ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΙΑΣ “Η μαγεία της μουσικής είναι ότι σε αφήνει να ταξιδέψεις σε μέρη που εσύ διαλέγεις και θέλεις”

1.) Απόστολε καλησπέρα! Πως πάει το “ΕΝΤΕΚΑ” ο ντεμπούτο δίσκος σου; Είσαι ευχαριστημένος ως τώρα;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος γενικά. Έχω πάρει πάρα πολλά όμορφα σχόλια και αποδοχή από τον κόσμο καθώς και πάρα πολλές όμορφες συνεντεύξεις και δισκοκριτικές από μουσικούς φορείς. Γενικά η αποδοχή είναι μεγαλύτερη από αυτήν που περίμενα δεδομένου κιόλας ότι είναι και ο πρώτος μου δίσκος. Το μοναδικό μου «παράπονο» εδώ είναι ότι δεν πρόλαβα να το πάω «ψηλότερα» λόγω της πανδημίας. Υπήρχε αρκετή ορμή στην αρχή αλλά μας έκοψε ο κορονοϊός. Παρόλα αυτά, τώρα που λίγο συνηθίσαμε την προσωρινή κατάσταση, θα μπούμε ελπίζω σε ένα νέο κύμα προώθησης με νέα βιντεάκια από άλλα τραγούδια του δίσκου.

Συνέντευξη στη Μάριαν Νικολάου

2.) Και τα 11 τραγούδια του άλμπουμ είναι δικές σου δημιουργίες. Μίλησε μας για την ιστορία αυτών των τραγουδιών.

Συγκεκριμένα για το «ΕΝΤΕΚΑ», μαζί με τους παραγωγούς μου επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε αυτά τα έντεκα τραγούδια γιατί θεωρήσαμε πως το κάθε ένα έχει και ένα «διαφορετικό» μήνυμα να μεταφέρει, ανεξάρτητα με το πότε γράφτηκε το τραγούδι. Για να καταλάβεις, υπάρχει τραγούδι μέσα στο άλμπουμ που το έγραψα πριν 10 χρόνια όπως επίσης υπάρχει και τραγούδι που γράφτηκε μόλις ένα μήνα πριν μπούμε στο στούντιο. Οι ιστορίες είναι πάρα πολλές και προέρχονται όλες από προσωπικά μου βιώματα. Π.χ. υπάρχει τραγούδι που εμπνεύστηκα από το δημοψήφισμα, τα capital controls και τον πανικό που υπήρχε τότε. Υπάρχει άλλο τραγούδι που εμπνεύστηκα από την αγχωτική κοινωνία που ζούμε και από διάφορες κρίσεις άγχους. Υπάρχουν αρκετά τραγούδια για απώλεια. Υπάρχει και ένα τραγούδι που είναι ένα ευχαριστώ προς κάπου…

3.) Έχεις ήδη και 2 video clip δημοσιευμένα από το άλμπουμ τα οποία πάνε πολύ καλά. Πιστεύεις ότι η εικόνα στην μουσική σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ;

Ναι, είναι πιο σημαντική από ποτέ αν και κανονικά πιστεύω ότι η μουσική δεν θα έπρεπε να έχει εικόνα! Η μαγεία της μουσικής είναι ότι σε αφήνει να ταξιδέψεις σε μέρη που εσύ διαλέγεις και θέλεις. Κάνεις τις δικές σου εικόνες στο μυαλό και τις δικές σου μεταφράσεις στην καρδιά.  Όχι ότι ένα video clip στα στερεί αυτά εξ’ ολοκλήρου, αλλά σίγουρα σου δίνει μία κατεύθυνση και σου δείχνει πριν να «δεις» εσύ μόνος σου.
Ξέρω ότι υπάρχει μία αντίφαση στην απάντησή μου αλλά ζούμε στην εποχή της εικόνας, μουσική ακούμε από το Youtube και νιώθω ότι πρέπει να συμβαδίσω και εγώ, ανεξάρτητα με το πως θα προτιμούσα να είναι τα πράγματα.

4.) Υπάρχουν κάποια τραγούδια σου που έχεις μια παραπάνω αδυναμία; Και αν ναι ποια είναι αυτά και για ποιο λόγο;

Δύσκολα μου βάζεις… Όχι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, ούτε να ευχηθώ καλύτερη επιτυχία σε κάποιο άλλο. Είναι όλα παιδιά μου και το κάθε ένα σηματοδοτεί και μία ανάγκη μου να πω κάτι διαφορετικό όπως και μία διαφορετική φάση της ζωής μου. Οπότε όλα τα αντιμετωπίζω το ίδιο. Η μοναδική διαφορά βρίσκεται στο πιο τραγούδι έχω όρεξη να ακούσω την κάθε φορά και αυτό ποικίλλει, όπως ακριβώς γίνεται και με την μουσική γενικότερα.

5.) Γράφεις πρώτα τους στίχους και μετά την μουσική όταν συνθέτεις ή και το αντίθετο; Πότε αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις ένα καινούργιο κομμάτι έτοιμο;

Για την τραγουδοποιία υπάρχουν δύο «σχολές». Αυτοί που γράφουν πρώτα την μουσική και μετά την επενδύουν με στίχους και αυτοί που κάνουν το αντίθετο. Παρότι έχω γράψει τραγούδια και με τους δύο τρόπους, είμαι περισσότερο της πρώτης «σχολής». Κάθε τραγούδι που γράφω ξεκινάει με μία μικρή, συνήθως, μελωδία που παίζει στο κεφάλι μου. Αν εκείνη την ώρα έχω πρόσβαση σε κιθάρα ή πιάνο ξεκινάω να βρω την κλίμακα που βρίσκεται αυτή η μελωδία και μετά παίζοντας μου έρχονται διάφορες ιδέες. Συνήθως μέχρι να ολοκληρωθεί η βασική δομή του τραγουδιού και της αρμονίας μου έχει έρθει και η ιδέα του στίχου. Τι από αυτά που θέλω να πω ταιριάζει, ενεργειακά κυρίως, με αυτήν τη μουσική. Αλλά και ο στίχος με τον ίδιο τρόπο δουλεύει, σαν την μικρή μελωδία. Και τα δύο είναι τα βασικά στοιχεία του μηνύματος που θέλω κάθε φορά να περάσω και μετά δημιουργούνται τα γύρω-γύρω που χρειάζονται για να περάσει το μήνυμα.

