«Μια ιστορία θα σου πω…»  Χριστουγεννιάτικες δράσεις Cyta με παραμύθι, φαντασία και πολλές ευχές #CytaXmas


Η Cyta παρουσίασε τις φετινές Χριστουγεννιάτικες δράσεις της σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ στη Λευκωσία.  Όπως κάθε χρόνο, ο Οργανισμός θα στηρίξει και φέτος το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής. Όλες οι ενέργειες που προγραμματίζει έχουν για θέμα τους τη μαγεία του παραμυθιού και στέλνουν το μήνυμα πως η επικοινωνία είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού.

Μια ομάδα δημοφιλών σχεδιαστών συνεργάστηκε με τη Cyta για τον σχεδιασμό πρωτότυπων συλλεκτικών φούτερ, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων θα δοθούν στο  Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών. Η ομάδα των σχεδιαστών αποτελείται φέτος από τις Άννα Χατζηγρηγορίου (Anice) και Ραμόνα Φίλιπ (Ramon Filip) που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση για δεύτερη χρονιά και τους Ανδρέα Ζαννετίδη, Gregory Morfi και Νατάρ-Γεωργίου. Οι σχεδιαστές άντλησαν την έμπνευσή τους από τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Ζωγραφικής «Η Μαγεία της επικοινωνίας στην Παραμυθοχώρα» που διοργάνωσε η Cyta ανάμεσα σε μαθητές της δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή και η ηλεκτρονική κάρτα των Χριστουγεννιάτικων ευχών της Cyta. Σε συνεργασία με τον καταξιωμένο Κύπριο καλλιτέχνη Άλεξ Παναγή και την ομάδα του, η Cyta διηγείται φέτος ένα εναλλακτικό παραμύθι, γεμάτο ευαισθησία και δημιουργικότητα, με τους ήρωες των παραμυθιών σε νέες, τεχνολογικά αναβαθμισμένες περιπέτειες!

Κορύφωση των Χριστουγεννιάτικων δράσεων της Cyta, θα αποτελέσει η καθιερωμένη μεγάλη εκδήλωση στο The Mall of Cyprus στη Λευκωσία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή,  16 Δεκεμβρίου, από τις 11:00 μέχρι τις 18:00. Στο χώρο θα διατίθενται προς πώληση και τα πέντε συλλεκτικά μπλουζάκια των σχεδιαστών, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώνουν ήρωες των παραμυθιών, Χριστουγεννιάτικες ζωντανές ραδιοφωνικές συνδέσεις (Live Links) με αγαπημένους μουσικούς παραγωγούς, η μασκότ της Cyta ο Τέλης και φυσικά, ο Άγιος Βασίλης. Μετά την εκδήλωση, τα διαθέσιμα φούτερ θα πωλούνται και από την μπουτίκ του αντίστοιχου σχεδιαστή. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής.

Λίγα λόγια για το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών
Το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών προσφέρεται από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής από το 2004 σε όλα τα νεογνά της χώρας μας. Στόχος του προγράμματος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός νεογνών με συγγενή βαρηκοΐα, δηλαδή βαρηκοΐα που υπάρχει στη γέννηση. Κάθε χρόνο εξετάζονται περίπου 8.000 νεογνά. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το καθοριστικό σημείο για την έγκαιρη παρέμβαση και στήριξη, ώστε τα νεογνά με βαρηκοΐα να αναπτύξουν το λόγο και δυνατότητες επικοινωνίας όμοιες με τα νεογνά με φυσιολογική ακοή.

Από το 2004 μέχρι το 2017 εξετάστηκαν 97.854 νεογνά. Η συχνότητα της συγγενούς βαρηκοΐας στον νεογνικό πληθυσμό είναι περίπου ένα κάθε 700 νεογνά, οπότε ένας σημαντικός αριθμός οικογενειών κάθε χρόνο αποφεύγει τις επιπτώσεις της συγγενούς βαρηκοΐας που μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία, κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική επιβάρυνση.