Γιώργος Τσαλίκης: «Όταν ξεκινάω κάτι και το πιστεύω δεν μπορώ να βάλω τον φόβο μέσα μου. O φόβος είναι το μεγαλύτερο σκοτάδι»!


Τα 20 χρόνια στη δισκογραφία γιορτάζει ο Γιώργος Τσαλίκης και κυκλοφορεί τη διασκευή της επιτυχίας του «Το Κομμένο Μου Τσιγάρο», εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη Heaven Music. Το τραγούδι που ακούσαμε πρώτη φορά πριν 20 χρόνια, σε μουσική του Βασίλη Κελαϊδή και στίχους του Πάνου Φαλάρα, επιστρέφει στους ήχους του σήμερα!

Συνέντευξη – Επιμέλεια: Ελεάννα Καπάνταη (tralala.gr)

Καλησπέρα Γιώργο!

Καλησπέρα..!

Σε τι φάση σε βρίσκουμε Γιώργο;

Με βρίσκετε σε φάση εορταστική γιατί γιορτάζω τα 20 χρόνια στη δισκογραφία. Είμαι σε καινούργια δισκογραφική εταιρία, στη Heaven Music και αυτό είναι το project του 2020. Είναι μία ιδέα του Σπύρου Σταμούλη, να θυμίσουμε στον κόσμο πολύ αγαπημένα τραγούδια, τα οποία έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, να τα φρεσκάρουμε και να τα αποτυπώσουμε σε μία καινούργια μορφή, σημερινή. Δεν έχω καταλάβει πως πέρασαν 20 χρόνια, νομίζω ότι ξεκίνησα χθες.

Πως θα χαρακτήριζες τη μουσική τα τελευταία χρόνια; Σε έχει απογοητεύσει κάτι;

Κάθε φορά ακούω και διαβάζω για ανθρώπους που απογοητεύονται από τη μουσική. Όταν ξεκίνησα πριν 20 χρόνια μου έκαναν την ίδια ερώτηση. Είναι πολύ λογική ερώτηση γιατί βγαίνουν κάποιοι και δηλώνουν απογοητευμένοι. Ρωτάνε ποιος είναι ο νέος Πάριος, ο νέος Καζαντζίδης, από συνθέτες ποιος είναι ο νέος Σπανός; Κάθε εποχή έχει το δικό της στίγμα, τους δικούς της ανθρώπους. Η ιστορία θα δείξει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα περάσουν στη συνείδηση του κόσμου. Αλλάζουν οι ήχοι, οι συνήθειες και οι καλλιτέχνες αλλά η ανάγκη δεν αλλάζει. Εγώ σέβομαι την ανάγκη του κόσμου να ακούει μουσική και να περνάει καλά. Η μουσική είναι μουσική σε όλες τις εποχές και την αγαπώ όπως και να είναι, όποιος και να την εκπροσωπεί.

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κέντρων Φιλίας στον δήμο του Περιστερίου. Πολύ θεσμικός ρόλος σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας. Πως προέκυψε η πρόταση;

Η πρόταση δεν ήρθε τώρα, ήρθε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος είναι κατά κοινή ομολογία ο πιο πετυχημένος δήμαρχος αυτής της χώρας και πέρα από την κοινή ομολογία, φαίνεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα που πήρε 75% αλλά και από την αγάπη που του έχει ο κόσμος, είναι φίλος, άνθρωπος της οικογένειας και άνθρωπος της καρδιάς μου. Δεν ήμουν έτοιμος πριν από δέκα χρόνια, τώρα ένιωσα έτοιμος, χωρίς να ξέρω αν και τι ρόλο θα αναλάβω. Ο κόσμος μου έδειξε την αγάπη του και σε αυτή τη δοκιμασία, εκλέχτηκα και 1η Σεπτέμβρη ο δήμαρχος μου είπε “Θέλω να αναλάβεις τον Πολιτισμό και τα Κέντρα Φιλίας. Μπορείς να το κάνεις;” Του είπα ότι το όραμα του με εμπνέει, η εμπιστοσύνη του με τιμά και θα το κάνω. Και έτσι, έχει αλλάξει το βιολογικό μου ρολόι, καθημερινά ξυπνάω στις 6:30 – 7:00 και είμαι στο γραφείο μου μέχρι το απόγευμα. Μετά κάνω όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, Είναι κάτι δημιουργικό, έχει στόχο την κοινωνική προσφορά και μου αρέσει που κάνω κάτι που δεν έχει στόχο τα χρήματα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος.

Φοβήθηκες αυτό το νέο εγχείρημα; Σκέφτηκες μήπως χρεωθείς την ενδεχόμενη αποτυχία;

Όταν ξεκινάω κάτι και το πιστεύω δεν μπορώ να βάλω τον φόβο μέσα μου γιατί ο φόβος είναι το μεγαλύτερο σκοτάδι. Πότε δεν το έχω κάνει από την αρχή της καριέρας μου. Όταν την πρώτη χρονιά που έκανα επιτυχία τους είπα ότι θα παντρευτώ μου έλεγαν “Το σκέφτηκες καλά;” “Αν απογοητευτούν οι θαυμάστριες;”Εγώ ακολουθώ την ψυχή μου, δεν μπορώ να βάλω τον φόβο μέσα μου.

