Χαμομήλι: Το βότανο που ανακουφίζει το άγχος


Θα συνοδεύσει τέλεια τα κρύα, χειμωνιάτικα βράδια σας

Αν είσαστε αγχώδης άνθρωπος, πιθανότατα κάποιος φίλος σας σάς έχει συμβουλεύσει να πιείτε χαμομήλι. Μπορεί, όμως, πράγματι η κατανάλωση χαμομηλιού να σας βοηθήσει;

Τι ακριβώς είναι το χαμομήλι;

Το χαμομήλι είναι ένα δημοφιλές βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, να ανακουφίσει τα στομαχικά προβλήματα, να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και να περιποιηθεί το ερεθισμένο δέρμα.

Τι ισχύει σχετικά με τις χαλαρωτικές του ιδιότητες;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι είναι αποτελεσματικό χαλαρωτικό και βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας. Φυσικά, επειδή είναι βότανο δεν μπορεί να έχει την ίδια ισχυρή δράση στην αντιμετώπιση του άγχους με μια φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, το χαμομήλι μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Στην πραγματικότητα, μια μικρή έρευνα του περιοδικού «Phytomedicine» διαπίστωσε ότι η συστηματική κατανάλωση χαμομηλιού μειώνει τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (μίας από τις πιο κοινές αγχώδεις διαταραχές).

Ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε ότι το χαμομήλι μπορεί να θεραπεύσει το άγχος, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν ευρήματα ότι μπορεί να βοηθήσει.

Μήπως αποτελεί placebo;

Μήπως τελικά το χαμομήλι βοηθάει με το άγχος λόγω της τελετουργίας του να κάθεσαι στον καναπέ σου με ένα φλιτζάνι ζεστό χαμομήλι, λόγω, δηλαδή, της αυθυποβολής;

Έχουν γίνει έρευνες σχετικά με αυτό και έδειξαν ότι η δράση του χαμομηλιού ξεπερνάει το φαινόμενο του placebo, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η τελετουργία δε βοηθάει τη δραστικότητά του.

Όταν βιώνετε άγχος και αναζητείτε μια φυσική λύση, τότε μπορείτε να στραφείτε στο χαμομήλι.

Πώς μπορείτε να καταναλώσετε το χαμομήλι;

Μπορείτε να καταναλώσετε το χαμομήλι με διάφορους τρόπους. Ο πιο δημοφιλής είναι ως ρόφημα, το οποίο μπορείτε να το βρείτε σε φακελάκι ή να το φτιάξετε μόνη σας.

Αν θέλετε να το παρασκευάσετε μόνη σας, χρησιμοποιήστε 4 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι, ρίξτε καυτό νερό από πάνω του και καλύψτε το για 5-10 λεπτά.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χαμομήλι, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το ρίξετε σε καυτό νερό και να το αφήσετε για 3 λεπτά.

Ποιοι πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση χαμομηλιού;

Το χαμομήλι είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές και μπορείτε να πίνετε μερικά φλιτζάνια από αυτό σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, η κατανάλωσή του δε συνιστάται σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή πρόκειται να χειρουργηθούν. Οι έγκυοι και όσοι έχουν άσθμα καλό είναι να το αποφεύγουν, όπως και όσοι έχουν αλλεργίες στον ηλίανθο, καθώς και το χαμομήλι ανήκει στην ίδια κατηγορία φυτών.

Πηγή : vita.gr