Έρχονται ζέστες ξανά – Ο καιρός μέχρι την 25η Μαρτίου


Καλές καιρικές συνθήκες με κυρίως αίθριο καιρό και ψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες

Συνοπτική Κατάσταση: Ομαλό βαρομετρικό πεδίον ψηλών πιέσεων θα επικρατήσει τις πρώτες μέρες στο συνοπτικό σκηνικό της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου καθώς βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει από τα δυτικά την περιοχή την Πέμπτη. Από την Παρασκευή το χαμηλό θα απομακρυνθεί προς ανατολάς με συνεπακόλουθο μικρή αύξηση της ατμοσφαιρικής πίεσης στην περιοχή της Κύπρου μέχρι την Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται τη Δευτέρα (21.3) στα 1016mb, θα σημειώσει αρχικά μικρή άνοδο την Τρίτη (22.3) στα 1018mb και στη συνέχεια ραγδαία πτώση μέχρι την Πέμπτη (24.3) για να φτάσει στα 1007mb ενώ στη συνέχεια μικρή άνοδο στα 1013 mb μέχρι την Κυριακή (27.3).

Καιρικές συνθήκες: Ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να επηρεάζουν την περιοχή της Κύπρου κι αυτή τη βδομάδα (πρώτη της άνοιξης σύμφωνα με το αστρονομικό ημερολόγιο – Εαρινή Ισημερία 21.3.16).

Σταθερές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και ασθενείς μέχρι μέτριους δυτικούς ανέμους θα επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της νήσου τη Δευτέρα και Τρίτη με πιθανότητα τοπικών βροχών μόνο στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους τη Δευτέρα.

Τις υπόλοιπες μέρες – Τετάρτη-Κυριακή – ο καιρός θα αρχίζει κυρίως αίθριος τις πρωινές ώρες με σταδιακή ανάπτυξη ψηλών και μέσων νεφώσεων στη διάρκεια της ημέρας κυρίως στις ορεινές περιοχές και περιοχές στην κεντρική πεδιάδα. Κάπως πιο αυξημένες μέσες και χαμηλές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά την Κυριακή.

Δεν αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης από ερημικές περιοχές στη διάρκεια της βδομάδας λόγω των επικρατούντων δυτικών ανέμων με εξαίρεση την περίοδο από το πρωί της Τετάρτης μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα όταν θα επικρατούν ΝΑ άνεμοι που θα ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τις ερημικές περιοχές της Βορείου Αφρικής (Σαχάρας).

Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα θα επικρατούν παντού ασθενείς μέχρι μέτριοι δυτικοί άνεμοι. Ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος παντού αναμένεται όμως να αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Στα ψηλότερα ορεινά πιθανό να πέσουν ελαφρές βροχές. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη θα επικρατούν παρόμοιες καιρικές συνθήκες όπως και την Δευτέρα. Οι δυτικοί άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν μέχρι μέτριοι παντού. Δεν αναμένονται βροχές. Μικρή άνοδος στις θερμοκρασίες.

Την Τετάρτη–Πέμπτη θα επικρατεί κυρίως αίθριος καιρός σε παράλιες περιοχές και στις κεντρικές πεδιάδες ενώ στις ορεινές περιοχές θα καθίσταται μέχρι συννεφιασμένος τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή άνοδο. Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές θα είναι μέχρι μέτριοι ΝΑ αλλά θα καταστούν μέχρι ισχυροί το απόγευμα της Πέμπτης οπότε αναμένεται να στραφούν σταδιακά σε ΝΔ. Αναμένεται μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα ιδιαίτερα την Πέμπτη.