Πως ανταπεξέρχεσαι σε όλους αυτούς τους ρόλους; Πως τα καταφέρνεις όλα;

Ποιος σου είπε ότι τα καταφέρνω όλα; Προσπαθώ πολύ. Η Δώρα είναι πολύ καλή μητέρα και σύντροφος και παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό το “εγχείρημα” της ζωής μου που είναι τόσο πολυδιάστατο. Αν δεν είχα την Δώρα η αποτυχία θα ήταν σίγουρη. Προσπαθούμε και οι δύο και η Δώρα τα κάνει όλα να φαίνονται πιο όμορφα, πιο βατά και πιο ξεκούραστα. Με προσέχει πολύ.

Ποιο είναι το moto της ζωής σου;

Έχω πολλά moto που τα έχω αλλάξει κατά καιρούς. Αυτόν το καιρό δεν έχω moto… “Προχωράμε”, αυτό έχω να πω. Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας να προχωράμε, να μην κοιτάμε πίσω και ό,τι τοξικό είναι γύρω μας και μέσα μας να βρίσκουμε τη δύναμη να το αποβάλλουμε. Πολύ κλισέ αυτό που λέω αλλά είναι αληθινό.

Είκοσι χρόνια τώρα σε γνωρίζουμε μέσα από τη δουλειά σου. Φέτος, πρώτη φορά, με αφορμή τη συνεργασία που δεν έγινε με την Άντζελα Δημητρίου, σε “ακούσαμε” και για κάτι που δεν ήταν επαγγελματικό.

Ήταν επαγγελματικό και ήταν και ηθικό. Αποχώρησε η κυρία Δημητρίου από μία δουλειά, άρα έπρεπε να πω την άποψη μου και την είπα.

Σε πίκρανε αυτό που έγινε;

Όχι, καθόλου. Θεωρώ ότι έχει λήξει αυτό το θέμα. Δεν θέλω να επανέλθω και να υπάρξει αναδημοσίευση, δεν χρειάζομαι τέτοιου είδους διαφήμιση. Τελείωσε η σεζόν…ήταν μία πολύ πετυχημένη σεζόν, με ένα καταπληκτικό πρόγραμμα. Κρίμα για εκείνη. Εκείνη έχασε, όχι εγώ.

Τώρα ετοιμάζεις βαλίτσες για εξωτερικό;

Τώρα πάμε στην Αμερική και στον Καναδά με τους συνεργάτες μου από το 4711. Είναι η 6η μου περιοδεία, οργανωμένη από τον Βασίλη Μαυρογιάννη με πολύ αγάπη. Οι περισσότερες συναυλίες είναι ήδη sold out και ευχαριστώ πάρα πολύ τους Έλληνες της Αμερικής και του Καναδά μου με στηρίζουν, με αγαπάνε και με περιμένουν. Μετά θα πάω στην Γερμανία, αργότερα λίγες μέρες στην Αυστραλία και μετά θα γυρίσω στην Ελλάδα. Ενδιάμεσα, εννοείται, θα κυνηγάω όλες τις υποθέσεις του δήμου. Έχουμε οργανώσει πολύ ωραία πράγματα, εκδηλώσεις, φεστιβάλ. Γίνονται πράγματα στα Κέντρα Φιλίας. Είναι μία μηχανή που για να φύγω την έχουμε γρασάρει, την έχουμε φουλάρει και τα έχουμε οργανώσει όλα.

Οι πολίτες του δήμου σε προσεγγίζουν πιο εύκολα ή δυσκολεύονται που είσαι αναγνωρίσιμος;

Τον κόσμο δεν τον νοιάζει που είμαι ο Τσαλίκης. Τον νοιάζει που είμαι ο Γιώργος, που είμαι εκεί καθημερινά, αγωνίζομαι και δίνω τον εαυτό μου. Τους είναι πολύ εύκολο και να με βρουν και να μου μιλήσουν. Έχω μία γραμματειακή υποστήριξη που δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο, με ενημερώνει για όλα. Έχω καθιερώσει και την δράση “Καφέ Με Τον Αντιδήμαρχο”, όπου συναντιόμαστε και λέμε τα προβλήματα μας.

Τι να σου ευχηθούμε μέχρι να σε ξαναδούμε;

Να έχω την υγεία μου! Και το εύχομαι και εγώ από την πλευρά μου σε όλο τον κόσμο και να μην χάσω το παιδί που έχω μέσα μου. Και τα παιδιά ξέρεις πως είναι…χαρούμενα, αυθόρμητα, δραστήρια, δεν κρατάνε κακίες και ό,τι λάθος και να κάνουν δεν είναι από πρόθεση!

ΠΗΓΗ : tralala.gr