“Διασύνδεση όλων των Δικαστηρίων με το «Σπίτι του Παιδιού»: Προστατεύοντας τα Παιδιά Θύματα Σεξουαλικής Κακοποίησης, με την Στήριξη της Cyta”


Σε μια συγκινητική εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από την CYTA σε συνεργασία με το Συμβούλιο ΦΩΝΗ και τον οργανισμό Hope for Children Policy Centre, στο Σπίτι του Παιδιού, εορτάστηκε η επιτυχία ενός ουσιαστικού ορόσημου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στην Κύπρο.

Λόγω της γενναιόδωρης δωρεάς από την CYTA και την πρωτοβουλία τόσο της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όλα τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν διασυνδεθεί με το Σπίτι του Παιδιού. Πλέον τα παιδιά θύματα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δικαστική διαδικασία χωρίς να βρίσκονται στον χώρο των Δικαστηρίων αλλά σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και φιλικό για αυτά χώρο, αφαιρώντας τους το άγχος και βοηθώντας τα να καταθέτουν αξιόπιστα και απελευθερωμένα από τον φόβο ότι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο το θύτη τους, τα βιώματα τους. Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται και η καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης προσφέροντας αποδεδειγμένα αξιόπιστη μαρτυρία.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ξεναγήθηκαν στο Σπίτι του Παιδιού και είχαν την ευκαιρία να δουν τον εξοπλισμό και το σύστημα τηλεδιάσκεψης που χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση με τα Δικαστήρια.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Φωνή κα Αναστασία Παπαδοπούλου τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων προς όφελος της κοινωνίας και ειδικότερα των παιδιών, των οποίων η προστασία είναι η μεγαλύτερη ευθύνη όλων των πολιτών μιας κοινωνίας.  ‘’Με την σημαντική προσφορά της CYTA, πλέον κανένα παιδί θύμα δεν θα κινδυνέψει να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον θύτη του, σε ένα άγνωστο για αυτό περιβάλλον. Για εμένα αυτή η προσφορά της CYTA αλλά και η συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του οργανισμού Hope for Children Policy Centre  αποτελούν παράδειγμα προσφοράς και πρότυπο συνεργασίας και αποδεικνύει ότι οι μάχες κερδίζονται με τη συμβολή όλων μας. Αυτή εξάλλου είναι και η φιλοσοφία της Εθνικής Στρατηγικής».

Παράλληλα, ο CΕΟ της CYTA κ. Αντρέας Νεοκλέους δήλωσε ότι «η CYTA αποτελεί σύμμαχο και συνεργάτη στη μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Η προσφορά της CYTA, σε συνεργασία με το Συμβούλιο ΦΩΝΗ, αντιπροσωπεύει την αποφασιστική προσπάθεια να προστατευθούν οι ευάλωτοι και να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη για κάθε παιδί. Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει τη δέσμευση του οργανισμού στην κοινωνική ευθύνη και τη στήριξη της προσπάθειας για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης και εκμετάλλευσης.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η CYTA από το 2018 παρέχει δωρεάν όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες του Συμβουλίου ΦΩΝΗ, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ιστοσελίδας www.foni.org.cy ως μέσου επικοινωνίας και καθοδήγησης παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών, καθώς και σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ και σχολεία προσφέρει δωρεάν διαλέξεις σε μαθητές και μαθήτριες για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.