Την Παρασκευή (25η Μαρτίου-Εθνική Γιορτή) ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με σταδιακά αυξημένες νεφώσεις σε όλες τις περιοχές. Τοπικά στις ορεινές περιοχές υπάρχει μικρή πιθανότητα για βροχές τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, μέτριοι στις περισσότερες περιοχές, και, πρόσκαιρα στα δυτικά και νότια παράλια, μέχρι ισχυροί το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος το πρωί αλλά σταδιακά θα καταστεί μέχρι συννεφιασμένος σε όλες τις περιοχές με ψηλές και μέσες νεφώσεις. Δεν αναμένεται βροχόπτωση. Οι άνεμοι ευμετάβλητοι κυρώς από ΝΑ διευθύνσεις τοπικά μέχρι ισχυροί το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και στα ορεινά μέχρι συννεφιασμένος. Το απόγευμα δεν αποκλείεται τοπική βροχή ή και μεμονωμένη καταιγίδα στα ορεινά. Οι άνεμοι μέτριοι δυτικοί και το απόγευμα στα παράλια μέχρι ισχυροί.
Θερμοκρασίες: Η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή τη Δευτέρα και Τρίτη ενώ θα σημειώσει σταδιακά μικρή άνοδο μέχρι την Πέμπτη και θα βρίσκεται αρκετά πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει μικρή πτώση μέχρι την Κυριακή παραμένοντας, όμως σε επίπεδα λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 20C τη Δευτέρα και 25C την Πέμπτη ενώ οι ελάχιστες από τους 8C τη Δευτέρα μέχρι 13C την Πέμπτη.

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 19C τη Δευτέρα και τους 22C την Πέμπτη ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 10C από Δευτέρα-Τρίτη και 13C την Πέμπτη.

Στα νότια και δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 19C την Δευτέρα και 21C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από 13C την Πέμπτη.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 10C τη Δευτέρα και Τρίτη και 16C την Πέμπτη. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 4C τη Δευτέρα και 7C την Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή.

Πεδίον ανέμων: Η βδομάδα μπορεί να χωριστεί σε τρεις χρονικές ενότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τη διεύθυνση και την ένταση των ανέμων. Στην πρώτη περίοδο, που καλύπτει τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς μέχρι μέτριοι δυτικοί (3-4 Bf) σε όλες τις περιοχές. Στη δεύτερη χρονική περίοδο – την Τετάρτη και το πρώτο μισό της Πέμπτης – οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΑ και η έντασή τους θα κυμαίνεται από ασθενείς μέχρι μέτριους και πρόσκαιρα το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι ισχυροί (5Bf) παντού. Στη τρίτη χρονική περίοδο – Παρασκευή μέχρι Κυριακή – οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ως προς τη διεύθυνσή τους μέχρι ισχυροί (5Bf) στα παράλια από ΝΑ μέχρι ΝΔ διευθύνσεις. Η θάλασσα γύρω από την Κύπρο θα γενικά ήμερη μέχρι λίγο ταραγμένη και μόνο πρόσκαιρα στα παράλια τις μεταμεσημβρινές ώρες μέχρι ταραγμένη.

Υγρασία: Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα είναι παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας. Πιθανότητα για ελαφρές μέχρι μέτριας έντασης βροχές είναι από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά. Δεν αναμένεται παγετός αέρος. Ο παγετός εδάφους αναμένεται ότι θα επηρεάσει τις ψηλότερες ορεινές-ημιορεινές περιοχές πάνω από 1200μ από τη Δευτέρα και την Κυριακή. Πιθανό να δημιουργηθεί ομίχλη ή χαμηλή νέφωση τα πρωϊνά της Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης στις ευπαθείς στο φαινόμενο περιοχές, όπως απάνεμα παράλια και περιοχές του εσωτερικού καθώς και πατώματα κοιλάδων στις ορεινές περιοχές.

Ανάγκες θέρμανσης: Γενικά η τέταρτη βδομάδα Μαρτίου 2016 θα χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες λίγο πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή και αντίστοιχα ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στις πεδινές και παραλιακές περιοχές. Πλησιάζει το τέλος της περιόδου για θέρμανση των οικιακών και εργασιακών χώρων.
@PRoACT METEO*
Concept developed by: Andreas CHRISTODOULOU Climatologist-Geographer Reading University, UK
*Branding by Nikos G. Sykas