαρακτηρίζουν. Το παπιγιόν, είναι η αδικία και η αχαριστία που με πνίγει και οδηγεί συνήθως την πέννα μου, οι τιράντες (συνήθως στο ίδιο χρώμα με το παπιγιόν), είναι η προσπάθεια να κρατήσω το μυαλό μου και τα αισθήματά μου στη γη αφού με τραβάνε από τους ώμους κάτω. Βέβαια σε ένα πιο ρηχό επίπεδο, είναι και η προσπάθεια να μείνει το παντελόνι στη θέση του. Στα πολύχρωμα παπούτσια αντικατοπτρίζεται ο πολυσχιδής μου χαρακτήρας και το καπέλο, απλά μου άρεσε! Είπα, «τι λείπει για να ολοκληρωθεί αυτό κάδρο της επιτυχίας;». Και το πρόσθεσα!

Το μέλλον σου πως το φαντάζεσαι ;

Δε φαντάζομαι, κάτι που δε γνωρίζω αν θα έχω. Απλά προσπαθώ να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις, ώστε αν κι όταν έρθει, να νοιώθω υπερήφανος γι’αυτό θα ήθελα όμως, όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες, αυτό που κάνω να το γνωρίσει περισσότερος κόσμος ώστε κι εγώ να μπορώ να το αναπτύσσω συνεχώς.

Ποια από τις σειρές που συμμετείχες θα έντυνες μουσικά και με ποιο κομμάτι ;

Όλες θα μπορούσα και θα ήθελα να τις ντύσω, διότι μου αρέσει αυτή η διαδικασία πολύ. Όπως κι έχω ντύσει θεατρικές παραστάσεις, από αρχαίο δράμα έως σύγχρονο ρεπερτόριο, παιδικό θέατρο, ταινίες μικρού μήκους κ.α.

Νιώθεις ότι μέσα από όλα αυτά που περνάμε λόγω πανδημίας θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί ;

Το πιστεύω, όχι τόσο λόγω του ότι προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος, αλλά γιατί γενικά η τέχνη γεννιέται στα δύσκολα κι όχι στα εύκολα. Οι ευκολίες δε γεννάνε καλλιτέχνες, γεννάνε μίμους κι όχι καλούς!

Ποιες στιγμές σ’εχουν σημαδέψει και γιατί ;

Η ζωή είναι γεμάτη στιγμές. Θα ήταν άδικο να επιλέξω κάποιες από αυτές, γιατί σίγουρα θα αδικήσω άλλες, ίσως πιο σημαντικές. Θα επιλέξω να κλείσω -σαν πολιτικός- με μια γενικότητα! Με έχουν σημαδέψει πολλά πράγματα του παρελθόντος. Προτιμώ όμως να προσπαθώ να διορθώνω τα σημάδια που μου αφήνουν, παρά να χάνω χρόνο ψάχνοντας τις αιτίες.

Κάθε μέρα για σένα είναι και μια νέα αρχη ;

Σαφώς. Μια νέα αρχή ή ένα ακόμη τέλος. Ανάλογα. Όπως και να’ χει, μια νέα μέρα είναι πάντα αιτία για να χαμογελάς!