Ένα κομμάτι το νιώθω έτοιμο όταν παρατηρήσω ότι μου έχει κολλήσει στο μυαλό και δεν μπορώ να σταματήσω να το τραγουδάω. Και αυτό το στάδιο συνήθως είναι πολύ νωρίτερα από την πραγματική ολοκλήρωση του τραγουδιού. Είναι η επιβεβαίωση ότι αυτό το κομμάτι “δουλεύει”. Από εκεί και πέρα ξεκινάω να χτίζω τη δομή του, δηλαδή πόσα κουπλέ θα έχει, πόσα ρεφρέν, κάποια γέφυρα ίσως κτλ. Και σε αυτό το σημείο γίνεται και το όποιο ραφινάρισμα χρειάζεται για να ολοκληρωθεί και το τραγούδι τελείως.

6.) Το ύφος σου έχει ένα καθαρόαιμο rock ήχο με σύγχρονη παραγωγή. Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μουσικές που “κρύβονται” πίσω από το “ΕΝΤΕΚΑ”;

Νομίζω ότι είναι απλά απόρροια των συνολικών μου επιρροών. Όπως για παράδειγμα Elvis Presley, Queen, Led Zeppelin, Dio, GnR, Ac/Dc, Deep Purple, Uriah Heep, U2 αλλά και σχετικά νεότεροι όπως Madrugada, Radiohead, Damien Rice, Eddie Vedder, Dropkick Murphys, Audioslave, SOAD και τόσοι ακόμη! Και φυσικά η ελληνική ροκ σκηνή με τις Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Υπόγεια Ρεύματα, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σαν ένα μικρό μέρος αναφοράς.

7.) Δουλεύεις σε κάποιο νέο υλικό αυτή την εποχή; Και αν ναι θα είναι κοντά σε αυτό που ακούμε στο “ΕΝΤΕΚΑ”;

Να ‘ναι καλά η πανδημία… Με έκανε και βρίσκομαι σε μία πολύ παραγωγική φάση. Γράφονται αρκετά νέα τραγούδια και σίγουρα υπάρχουν και πολλά πολλά ακόμη από πριν που δεν μπήκαν στο ΕΝΤΕΚΑ. Από θέμα τραγουδοποιίας, ναι θα είναι κοντά σε αυτό που υπάρχει στο ΕΝΤΕΚΑ. Από θέμα παραγωγής έχω αρκετές νέες ιδέες που θέλω να συζητήσω με τους παραγωγούς μου. Πάλι σχετικά κοντά θα είμαστε αλλά θα δούμε…

8.) Δυστυχώς τα live έχουν παγώσει και μακάρι να βγούμε από αυτή την κατάσταση το συντομότερο. Υπάρχουν κάποια σχέδια όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση; Ποιες είναι οι σημαντικότερες live στιγμές σου ως τώρα;

Όντως έχουν σταματήσει τα live και με έχει επηρεάσει και εμένα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και προφανώς πάγωσε και η προώθηση του «ΈΝΤΕΚΑ». Και πάνω σε αυτό σκοπεύω να επικεντρωθώ στο κοντινό μέλλον, με νέα βιντεάκια για άλλα τραγούδια από το ΕΝΤΕΚΑ. Έπειτα, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θέλω να κάνω αυτό που στόχευα για φέτος το καλοκαίρι, δηλαδή να παρουσιάσω το ΕΝΤΕΚΑ με full band σε διάφορα φεστιβάλ.

9.) Τι είναι για σένα επιτυχία στην μουσική; Πως την ορίζεις;

Την επιτυχία την χωρίζω σε δύο τομείς. Στον οικονομικό τομέα και στο κομμάτι της εσωτερικής ολοκλήρωσης. Όσον αφορά το πρώτο, νιώθω ότι ήδη είμαι σε καλό στάδιο αλλά χρειάζονται αρκετά πράγματα ακόμη να γίνουν για να νιώσω ασφάλεια και σιγουριά, που για εμένα αυτά καθορίζουν την επιτυχία ας πούμε.

Όσον αφορά το δεύτερο… έχω πάρει τόσα μα τόσα πολλά από την μουσική. Ήταν πάντα δίπλα μου. Μου έδωσε προσωπικότητα. Με βοήθησε σε δυσκολίες. Μου έμαθε να ταξιδεύω. Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να «γυρίσω κάτι πίσω». Αν καταφέρω και αγγίξω και δώσω σε έναν άνθρωπο κάτι από αυτά που εγώ πήρα από την μουσική τότε θα έχω πετύχει και τον στόχο μου!

10.) Απόστολε ευχαριστούμε πολύ! Λίγα τελευταία δικά σου λόγια και μια ευχή από σένα για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε…

Εγώ ευχαριστώ για την όμορφη παρέα. Μακάρι να τελειώνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με όλη αυτήν την κατάσταση και φυσικά με τις λιγότερες απώλειες! Υπομονή και πάλι υπομονή και όλα θα περάσουν!