3ος Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας Lidl Κύπρου, εκεί όπου η γεύση συναντά βιωσιμότητα


3ος Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας Lidl Κύπρου, εκεί όπου η γεύση συναντά βιωσιμότητα

Νικήτρια ομάδα του μεγάλου βραβείου τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΙΕΕΚ).

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο 3ος Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ενώ η τελετή απονομής έλαβε χώρα στις 15 Ιουνίου, στον κήπο της Lidl Food Academy.

Ο Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας διοργανώνεται ετησίως στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, η οποία έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα στις 18 Ιουνίου. Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία της Lidl Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου. Κύριος στόχος του είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, αλλά και η στήριξη της υιοθέτησης νέων, πιο βιώσιμων πρακτικών στον χώρο της γαστρονομίας.

Η βιώσιμη γαστρονομία ορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ως «η κουζίνα που λαμβάνει υπόψη της από πού προέρχονται τα συστατικά της, πώς καλλιεργούνται τα προϊόντα και πώς φτάνουν στις αγορές και, τελικά, στα πιάτα μας». Αναγνωρίζοντας τον θετικό αντίκτυπο της βιώσιμης γαστρονομίας στο περιβάλλον του σήμερα και του αύριο, στην υγεία των καταναλωτών καθώς και στην αποτελεσματική χρήση των πόρων, μέσω του διαγωνισμού, η Lidl Κύπρου προωθεί τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, με την ελπίδα και την προοπτική ότι έτσι θα υιοθετηθούν νέες, πιο βιώσιμες τακτικές και πρακτικές.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος τα κολέγια /σχολές Intercollege, American College, KES College, τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και η Ακαδημία Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να στήσουν ένα δημιουργικό μενού το οποίο να ξεχωρίζει γευστικά, ταυτόχρονα όμως, να ανταποκρίνεται και στα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή, τα οποία ήταν μεταξύ άλλων, η εποχικότητα, η εντοπιότητα των πρώτων υλών, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και νερού, η χρήση βιώσιμων προϊόντων και η ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών.

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Σχολή ΜΙΕΕΚ (Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ). Την ομάδα αποτελούσαν η Κατερίνα Γιάγκου, η Μαρία Ξινάρη, και η Χάρις Νικολάου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ. Μιχάλη Αναστασίου που με μεγάλη περηφάνια δέχθηκαν τα βραβεία τους.

H βιωσιμότητα και η αειφορία, ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η ενσυνείδητη και υπεύθυνη κατανάλωση, αποτελούν κεντρικό πυρήνα στις αξίες της Lidl Κύπρου, κάτι το οποίο και διαφαίνεται έμπρακτα μέσα από τις ενέργειες και τις δράσεις της με στόχο τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο τόσο για τον πλανήτη μας, αλλά και για όλους.

Ο Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας έχει ως στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, αλλά και τη στήριξη της υιοθέτησης νέων, πιο βιώσιμων πρακτικών στον χώρο της γαστρονομίας.

Επισκεφθείτε τη Lidl Κύπρου και στα: