Επιστρέφει η σκόνη και ανεβαίνει η θερμοκρασία – Η πρόβλεψη μέχρι το τέλος της εβδομάδας


Ασταθής δροσερός καιρός στο πρώτο μέρος – κυρίως αίθριος και θερμότερος στη συνέχεια

Συνοπτική Κατάσταση: Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι την Τετάρτη (13.4) ενώ στη συνέχεια εγκαθίσταται στην περιοχή μας ομαλό βαρομετρικό πεδίο.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται την Τρίτη (12.4) στα 1009mb, θα σημειώσει σταδιακή άνοδο μέχρι το Σάββατο-Κυριακή (16-17.4) στα 1015mb.

Καιρικές συνθήκες: Μετά από ένα θερμό πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα επανέλθουν στην περιοχή της Κύπρου ασταθείς καιρικές συνθήκες με θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές για την εποχή από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη. Η Τρίτη αναμένεται να είναι η κατ’ εξοχήν βροχερή μέρα της βδομάδας. Από την Πέμπτη επιστρέφει ο κυρίως αίθριος, ηλιόλουστος καιρός με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί από Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, στη συνέχεια θα επικρατεί το θερινό μοντέλο με ευμετάβλητους ανέμους μέχρι το μεσημέρι και θαλάσσιες αύρες τις απογευματινές ώρες.

Αναμένεται μεταφορά σκόνης από ερημικές περιοχές προς το τέλος της βδομάδας (Πέμπτη-Σάββατο) όταν θα επικρατούν ΝΑ άνεμοι που θα ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τις ερημικές περιοχές της Βορείου Αφρικής (Σαχάρας).

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα η μέρα θ’ αρχίσει με κυρίως αίθριο καιρό στις περισσότερες περιοχές με νεφώσεις να αναπτύσσονται στη διάρκεια της μέρας στις ορεινές, ημιορεινές και περιοχές του εσωτερικού με πιθανότητα μέχρι μέτριας έντασης τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων. Στα παράλια ο καιρός θα είναι μέχρι μερικώς συννεφιασμένος. Οι άνεμοι γενικά από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι στις κεντρικές πεδιάδες και μέχρι ισχυροί, τοπικά πρόσκαιρα πολύ ισχυροί στις νότιες παράλιες περιοχές.

Η θερμοκρασία κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η Τρίτη θα είναι η κατ’ εξοχήν βροχερή μέρα της βδομάδας στις περισσότερες περιοχές της νήσου με σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στα ορεινά-ημιορεινά υπάρχει πιθανότητα για μεμονωμένες χαλαζοπτώσεις. Άνεμοι μέχρι μέτριοι δυτικοί-βορειοδυτικοί στα παράλια, μέχρι ισχυροί το απόγευμα σε περιοχές του εσωτερικού. Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα στις παράλιες περιοχές κάτω από τις κανονικές στα ορεινά-ημιορεινά και κεντρικές περιόδους.

Την Τετάρτη θα επικρατεί αρχικά κυρίως συννεφιασμένος καιρός σε πολλές περιοχές με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα ραγδαία βελτίωση των καιρικών συνθηκών με συνεχή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι παντού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και θα βρίσκεται σε επίπεδα κοντά στα κανονικά για την εποχή.

Από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή επιστρέφουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σταθερές καιρικές συνθήκες με κυρίως αίθριο καιρό, μακρές περιόδους ηλιοφάνειας και την επανεμφάνιση του θερινού μοντέλου ανέμων, δηλαδή ευμετάβλητων ανέμων το πρωί και στη συνέχεια θαλάσσιων αύρων το απόγευμα (Ν-ΝΔ). Η ένταση των θαλάσσιων αύρων θα φτάνει πρόσκαιρα και τα 5-6(Bf). Αύξηση της αιωρούμενης σκόνης στη διάρκεια της περιόδου με μειωμένη ορατότητα ιδιαίτερα το Σάββατο και την Κυριακή.

Θερμοκρασίες: Μετά το θερμό πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη στις παράλιες περιοχές και λίγο πιο κάτω στα ορεινά-ημιορεινά και περιοχές στην κεντρική πεδιάδα. Από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο παντού και θα βρίσκεται κατά μέσο όρο από 2 μέχρι 3 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες η θετική απόκλιση από τα κανονικά επίπεδα θα είναι μεγαλύτερη στις κεντρικές πεδιάδες και τα ορεινά.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 19C την Τρίτη και 28C το Σάββατο και την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από τους 11C την Τρίτη-Τετάρτη μέχρι 15C την Κυριακή.

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 22C την Τρίτη και τους 26C το Σάββατο ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 12C την Τρίτη και την Τετάρτη και 15C την Κυριακή.

Στα νότια παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 20C την Τρίτη και 27C το Σάββατο και την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από 12C την Τρίτη και την Τετάρτη μέχρι τους 16C από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Στα δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 20C την Τρίτη και 24C την Παρασκευή ενώ οι ελάχιστες από 11C την Τρίτη και την Τετάρτη μέχρι τους 14C το Σάββατο.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 10C την Τρίτη και 19C το Σάββατο και την Κυριακή. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 5C την Τρίτη και 9C την Κυριακή.

Πεδίον ανέμων: Η βδομάδα μπορεί να χωριστεί σε δυο χρονικές ενότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τη διεύθυνση και την ένταση των ανέμων. Στην πρώτη περίοδο, που καλύπτει τη Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, οι άνεμοι θα είναι από Δ-ΒΔ γενικά διευθύνσεις όλη μέρα μέχρι ισχυροί (5Bf)στις περισσότερες περιοχές Δευτέρα και Τρίτη. Τοπικά και πρόσκαιρα οι άνεμοι δυνατό να είναι πολύ ισχυροί στα νότια παράλια τη Δευτέρα το απόγευμα. Εξασθένιση των δυτικών ανέμων την Τετάρτη .Την δεύτερη περίοδο – Πέμπτη μέχρι Κυριακή – οι άνεμοι ακολουθούν το καλοκαιρινό μοντέλο χρονικής διαδοχής, δηλ. θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ως το μεσημέρι ενώ στη συνέχεια θα αντικαθίστανται από μέτριας μέχρι ισχυρής έντασης θαλάσσιες αύρες. Με εξαίρεση τη Δευτέρα οπότε η θάλασσα γύρω από την Κύπρο θα γενικά μέχρι κυματώδης στα νότια τις υπόλοιπες μέρες θα είναι μέχρι ταραγμένη και μόνο πρόσκαιρα στα δυτικά παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Υγρασία: Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας. Εξαίρεση οι χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας σε περιοχές του εσωτερικού τις μεταμεσημβρινές ώρες λόγω των ψηλών θερμοκρασιών από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή. Πιθανότητα για ελαφρές μέχρι μέτριας έντασης βροχές τη Δευτέρα και την Τετάρτη, πιο γενικευμένη βροχή την Τρίτη. Πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης στα ορεινά-ημιορεινά το απόγευμα της Τρίτης . Παγετός εδάφους σε [περιοχές πάνω από τα 1300μ από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη. Πιθανό να δημιουργηθεί ομίχλη ή χαμηλή νέφωση τα πρωινά της Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης στις ευπαθείς στο φαινόμενο περιοχές, όπως απάνεμα παράλια και περιοχές του εσωτερικού καθώς και πατώματα κοιλάδων στις ορεινές περιοχές.

Ανάγκες θέρμανσης: Γενικά η δεύτερη βδομάδα Απριλίου 2016 θα χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές για την εποχή μέχρι την Τετάρτη ενώ στη συνέχεια οι θερμοκρασίες θα είναι σημαντικά πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Οι ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση θα συνεχίσουν να είναι μηδενικές στις πεδινές και παραλιακές περιοχές ενώ στα ημιορεινά και ορεινά θα δημιουργηθούν μόνο μικρές ανάγκες για θέρμανση. Σημειώνεται το τέλος της περιόδου για θέρμανση των οικιακών και εργασιακών χώρων σε όλες τις αστικές περιοχές.