ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΝΔΡΕΑ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


Το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Κύπρου πραγματοποιεί τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ στη Δημοσιογραφική εστία φιλολογικό μνημόσυνο του Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους.

Ο Δρ. Σοφοκλέους είχε μια πολυετή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, με πλούσιο συγγραφικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο.

Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός για εννέα χρόνια (1960-1969) και ως Ανώτερος Λειτουργός και Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατία (1969-1995). Δίδαξε Επικοινωνία, Δημοσιογραφία και Ιστορία των Κυπριακών ΜΜΕ στο Intercollege και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (1995-2012), από το οποίο αφυπηρέτησε με τον  τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή (Professor Emeritus). Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) από την ίδρυσή του το 1999 μέχρι το 2015.

Χρημάτισε επίσης εκπρόσωπος του Κύπριου Συνομιλητή στις διακοινοτικές συνομιλίες, πρώτος Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και Γραμματέας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Διαφώτιση στο Κυπριακό.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είχαν σχέση με την Ιστορία και Γεωγραφία της Κύπρου, το Κυπριακό Πρόβλημα, την Ιστορία του Κυπριακού Τύπου και την Κυπριακή Λογοτεχνία του ΙΘ΄ Αιώνα. Εξέδωσε έξι τόμους για την Ιστορία του Κυπριακού Τύπου που καλύπτουν την περίοδο 1878-2010, την ιστορία της Κυπριακής τυπογραφίας, 10 μονογραφίες για Κύπριους λογοτέχνες του ΙΘ΄ αιώνα και μεγάλο αριθμό άλλων βιβλίων. Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα, δυο ποιητικές συλλογές, μια συλλογή διηγημάτων και δέκα παιδικά αφηγήματα. Για το έργο του Ιστορία του Κυπριακού Τύπου 1878-2010 (έξι τόμοι) βραβεύτηκε το 2010 από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Μπότση και το 2011 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Από  το 2007 μέχρι τον αδόκητο θάνατό του τον περασμένο Ιούλη έκδιδε το περιοδικό λόγου και τέχνης Κυπριακή Βιβλιοφιλία ― Φιλοτεχνία. Κριτικά σημειώματα, μελέτες και δοκίμιά του δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες, περιοδικά και συλλογικούς τόμους,  ενώ διηγήματά του μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν στην Αγγλική γλώσσα. Για το έργο του έχουν δημοσιευθεί δεκάδες κριτικές.

Στο Φιλολογικό μνημόσυνο θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος του ΙΜΜΕ Νίκος Περιστιάνης και ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος. Για το πολυσχιδές έργο του Ανδρέα Σοφοκλέους θα μιλήσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου.