Αρχίζουμε με ελπίδα μια νέα σχολική χρονιά


Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

Η δημιουργικότητα και η ποιοτική απασχόληση είναι δύο έννοιες που το τελευταίο διάστημα απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη αξία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της απομόνωσης και του κατ’ οίκον περιορισμού που βιώσαμε τους προηγούμενους μήνες λόγω τις πανδημίας. Κι αυτό διότι κάποια πράγματα στη ζωή, που είναι πολύ σημαντικά, τα εκλαμβάνουμε ως δεδομένα. Κάτι που έμαθα να κάνω ως Δήμαρχος είναι να μην λαμβάνω τίποτε ως δεδομένο και να αμφισβητώ ακόμα και τα πιο «παγιωμένα», για να μην κλείνομαι σε στεγανά. Αυτήν την ικανότητα την απέκτησα σιγά σιγά, βλέποντας και παρακολουθώντας τα παιδιά, που είναι και οι καλύτεροι φιλόσοφοι, διότι αμφισβητούν τα πάντα και ρωτούν για τα πάντα.

Κι εκτός από πηγή έμπνευσης για το πώς να ζεις αληθινά και με ενθουσιασμό, τα παιδιά είναι η ελπίδα μας για το μέλλον. Ο Δήμος μας προσπαθεί εδώ και χρόνια να προσφέρει στα παιδιά ευκαιρίες για ποιοτική και δημιουργική απασχόληση, κυρίως μέσω του προγράμματος Ανοικτό Σχολείο Δήμου Στροβόλου και τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (Παιδικές Λέσχες) του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου.

Ενδεικτικά, ο θεσμός του Ανοικτού Σχολείου έχει αγκαλιαστεί από μικρούς και μεγάλους εδώ και 13 χρόνια και είμαστε πολύ ευτυχείς που οι δημότες μας ανατροφοδοτούν με θετικότητα και ενέργεια. Ιδιαίτερα κατά την περσινή σχολική χρονιά, που παρουσίασε πλήθος προκλήσεων λόγω της πανδημίας, οι εκπαιδευτές και οι συμμετέχοντες (παιδιά και μεγάλοι) συνέχισαν διαδικτυακά τα μαθήματα, όπου ήταν αυτό εφικτό, και μας δίδαξαν ότι ο πολιτισμός, η τέχνη, ο αθλητισμός, η μάθηση, η δημιουργικότητα είναι το καλύτερο «φάρμακο» στις δύσκολες στιγμές, χαρίζοντας απλόχερα σε όλους μια ακτίδα ελπίδας σε τόσο χαλεπούς καιρούς.

Έτσι και φέτος, συνεχίζουμε δυναμικά, με όρεξη και αισιοδοξία, για μια χρονιά γεμάτη και δημιουργική, με το πρόγραμμα του Ανοικτού Σχολείου Δήμου Στροβόλου εμπλουτισμένο με πολλές δραστηριότητες, οι οποίες καθορίστηκαν  από τις ανάγκες των δημοτών μας. Οι εγγραφές θα αρχίσουν στις 5 Οκτωβρίου, ενώ μπορεί το κοινό να δει αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Δήμου μας https://www.strovolos.org.cy/wp-content/uploads/AnoiktoSxoleio2020.pdf

Όσον αφορά στα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου, αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την λειτουργία τους λόγω της πανδημίας, ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες επαναλειτούργησαν ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα παιδάκια των Κέντρων πέρασαν ένα δημιουργικό καλοκαίρι, με κατασκευές, αθλοπαιδιές, και άλλων ειδών δραστηριότητες. Τα Κέντρα θα επαναρχίσουν την λειτουργία τους την 1η Σεπτεμβρίου για όσα παιδιά έκαναν ήδη την αίτησή τους.

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι θα είναι δημιουργική, γεμάτη μάθηση και όμορφες εμπειρίες για όλους, παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες τυχόν εμφανιστούν. Και τα δύο προγράμματα– που είναι τα μεγαλύτερα παγκύπρια και που μέσω τους επωφελήθηκαν πλέον των 3000 δημοτών μας– ετοιμάζονται να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα διατάγματα της κυβέρνησης. Ευελπιστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε προκλήσεις επαρκώς και αισιοδοξούμε ότι οι γονείς και τα παιδιά του Στροβόλου θα επωφεληθούν στο έπακρο από τα δύο αυτά προγράμματα.