Έρευνα Printec: Το τοπίο των EFT-POSs όπως διαμορφώθηκε το 2020


Έρευνα Printec: Το τοπίο των EFT-POSs όπως διαμορφώθηκε το 2020

15% αύξηση στα POS τερματικά στην Κύπρο την περίοδο 2018-2020, με την κατανομή POS για το 2020 υπολογίζεται σε 25.824 ανά εκατομμύριο κατοίκων

Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη διασπορά και την εξέλιξη των EFT-PΟSs εντός του 2020 παρουσιάζει η εταιρία τεχνολογίας Printec, με βάση έρευνα που διεξήγαγε σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες δραστηριοποιείται.

20% αύξηση για τα EFT-POSs την περίοδο 2018-2020

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των πληρωμών με κάρτα ή άλλων εναλλακτικών μεθόδων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των τερματικών POS στις χώρες της Printec έχει αυξηθεί κατά 20% (κατά περίπου 376.000 τερματικά) από το 2018 έως το 2020. Η αντίστοιχη αύξηση στην Κύπρο να φτάνει το 15% (κατά περίπου 4.000 τερματικά), με τη χώρα να έχει πλέον περίπου 31.000 POS τερματικά και την Printec να υποστηρίζει το 60% των τερματικών της χώρας. Για το σύνολο των χωρών, ο αριθμός POS από το 2018 έως το 2020 έχει αυξηθεί με την Τσεχία (49%), την Αλβανία (40%), την Ουκρανία (31%) και τη Ρουμανία (25%) να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση.

Εκτιμάται πως η κατανομή των POSs έχει διαμορφωθεί σε περίπου 18.142 μονάδες ανά εκατομμύριο κατοίκων για το 2020 από ~14.800 που ήταν το 2018. Η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση με την υψηλότερη κατανομή POS για το 2020, η οποία υπολογίζεται σε 25.824 ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ χαμηλότερες στην κλίμακα κατανομής βρίσκονται η Αλβανία (4.228 POSs ανά εκατομμύριο κατοίκων) και το Κόσοβο (7.561 POSs ανά εκατομμύριο κατοίκων).

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως τα τερματικά POS που χρησιμοποιούνται για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών έχουν καταγράψει σημαντική ζήτηση τα τελευταία χρόνια λόγω της ευκολίας χρήσης τους, της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, της βελτιωμένης απόδοσης επένδυσης και σε κάποιες περιπτώσεις λόγω νομοθετικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,7% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 101,6 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2020 – σε σύγκριση με το 2019, ενώ η έκδοση καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 6,5% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 609 εκατομμύρια κάρτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι λειτουργίες των τερματικών POS σήμερα επεκτείνονται και μπορούν πλέον να κάνουν πολλά περισσότερα από την απλή λήψη πληρωμών, όπως εκτύπωση λογαριασμών, διαχείριση αποθέματος, φιλοδωρήματος και επιστροφής μετρητών καθώς και υλοποίηση προγραμμάτων επιβράβευσης πελατών. Παράλληλα, οι αυξανόμενες οικονομικές απάτες σε όλο τον κόσμο έχουν επηρεάσει τους κυβερνητικούς φορείς, οδηγώντας σε μια συνεχή εξέλιξη των ρυθμιστικών πλαισίων για την περαιτέρω ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών, οι οποίες ολοένα και περισσότερο γίνονται ηλεκτρονικά και ανέπαφα. Έπειτα, τα συστήματα Mobile POS (mPOS) και SoftPOS επεκτείνουν τις δυνατότητές τους, καθώς επιτρέπουν στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές σχεδόν οπουδήποτε με ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών και απελευθερώνοντας τις επιχειρήσεις από το όρια του ταμείου ή και του φυσικού καταστήματος.

Η πανδημία έχει οδηγήσει στην εξοικείωση των καταναλωτών με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ έχει επιταχύνει σημαντικά την υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των ανέπαφων πληρωμών, των πληρωμών με ψηφιακά πορτοφόλια και wearables. Συνεπώς, είναι απαραίτητο οι έμποροι να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές στους πελάτες τους και να επενδύουν στις αντίστοιχες τεχνολογίες.

Εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά την έρευνα της Printec.

 

Για την Printec

Η Printec είναι μία πρωτοπόρος εταιρία τεχνολογίας στον τομέα αυτοματοποίησης συναλλαγών που δραστηριοποιείται σε 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με κύριο σκοπό τη βελτίωση της διαδικασίας των συναλλαγών, κάνοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων ευκολότερη. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών, η Printec δίνει τη δυνατότητα σε εταιρίες να βελτιώσουν τις τεχνολογίες τους για να παρέχουν στον πελάτη μία αναβαθμισμένη εμπειρία, να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και να επιτύχουν κανονιστική συμμόρφωση. Μετρώντας πάνω από 30 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και περισσότερα από 100 κέντρα εξυπηρέτησης, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας ξεπερνάει τα 900 άτομα και προσφέρει καθημερινά τεχνολογικά προηγμένες λύσεις σε πάνω από 500 πελάτες που θέλουν να βελτιώσουν την εμπειρία που προσφέρουν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: