Ένα υποβρύχιο δάσος στα νερά της Κύπρου, στην Αγία Νάπα Στο MUSAN κολυμπάς ανάμεσα στη φύση και την τέχνη


Η τέχνη εμπνέεται από τη φύση, αλλά μήπως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η τέχνη εμπνέει τη φύση; Στο έργο του Jason deCaires Taylor, ενός από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του κινήματος eco-art, εκδηλώνεται αυτή ακριβώς η συμβιωτική σχέση φύσης και τέχνης. 

Στο νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), οι επισκέπτες-κολυμβητές με μάσκα ή δύτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο καλλιτέχνης θα είναι η φύση και θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν θαλάσσια ζωή, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ένα κατάλληλο υπόστρωμα για θαλάσσια ζωή σε όλα τα επίπεδα.

Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στην περιοχή που θα τοποθετηθούν. Η περιοχή χωροθέτησης  πρόκειται για μια  αμμώδη έκταση, σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο. 

Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να είναι δύτες, αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στο χώρο Jason deCaires Taylor, ο Βρετανός γλύπτης που σχεδίασε επίσης και το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής, το Molinere Underwater Sculpture Park στη Γρενάδα, που μπήκε στη λίστα με τα 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτης, marine conservationist, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής  αυτόνομης κατάδυσης για να φτιάξει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία ανταποκρίνονται στον χώρο που θα τοποθετηθούν και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή. 

Όπως έγραψε ο κριτικός τέχνης, δρ. David De Russo, τα έργα του Taylor είναι μια ζωντανή, εξελικτική έκθεση που αλλάζει, αναπτύσσεται και δημιουργεί νέα ζωή. Είναι έργα που προσφέρουν ελπίδα και ταυτόχρονα αφύπνιση για το περιβάλλον. Είναι, λοιπόν, μεγάλη τιμή και χαρά για την Κύπρο που θα φιλοξενήσει από φέτος τον Ιούλιο στα νερά της ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης, με τόσο ουσιαστικά και καίρια μηνύματα. 

Το έργο θα εγκαινιαστεί στις 31 Ιουλίου 2021, παρουσία και του καλλιτέχνη. Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν, επίσης, εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, ώστε να δουν το έργο και να γνωρίσουν τόσο την Αγία Νάπα και γενικότερα την Κύπρο. Το μουσείο είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας του Δήμου Αγίας Νάπας και του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών . 

Περισσότερες Πληροφορίες 

www.musan.org.cy

https://m.facebook.com/MUSANAyiaNapa/

https://www.instagram.com/musan_ayianapa/